sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Halogeenilamput räjähtävät



Hehkulamput, nuo vanhat, halvat, kunnon valonlähteet poistuvat parhaillaan kaupasta. Ja kaiken maailman uutta tekniikkaa tarjoillaan. Jotku uusista viritelmistä näyttävät perinteisen hehkulampun kokoon pienennetyiltä, väännetyiltä ja käännetyiltä loisteputkilta. Joissakin tuntuisi olevan sisällä elektroniikkaa yli normaalikäyttäjän läppäritarpeen. Superledin ja halogeenit ovat tulleet olohuoneisiin.

Kaikille tähän mennessä kokeilemilleni on yhteistä ollut korkea hinta ja lyhyt elinikä. Nyt kokemuksiin on liittynyt huoli turvallisuudesta.

Pientä kulutusta, pitkää käyttöikää ja kirkasta valoa lupailevat kynttilälamput olivat hienoja kruunussamme. Noin puoli vuotta. Vaan aamusella, vaimon valoja syttellessä yksi, siis noin puoli vuotta asennettuna ollut, räjähti. (Ja suurin osa ajasta on ollut kesä, jolloin sitä ei edes ole käytetty.) Pamahti niin, että sirpaleita oli sekä eteisessä että osassa olohuonetta. Hyvä kun ei silmille. Onneksi vaimoon ei osunut.

En ole tottunut siihen, että lamput räjähtelevät. Itse asiassa en edes muista milloin edelliskerran olisin moista todistanut. Tuli vähän turvaton olo.

Valitettuani ja sinänsä ihan asiallisen ja nopean vastauksen saatuani luin, myös linkiksi jätetyn tekniikka&talous lehden artikkelin, jonka mukaan

"Ilman muuntajaa toimiva halogeenilamppu saattaa räjähtää ja aiheuttaa vaaratilanteita. Turvatekniikan keskus Tukesille ilmoituksia on tullut niin paljon, että se päätti varoittaa ihmisiä räjähtelevistä halogeeneista.

”Tiedotteen seurauksena olemme saaneet kolmekymmentä uutta ilmoitusta räjähdyksistä. Kyllä tämä on liian yleistä”, sanoo ylitarkastaja Kari Lehto Turvatekniikan keskus Tukesista.
Räjähdys johtuu lamppuun syntyvästä valokaaresta. ”Kun lampun elinikä päättyy, voi syntyä valokaari, jossa virta kasvaa niin suureksi, että lamppu räjähtää”, Lehto kuvaa."

Artikkeli oli vuodelta 2006, siis viisi vuotta sitten.

Olen muistavinani, että hehkulamput poistuvat EUn uuden energiadirektiivin vuoksi? Olen niin ikään muistavinani, että sen julkistuksen yhteydessä käytiin kovaa keskustelua sen todellisesta järkevyydesta ja motiivista. Annettiin jopa sellainen käsitys, että lobbarit olivat aikaansaaneet direktiivin, kun hehkulampputekniikka ei enää anna mahdollisuuksia jatkaa tehtaitten kannattavaa toimintaa. Muistan myös TV- ohjelman 1000 tunnin (vai oliko 10.000 tunnin) lampusta.

Onko tosiaan niin, että jatkuvan kasvun periaatteelle ja velkaan perustuvan liberalistisen finanssitalouden aiheuttamien velkakriisien lisäksi, joudumme nykyisin myös ostamaan kalliimpia, heikkotehoisempia, lyhytikäisempiä, räjähtäviä lappujakin? Jotka suurimmalta osiltaan vielä jäävät ongelmajätteeksi luontoamme pilaamaan? Vain siksi, että lampputeollisuuden jatkuvuus kasvu ja kannattavuus myös jatkossa turvataan?

Vahvistakaa nyt ihmeessä, että olen ymmärtänyt asian ihan väärin. Mutta kertokaa samalla millä tavalla väärin.

Ei kommentteja: