torstai 1. syyskuuta 2011

Sananvapauden rajat ovat Suomessa ahtaateräissä medioissa. Varsinkin verkkolehti Uudessa Suomessa. Sananvapaudella ei asian kanssa ole juurikaan tekemistä. Kuten ei ilmeisesti muissakaan sananvapauskeskusteluissa. Tavoitteena ei liioin ole siistitä omien keskustelupalstojen osin ruokotonta, loukkaavaa ja kaikenkaikkiaan örveltävää "chattailua", josta asiakin valitettavan usein on kovin kaukana. Siihen näillä medioilla olisi aivan riittävästi mahdollisuuksia. Tarkkaan ottaen jopa velvollisuus.

Kyseessä on ennemminkin mediatalojen tavoite palauttaa itselleen mielipidekirjoittamisen portinvartijan rooli. Sillä vallan sylikoiraksi muuttunut ei muulla tavalla voi mainostuloja itselleen taata. Tässä taitaa myös olla keskeisin syy mm. EVAn johtajan Matti Apusen, ent. Aamulehden päätoimittajan huoleen. Mainostulot.

Uusi Suomi haluaa aivan ilmeisesti tappaa asiallisen, poliitikkoina itsensä näkevien ryhmän ulkopuolisen keskustelun, käyttämällä sumeilematta oikeuttaan poistaa sinänsä asiallinen blogi tai sen artikkeli tai kommentti, sananvapauden loukkauksena ja hyvän tavan vastaisena. Olen tästä johtamistavasta käyttänyt nimitystä "pikkuhitlerit" ja kerran kirjoittanutkin. Pikkuhitleri on siis yleensä "virkamies", jonka keskeisenä tehtävänä on tehdä meidän muiden elämä hankalaksi, mieluiten mahdottomaksi. Mutta joskus myös muu määräävässä asemassa oleva ja sitä väärin käyttävä.

Tähän vuodatukseen on syynä se, että uusimpana konkreettisena sananvapauttani loukkaavana rikkomuksena Uusi Suomi ei julkaise kommenttiani. "Kirjoituksesi on tulkittu roskapostiksi eikä mene hyväksymisjonoon." Eikä kyse suinkaan ole siitä. Kyse on siitä, että johtuen varsin laajasta kirjoittelusta ja kommentoinnistani menneinä vuosina, olen ottanut tavaksi liittää kommenttiini myös linkin asiaa laajemmin tarkastelevaan artikkeliini. Eikä sitä ilmeisesti pidetä "hyväksyttävänä", vaikka kyseessä on vain lisämahdollisuus lukijalle.

Yritin tänään useamman kerran kommentoida ensimmäisenä uutista Työministeri: Maahanmuuttajat töihin. Kommettini oli seuraava:

Kannatetaan
kunhan ensisijaisena työllistäjänä ei ole julkinen sektori.
Tässähän olisi oiva, hallinnon niin rakastaman yhteistyöprojektin paikka. Suomen Yrittäjät, EK ja TEM sitoutuvat työllistämään kaikki maahanmuuttajat ihon väriin katsomatta vastikkeellisesti yksityisellä sektorilla, ilman merkittävää julkista muuta koulutuslaitosten tukea kuin suomen kielen teho-opetus.
Onnea vaan ja menestystä. 

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/9879/ala-lue-tata-1

Ja Uuden Suomen tulkinta tuo  "Kirjoituksesi on tulkittu roskapostiksi eikä mene hyväksymisjonoon." Testini ilman linkkiä onnistui klo 12.08 onnistui, mutta muokkaus alkuperäiseksi toi taas saman viestin.

Kuulun niihin, joiden mielestä kustantajalla on oikeus valita mitä julkaistaan. Mutta höpötys sananvapaudesta ja muista ylevistä periaatteista tai halusta siivota edes omia keskustelupalstoja olisi syytä mitoittaa totuuden mukaan. Yhtä vahän kuin Apunen on huolissaan sanan vapaudesta, sitä on näköjään myös Uusi Suomi ja sen päätoimittaja Huusko.


PS.

Olen tällä blogilla muutamankin kerran sananvapaudesta kirjoittanut. En väitä olevani sen asiantuntija. En edes nimimerkkikirjoittamisen. Mutta sen tiedän, että nimimerkkikirjoittaminen on osa kansalaisen sananvapautta. Sillä sillä ei ole merkitystä kuka sanoo, vaan mitä ja miten sanotaan. Julkaisija vastaa kirjoittamastaan. Tässä tapauksessa ensikädessä minä.

Hyi hitto. Tekopyhä on saksaksi Scheinheilig .

Ei kommentteja: