maanantai 26. syyskuuta 2011

Mihin ne velkarahat on käytetty?

 


Kaikki eteläiset euromaat ovat vaikeuksissa ottamiensa velkojen vuoksi. Velkoja ovat avokätisesti jakaneet Yhdysvaltojen, Britannian, Saksan ja Ranskan kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla toimivat suurpankit. Nyt velkakriisin seurauksena euro horjuu, ja kaikia euromaita, mutta ei kaikkia EU-maita vaaditaan maksumiehiksi. Britannia, Tanska ja Ruotsi voivat katseella seurata menoa euron ympärillä.


Mutta vähemmän on puhuttu siitä, mihin nuo velkarahat on käytetty, sen jälkeen kun poistetaan voitelu-, konsultointi-, lahja-, edustus-, opinto- puoluerahoitus-, lehti-ilmoittelu- yms. lahjukset.


Velka on velka, riippumatta siitä mihin se on käytetty. Totta, mutta eikö ole aika tavallista, että suuret toimitukset pitkälti rahoitetaan toimittajien maassa toimivien pankkien toimesta. Suuret velat koostuvat suurista hankinnoista. Jos esimerkiksi Siemens toimittaa jonnekin metron, rahoitus tulee varsin luonnollisesti saksalaisilta pankeilta. Airbussin ostajat joutunetvat tekemisiin varsin monipuolisen rahoittajapankkien sateenkaaren kanssa. Mikä mahtaa olla ranskalaisten pankkien rooli Arevan voimalaitostoimituksissa tai vaikkapa yhdysvaltalaispankkien rahoitus lentokoneita, pommeja ja ohjuksia rahoitettaessa?


Rahoitus on olennainen osa siitä paketista, josta asiakas maksaa. Tai velasta, joka asiakkaalle myönnetään, jotta tavara saadaan maksettua. Sen maan yrityksille, joista lainakin on peräisin. Yhdysvaltojen, Britannian, Saksan ja Ranskan saamisilla on rahoitettu ao. maiden tuotantoa ja työtä.


Kreikkalaisten ja portugalilaisten osalta on varmaan asiantuntijan helppo selvittä mihin rahat käytetty ja mistä tavarat ovat tulleet. Ja varsin todennäköisesti Espanja ja Italiakin ovat asiantuntijalle helppo nakki.


Väikkyy mielessä esimerkiksi mahdollisuus, että meidät muut pannaan maksamaan NATOn varustautuminen, vaikkemme ole edes NATOn jäseniä. Tai vaikkapa Libyan pommitukset. Tai Irakin sota.

7 kommenttia:

Kaj Granlund kirjoitti...

Hakki,

Ei tarvitse välkkyä mielessä mitään, koska Kreikka menee velkasaneeraukseen. Onhan Kreikka se maa (lisäksi Nato -maa), joka johtaa EU:n sisäistä varustelukistaa (suhteessa bkt:n).

hakki kirjoitti...

Kaj

Yksi pääsky ei kesää tee. Mutta ei kai läheskään kaikka lainattu ole edes reikassa voinut mennä läntisen sotateollisuuskompleksin ylläpitämiseen?

Ja meidän suomalaisten siis pitäisi maksaa kreikkalaisten epäluulosta turkkilaisiin? Nato - maita molemmat.

ToBe kirjoitti...

Tämän siitä saimme kun emme ole menneet Natoon nauttimaan samoista eduista kuin Kreikka.Eduista?

Nettomaksajina emme ole oikeastaan saaneet Eurosta kuin vakautta...NAURUA TÄHÄN KOHTAAN....mitä ihmeen vakautta se nyt on tuonut.Tässä se vakaus nyt nähdään.Joku pankinjohtaja sentään sanoisi että onhan korot alhaalla ....no niin taitaa olla Ruotsissakin.
Kuoppa syvenee ja pysyvä vakausmekanismikin muuttuu entiseksi ennenkuin se ehtii astua voimaan.
Poliitikot menee vaihtoon ja kansa etsii pelastusta nyt vasemmalta.Sehän tässä pelottaa kaikkein eniten.Osaavatko sosialistit panna suun säkkiä myöten koskaan , missään? No ei ei ja ei.

hakki kirjoitti...

OrNot

Vähemmän minä ainakin olen nyt huolissani siitä, jos kansa etsii pelastusta vasemmalta kuin, että se hakisi sitä persuleista. Pelastusta se ei taida kyllä tämän hallituksen taustajoukoista löytää keltään. Ja oppositio on kahta kauheampi vaihtoehto.

Noista vakiintuneen politbyrokratian taikakeinoista apua tuskin löytyy? Ei enää, vaikka latoisivat nykyiset ideansa tuplina. Ongelma kun on finassirahan määrä. Sitä on aivan liikaa suhteessa perinteiseen rahaan. Sieltä se ratkaisu löytyy, jos löytää halutaan. Eurooppa haluaa, USA ei.

ToBe kirjoitti...

Viittaan tässä sossupelossani lähinnä jyrkkiin ranskalaisiin ja osin myös Saksan vasemmistoon....puhumattakaan Viherpiipertäjistä tai erilaisista populistijengeistä esim Piraateista joilla jalat eivät olleet maassa koskaan.
Ranskan ay porukka voi panna gallian polvilleeen ihan siitä riemusta, että saavat Sarkon pois puffettipöydästä.
En näe siellä toivoa herättäviä tyyppejä.Menneisyyden puheita ja ns. työväen asian ajoa mitä se sitten tarkoittaakaan milloinkin.
Pers ei anna mitään uutta, koska ei edes kerro mitä olisi tarjolla.
Kaiken hössäkän seassa on pakko toivoa että USA löytää järjen ja johtaa nämä sekopäät takaisin terveeseen maailmaan, mutta uskoni amerikoihinkin on aika heikkoa.Jenkkilä on lopultakin se pyromaani itse joka kaiken aloitti.
Nyt menee kohtuullisesti vain niillä, joilla on aina mennyt huonosti, koska kun ei ole mitä menettää ei myöskään mitään menetä.

hakki kirjoitti...

OrNot

Saksalaiset kai ovat kieltäneet natsipuolueet, mutta LePen, siis tytär lienee voimissaan. Saksan vasemmisto - siis demarit - eivät ainakaan tähän mennessä ole onnistuneet maataan tuhoamaan. Nyt taitaa Angela oikein yrittää? Mutta siinä voimme olla samaa mieltä, että mitä etelämmäksi mennään, sitä vaarallisemmiksi sossut käyvät? Se on varmaan geeneissä?

ToBe kirjoitti...

Ranska saattaa ajautua samanlaiseen tilanteeseen kuin USA.Sarkozy saattaa saada jatkokauden, mutta valta on muilla.
Mutta miksi hitossa Sarko ei ole tehnyt mitään.Miksi hän ei tee vieläkään? Vastaan itse:Hän ei osaa - ei pysty.
Paikalliset sosialistit ovat hajallaan ja raiskaaja Kahn tuskin lisäsi presidenttitoiveita. Jos Marie Le Pen saa 20% pressanvaaleissa alkaa vitsit olla vähissä. Saksan oikea/real vasemmisto eli Linke ei ole valtatekijä, mutta Vihreillä on siellä hirmuinen rooli.Koko energiantuotanto voidaan pysäyttää kun pitää pelastaa maailma. Minusta tuntuu ettei monessakaan maassa huolehdita tästä kriisistä niin huolestuneina kuin meillä.He elävät edelleen lounaasta illalliseen ja sama huomenna.Se on kaikkein vaarallisinta tässä kun ei kriisiä haluta nähdä tai tunnustaa.Ei kadunmies ranskassa puhu kreikasta...meillä taitaa jokainen huoltoasema pitää sisällään viisastenkerhon jolle asia on ykkösjuttu kuukaudesta toiseen.

Ranskaa ja Ruotsia yhdistää yksi asia.Molemmat luulevat muun euroopan liittyneen heihin.