perjantai 2. syyskuuta 2011

Ruumiin ryöstäjäiset Pariisissa

 


vai Libyan ystävät? Vai olisiko tässä esimerkki kansainvälisen kolonialismin uudesta aallosta? Osoitus siitä, miten kansallisvaltion  omaisuus pannaan uusjakoon? Lihoiksi?


Nikolas Sarkozy nettosi tästä, nyt jo kohta puoli vuotta kestäneestä sotaretkestä sankarin maineen, josta "saattaa" olla hyötyä ensi kevään presidentin vaaleissa. Saihan Ranska lupauksen 35% Libyan raakaöljystä. Kun kyseessä on ollut pari kolme prosenttia maailman öljytuotannosta, lahja ei ole pieni. Mistäköhän se mahtaa olla pois? Ainakin libyalaisilta.


Oikein pelottaa ajatella mitä hyötyvät muut keskeiset Libyan ystävät, Iso-Britannia ja Yhdysvallat? Jako kolmeen kun olisi kovin yksinkertaista. Sen ehkä estävät muut ystävät Kiina ja Venäjä, jotka kumpikin - ponnistuksiaan säästämättä - ovat ystävyyttään Pariisissa osoittamassa.


Tässäkö tämän sodan saldo? Maa raunioina, kansalaisista suuri osa ruumiina, maan rikkaudet ulkopuolisille?


Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei sitten saanut kutsua Pariisiin siitä huolimatta, että "me indikoimme, että haluaisimme olla mukana." Olisiko tässä osoitus painoarvomme pienenemisestä nykyhallinnon vakuuskiemuroitten seurauksena? Muistammehan kuitenkin, että sen paremmin Tavja kuin Erkkikään ole ollut toivottu vieras Washingtonissa. Mahtaako enää olla Lontoossakaan? Mutta Ulan Batoriin päässee?


 


 

17 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Kirjoitin tämän vuoden huhtikuussa ihmetelleväni Libyan tilannetta.
http://granpaigor.blogspot.com/2011/04/libya-ja-muammar-gaddafi.html
Suomalainenkin media on kilvan julistanut Muammar Gaddafin ryövänneen kansalta itselleen valtion rikkaudet.

Minua on silti ihmetyttänyt, että Libyassa oli Gaddafin aikaan saavutettu melkoisia kehitysaskelia:

'Gaddafi on ollut vallassa yli 40 vuotta. On hän noista Libyan valtavista öljyvaroista tehnyt muutakin kuin vain paikannut omat ja lastensa taskut. Libyassa on Afrikan korkein keski-ikä ja elinajan odotus sekä miehillä että naisilla. Lukutaito on Afrikan korkeimpia ja terveydenhuoltojärjestelmä pelaa. Naisten asemasta en osaa sanoa mitään ihan varmaa mutta tietääkseni naisten koulutustaso on sekin aika korkea. Bruttokansantuote henkeä kohti on Pohjois-Afrikan maista korkein. Onko kyse ihan oikeasti jostain kauhudiktaattori hirviöstä joka vain silmittömästi tuhoaa omaa kansaansa? Vai saammeko me lukea väritettyjä uutisia?
'


Gaddafi kansallisti aikoinaan öljyvarat. Ja nyt niitä ilmeisesti Hakinkin mielestä jaetaan Gaddafin kaatamiseen osallistuneiden maiden kesken. Peli on varmaan likaisempaa kuin uskommekaan median siloitellusta uutisvirrasta.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Riittääkö tämän sodan syyksi mahdollisuus peruuttaa aiempi kansallistaminen? Palauttaa öljy "oikeille omistajilleen"?

Olen kuitenkin hyväuskoinen optimisti; uskon lapsenomaisesti yhä siihen, että länsimaissa totuus tulee verraten nopeasti ilmi. Ensimmäinen osa tuli Pariisissa.

GranpaIgor kirjoitti...

Minun käsitykseni mukaan kun muissa pohjois-Afrikan maissa (missä nuo kehityksen indikaattorit on paljon Libyaa huonommat) levottomuudet lisääntyivät nähtiin lännessä oivallinen tilaisuus vaihtaa hallintoa Libyassakin. Enkä usko ajatuksen syntyneen mistään altruismista vaan tuosta jonka sinä oivallisesti kiteytit:
'Riittääkö tämän sodan syyksi mahdollisuus peruuttaa aiempi kansallistaminen? Palauttaa öljy "oikeille omistajilleen"?'

Kyllä tuollainen riittää aivan hyvin sodan syyksi. Hyvän analyysin on blogissaan kirjoittanut Ari Rusila:
http://arirusila.blogit.fi/oljy-sota-libyassa/

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Jos näin todella on, tulemme seuraavina viikkoina ja kuukausina toivottavasti saavan siihen vahvistuksen esimerkiksi löytymättömien, puuttuvien ihmisoikeusloukkauksien, massakidutusten ja - murhien, joukkotuhoaseiden jne. jne. muodossa.

ToBe kirjoitti...

hakki ei se Sarko sitä öljyä saa, mutta Ranskalla on siihen etuosto oikeus.Pariisin kokous kertoo muutenkin miten maailma makaa.Jos et ole mukana-olet ulkona.Soini tosin pystyy kertomaan että ulkona on sittenkin parempi.

Nämä arabiasiat ovat kummallisia.Jos saamme diktaattorin nurin niin väärin sammutettu.Joskus tuntuu että meille sopii parhaiten että erilaiset Idi Aminit ovat vallassa.Bokassan kanssa oli helppoa tehdä kauppaa.Saddamin sanaan voi luottaa ja sinne siis rakentamaan palatseja.Neuvostoliittokin oli meille ihana mahdollisuus!
Nämä demokratiat ovat ongelmia kun ei tiedä kuka on pomo....vai onko sellaista ollenkaan.
Ainakaan Tripolissa ei kiitetä Suomea suuresta avusta tämän kapinan jälkeen.Norja ja Tanska ovat sankarkansoja pommikoneineen.Hurrah hurrah!

hakki kirjoitti...

OrNot

Tuskinpa Sarkozy öljyä tarvitsee, uudelleenvalinta sen sijaan saattaa häntä huolettaa? Vaikka mm. tämän episodin seurauksena tuskin enää yhtä paljon, kuin ennen Strauss-Kahnin pidättämistä.

Kun yhteiskuntia ääripäihin ajetaan, vaihtoehdot helposti supistuvat ns. suurvalloilla kahteen; olet joko meidän puolellamme tai meitä vastaan.

Kun aloitit tuolla "joskus tuntuu" - linjalla sallinet, että kiteytän omaani; Vaikka katson olevani suomalainen ja eurooppalainen ja länsimaalainen koko ikäni, joskus tuntuu siltä, että meillä ei sittenkään aina ole puhtaat jauhot pussissa. Sen tiedä, ettei aina ole ollut. Sitä en vielä onko nyt?

Silloin kriittinen epäily auttaa herkistämään tiedon keräämistä. Tuskin minä koskaan totuutta asiassa löydän, mutta jossain vaiheessa ehkä ainakin perusteltavissa olevan mielipiteen, jonka totuuteen itse uskon. Kaipa se riittää?

fundeeraaja kirjoitti...

Nämä varsinaiset EU-isännät ovat ryöstäneet siirtomaahistoriansa aikana niin monta ruumista ja niin moneen kertaan, ettei sitä nyt niitten kannata jeesustella niitten, jotka vannovat liittovaltion nimeen.
Suomi on joutunut kovaan seuraan. Toisaalta tarvitsevathan ruumiinryöstäjät jonkun, joka ruumiin pesee ennen maahanpanoa. Siihen hommaan Suomi on riittävän yksiniittinen.
Viimeine riidannosto EU:ssa on Sarkozyn toteamus euron kurssista. Se on hänen mielestään liian korkea. Tällä toteamuksella saa riidn aikaan Saksan kanssa. Saksa on niitä harvoja(ainoa) EU-maita, jotka eivät anna euron heiketä senttiäkään.
Saksa vie muut vikisee!

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Kieltämättä vannon liittovaltion nimeen. Silloin meillä on edes henkilökohtaiset mahdollisuudet vaikuttaa tulevaisuuteemme ja säilyttäisimme Suomen valtiona ja kansan suomalaisina. Samoin paikkamme tällä pläntillä.

Ei taida olla oikein Suomen homma tämä ruumiinpesukaan? Kun ei ole edes pyydetty lienee parasta pysyä siitä kaukana?

Taitaa olla Scheublessa Koiviston ja Kullbergin henkeä?

ToBe kirjoitti...

Uudelleen valinta...tosi on.
Voipa olla niin että politiikan keinulauta nostaa sosialistit valtaan sekä Saksassa että Ranskassa?
Siihen kun lisätään populistit ja Vihreät höpöttäjät ei euroopalla ole mitään toivoa talouden sektorilla.
Jutta näyttää nyt esimerkkiä miten markkinavoimista otetaan se Kataisen lupaama niskalenkki.
Urpilaisesta tulee joko patsaan arvoinen poliitikko tai naurettava epäonnistunut äämä..anteeksi ruma sana .

hakki kirjoitti...

OrNot

Et Strauss-Kahniin tarttunut, vaikka oikein tyrkytin. En toki salaliittoteorioihin usko, mutta kuten Libyan vapauttaminen Muammarista, myös Dominiquen mahdollisen "lankeemuksen" poikkeuksellisen näyttävä mediahuomio sattuivat Nikolaksen kannalta niin poikkeuksellisen sopivasti.

Mutta eihän tuollaisia voi uskoa oikeassa maailmassa tapahtuvan? Eihän?

Veikkaapa kummaksi Urpiainen päätyy. Minä kannatan, aikaisempien "näyttöjen" perusteella jälkimmäistä.

ToBe kirjoitti...

Hakki...ilman salaliittoteoriaakin uskon että kaikki maailmassa liittyy kaikkeen.

Urpilaiseen en ota vielä kantaa, koska oma kantani oli ennen vaaleja hänelle täysi tuomio turhimuksena.
Jos hän nyt saavuttaakin euroopan laajuisen idean millä näitä vakuita jatkossa tehdään en voi kuin hävetä.
Enhän minä uskoni pres.Ahtisaareenkaan, joka nyt on maailman pelastajien ykkösringissä.Ei häneen uskonut SDP ei kukaan muu kuin hän ja pieni piiri ympärillään.Putosi Mara ylöspäin ja saattoi ilkkujat naurunalaisiksi.
Tämä nykyinen toimitusministeristö jatkaa jos ei maailma ympärillä kaadu.Sitä en todellakaan toivo.

Ranskan sosialistit pelastuivat kun Kahn jäi kiinni...jos nyt jäi?
Ukko olisi joutunut jokatapauksessa omassa maassaan oikeuteen ahdistelusta.Se ei ole enää Ranskassakaan merkki vitaalisuudesta.
On toki aivan varmaa että kaikki keinot käytetään.Aikataulu on tärkeä.Jopa Obama tarvitsi yhden ison murhan (Bin Laden) jotta olisi edes teoriassa mahdollista menestyä.Nyt rebuplikaanit pistää vaikka maan sekaisin ettei musta mies jatkaisi.Peli on kovaa.
Soini ei ottanut vaalivoittoaan käyttöön koska se oli liian pieni.Jne.

ToBe kirjoitti...

Korjaan Republikaanit...

hakki kirjoitti...

OrNot

Mutta Ranskan ahdisteltu ilmaantui kai vasta New Yorkin jälkeen? Ja kovin oli kai kauan mennyt miettimiseen? Ja tällainen vanha epäilijä alkaa olla päivä väivältä yhä allergisempi näille tyttöjen ahdistelujutuille.

ToBe kirjoitti...

Jokainen metsästäjä tietää ajoituksen merkityksen.
Ei Niinistökään kannata teilata juuri nyt, mutta jo loka-marraskuussa vanhat synnit kaivetaan esiin.
Kyllä Ranskan case on käsitelty, mutta ei Sarkon chanssit ole hyvät muuta kuin sen suhteen ettei vastapuolella ole uskottavaa nimeä.Luulen kuitenkin että Ranskassa vannotaan nyt naisen nimeen.Kuulostaa uskomattomalta.
Aubry,Segolene Royale ja Marie Le Pen kaikki naisia....Missä ne miehet nyt luuraa?

Aika hauskoja nuo pressanvaalit ylipäätään kun meilläkin on menty tähän jenkkkitouhuun.Joku juontaja huutaa kauppakeskuksessa 2 tuntia ennen ehdokkaan saapumista ja sitten paikalle marssii kuin messias ikään se sama vanha mooses kera vaimonsa.Samat puheet, mutta tunnelma parempi.Viimeksi muistan miten tentteihin koulutettu Sape vetäisi selkeästi ulkoa opitun lauseen kun puhe oli kuvataiteesta.Hän ikäänkuin omana tulkintanaan oli kokenut Nanna Suden maalauksissa sellaisen tunteen että aina tuulee.
Ei ollut huono koulutus, mutta tuli hiukan viiveellä...ns. yksi muistista lausahdus.

hakki kirjoitti...

OrNot

Miehet luuraa tossun alla. Siellähän me miehimykset koko ikämme. Tavalla tai toiseella.

Et voi olla tosissasi; "Joku juontaja huutaa kauppakeskuksessa 2 tuntia ennen ehdokkaan saapumista ja sitten paikalle marssii kuin messias ikään se sama vanha mooses kera vaimonsa." Ja täydestä menee?

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki: "Mutta Ranskan ahdisteltu ilmaantui kai vasta New Yorkin jälkeen? Ja kovin oli kai kauan mennyt miettimiseen? Ja tällainen vanha epäilijä alkaa olla päivä päivältä yhä allergisempi näille tyttöjen ahdistelujutuille."

Usein ahdistelijan paljastamiseen saattaa mennä kovinkin kauan aikaa. Tiedän lähipiiristänikin miten vasta jopa kymmenenkin vuoden kuluttua uhri paljastaa tapahtuneen ahdistelun. Eli en minä tuota pitkää aikaa ihmettele ollenkaan.

Nuo Strauss-Kahnin ahdistelemat eivät olleet 'tyttöjä' vaan aikuisia naisia vaikka ei se tietenkään ahdistelua sen sallitummaksi tee. Ja kyllä niitä tapauksia varmaan on lisääkin - kerran ahdistelija aina ahdistelija.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Saamani käsityksen mukaan Straus-Kahn on ollut varsin aktiivinen vastakkaisen sukupuolen suhteen. Missä aktiivisuuden ja ahdistelun raja kulkee riippuu arvoista ja ajasta. Nyt se taitaa mennä kohteen kokeman perusteella. Ja hyvä niin. Ehkä? Kyllä se siitä taas muuttuu.

Ehkä lähtökohtani on hiukan biologis-legaalinen:

When a woman is under 16 she is protected by law.
When she is over 60 she is protected by nature.
In between she is fair game.

Ja oliko vielä niin, että sodassa ja rakkaudessa kaikki oli sallittua? Kumpikin aktiviteetti määriteltynä miten tahansa.


PS.

Valitan, mutta en jaksa ryppyotsailla sen paremmin pojittelusta kuin tytöttelystä. ;-) Minulle pojat on poikia ja tytöt tyttöjä. Iästä riippumatta.