sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Halogeenilamput räjähtävät

Hehkulamput, nuo vanhat, halvat, kunnon valonlähteet poistuvat parhaillaan kaupasta. Ja kaiken maailman uutta tekniikkaa tarjoillaan. Jotku uusista viritelmistä näyttävät perinteisen hehkulampun kokoon pienennetyiltä, väännetyiltä ja käännetyiltä loisteputkilta. Joissakin tuntuisi olevan sisällä elektroniikkaa yli normaalikäyttäjän läppäritarpeen. Superledin ja halogeenit ovat tulleet olohuoneisiin.


Kaikille tähän mennessä kokeilemilleni on yhteistä ollut korkea hinta ja lyhyt elinikä. Nyt kokemuksiin on liittynyt huoli turvallisuudesta.


Pientä kulutusta, pitkää käyttöikää ja kirkasta valoa lupailevat kynttilälamput olivat hienoja kruunussamme. Noin puoli vuotta. Vaan aamusella, vaimon valoja syttellessä yksi, siis noin puoli vuotta asennettuna ollut, räjähti. (Ja suurin osa ajasta on ollut kesä, jolloin sitä ei edes ole käytetty.) Pamahti niin, että sirpaleita oli sekä eteisessä että osassa olohuonetta. Hyvä kun ei silmille. Onneksi vaimoon ei osunut.


En ole tottunut siihen, että lamput räjähtelevät. Itse asiassa en edes muista milloin edelliskerran olisin moista todistanut. Tuli vähän turvaton olo.


Valitettuani ja sinänsä ihan asiallisen ja nopean vastauksen saatuani luin, myös linkiksi jätetyn tekniikka&talous lehden artikkelin, jonka mukaan


"Ilman muuntajaa toimiva halogeenilamppu saattaa räjähtää ja aiheuttaa vaaratilanteita. Turvatekniikan keskus Tukesille ilmoituksia on tullut niin paljon, että se päätti varoittaa ihmisiä räjähtelevistä halogeeneista.


”Tiedotteen seurauksena olemme saaneet kolmekymmentä uutta ilmoitusta räjähdyksistä. Kyllä tämä on liian yleistä”, sanoo ylitarkastaja Kari Lehto Turvatekniikan keskus Tukesista.


Räjähdys johtuu lamppuun syntyvästä valokaaresta. ”Kun lampun elinikä päättyy, voi syntyä valokaari, jossa virta kasvaa niin suureksi, että lamppu räjähtää”, Lehto kuvaa."


Artikkeli oli vuodelta 2006, siis viisi vuotta sitten.


Olen muistavinani, että hehkulamput poistuvat EUn uuden energiadirektiivin vuoksi? Olen niin ikään muistavinani, että sen julkistuksen yhteydessä käytiin kovaa keskustelua sen todellisesta järkevyydesta ja motiivista. Annettiin jopa sellainen käsitys, että lobbarit olivat aikaansaaneet direktiivin, kun hehkulampputekniikka ei enää anna mahdollisuuksia jatkaa tehtaitten kannattavaa toimintaa. Muistan myös TV- ohjelman 1000 tunnin (vai oliko 10.000 tunnin) lampusta.


Onko tosiaan niin, että jatkuvan kasvun periaatteelle ja velkaan perustuvan liberalistisen finanssitalouden aiheuttamien velkakriisien lisäksi, joudumme nykyisin myös ostamaan kalliimpia, heikkotehoisempia, lyhytikäisempiä, räjähtäviä lappujakin? Jotka suurimmalta osiltaan vielä jäävät ongelmajätteeksi luontoamme pilaamaan? Vain siksi, että lampputeollisuuden jatkuvuus kasvu ja kannattavuus myös jatkossa turvataan?


Vahvistakaa nyt ihmeessä, että olen ymmärtänyt asian ihan väärin. Mutta kertokaa samalla millä tavalla väärin.

16 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Olen ostanut jemmaan muutamia kymmeniä hehkulamppuja. Niillä pärjäilee kevyesti siihen saakka että energiansäästösekundasta päästään eroon.

Jos jossakin tarvitaan kirkasta lamppua, energiansäästölamppu on hyvä valinta, mutta muualla hehkulamppu on parempi. Varsinkin keittiössä, vessassa ja eteisessä, joissa lamppuja sytytetään ja sammutetaan usein, hehkulamppu on ainoa järkevä valinta.

Osramia lukuun ottamatta ne energiansäästölamput vaikuttavat olevan pelkkää huijausta. General Electricin luulisi pystyvän kehittämään hyviä lamppuja, mutta paskan marjat. Käytössä ne eivät kestä edes sitä mitä tuntemattomampien valmistajien lamput, vaikka kaupassa enemmän maksavatkin.

hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Varmaankin jokainen meistä on ostanut hehkulamppuja jemmaan? Mutta miksi? Miksi katsomme, että on omassa itressissämme ostaa vanhaa tekniikaa? Vaikka uutta, uljaampaa on tarjolla? Kummassa on vika, meissä vai lobbareissa?

GranpaIgor kirjoitti...

Ostin minäkin kattokruunun täyteen uusia uljaita energialamppuja ja sitten vielä varalle muutaman. En tosin kaikkein kalleimpia 'laatumerkkejä'. Ja niin ne sitten ovat poksahdelleet kattokruunua sytyttäessäni muutamien kuukausien jälkeen suurin osa. Ja lisäksi minun ostamani loistelampputekniikkaan perustuvat olivat hehkulamppujen sijasta ongelmajätettä jota ei joka jätepisteessä oteta edes vastaan.

Ihmettelen mihin niitä vievät autottomat liikuntarajoitteiset ja vanhukset? Pahoin pelkään että menevät sekajätteisiin saastuttamaan.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Ovatko lamppusi poksahdelleet vai räjähdelleet? Minulla muutamakin hankkimistani lampuista on poksahdellut, mutta räjähtäneitä on (vasta?) tämä yksi. Poksahdus ehkä säikähdyttää ja siitä selviää ostamakka uusi, mutta räjähdyksestä - jossa siis sirpaleet lentavät metrin kaksi - voi mennä silmät.

Kaikin keskeisin kriteerein kuluttaja pakotetaan osamaan kalliimpia, valoteholtaan heikompia, lyhyemmän käyttöiän omaavia ja ongelmajätteeksi muuttuvia "hitech"-lamppuja siksi, että lampputeollisuus menestyisi. Missä tolkku?

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki: Onneksi ei ole sentään räjähdellyt. Kyllä ne ovat vain poksahdelleet.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin vielä viimeisenä päivänä 300 kpl 60w lamppuja lisää varastoon. Himmeät hamstrasin aiemmin. Nyt on käynnissä fosfaattipesuaineen hamstraus. Mitähän seuraavaksi?

hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista

siitä päätellen mitä tuloksia valtionvarainministerit lue poliitikot saivat Puolassa aikaan männä viikonloppuna ehdottaisin pitkäsäilyväisten elintarvikkeiden hamstrauksen kannattavan.

fundeeraaja kirjoitti...

Hakki et sinä muuta ole väärin ymmärtänyt kun, että EU- liittovaltio muka olisi meille siunaukseksi. Korostan, että jouduin työurani viimeiset vuodet työskentelemään Brysselin ohjeillä elintarvikeviennin tukibyrokratiassa ja mulle selvis nää direktiivit.
Mitä lamppuihin tulee niin näistähän tuli TV:stä joku MOT, joka muistaakseni todisteli, että homma on lobattu yhdelle hyötyjälle?
Hamstrattu on vanhoja lamppuja. Lamppudirektiivi lähtee muodollisesti energiansäästöstä, mutta ei sovi meille Pohjolaan. Meillä tarvitaan valoa ja lämpöä samanaikaisesti, joten valon synnyttävää lämpöäkin tarvitaan. Sitäpaitsi energialampuista pitää valita tosi kalliita jos aikoo polttaa niitä ulkona pakkasella. Etelässä tarvitaan valoa,mutta vähemmän lämpöä koko vuoden. Sinne nämä energiaa säästävät lamput jotenkin käyvätkin.
Jäteongelma on energialamppujen osalta ratkaisematta.
Kyllä tää liittovaltio on todella kaukana ihmisestä. Katotaan nyt miten EU ittensä repii!

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Siis mielestäsi EUn ydin ovat käyrät kurkut ja hehkulamput?

Valtteri kirjoitti...

Juu, et sinä valitettavasti ole ymmärtänyt mitään väärin. Kai sitä jatkossa pitäisi lähteä Venäjältä hakemaan omat hehkulamppunsa...

Ja hieno juttu, että youtube-linkistäni oli iloa. Pitääkin jossain välissä koittaa tutustua Wernerin kirjallisiinkin tuotoksiin, kun niitäkin näyttäisi jonkin verran olevan (http://www.southampton.ac.uk/management/about/staff/werner.page)

Samalla voin suositella tutustumaan myös toisen professorin nimeltä Michael Hudson tuotoksiin. Hänellä on blogissaan monia pitkiä hyviä artikkeleita ja mm. juuri linkittämässään haastattelussaan kertoo tämän hetkisestä taloustilanteesta niin Euroopassa kuin USA:ssakin rehellisesti & kattavasti http://michael-hudson.com/2011/09/debt-deflation-on-the-rise/.

hakki kirjoitti...

Valtteri

Tällaisia linkkeja ottaa vastaan mielellään. Jatkossakin. Tosin silloin kun RT on lähteenä ennakkoluuloni kasvavat. Mutta avoimin mielin ja kritiikillä siitä toivottavasti selviää?

Vox Populi kirjoitti...

Tuohon kysymykseen hehkulamppujen tuonnista Venäjältä törmäsin muutamia päiviä sitten, kun ostin ulkovalot parvekkeelle.
Ennestään toki tiesin, ettei sinne ulkotiloihin näitä elohopeaa takaisin luontoon siirtäviä EU-lamppuja pidä asentaa, jos aikoo talvellakin lamppuja polttaa. Onneksi vielä sai ostaa tavallisia hehkulamppuja. Mutta vain kirkkaita.
Lamppukaupan myyjä kertoikin hommaavansa Venäjältä hehkulamppuja ( omaan käyttöön ? ).

Miten lienee tuonnin kanssa. Saako omaankaan käyttöön EU:n alueelle tuoda näitä pannaan julistettuja hehkulamppuja ? Montako kerrallaan ?

hakki kirjoitti...

Vox

Jo on aikoihin eletty. Kun ennen käytiin myymässä farkkuja tarvitseville, nyt meidän on lähdettävä hehkulamppuja Pietarista hakemaan saadaksemme valoa pihalle.

Voi ristus.

Vox Populi kirjoitti...

Hakki

Sinne raja-aseman taaksehan voisivat venäläiset perustaa lamppukaupan. Ja kilomummojen sijasta olisi kyydissä viran puolesta lamppumummoja ! :-)

fundeeraaja kirjoitti...

"Voi ristus", juuri niin, sähkölamppuja Venäjältä. Muutama vuosi menee ja Venäjälle muutajia on tungokseen saakka. Siellä on Klondyke, Euroopassa Valtioneuvostojen liitto! Se mun näkemyksistäni, hakki. Minä näin miten tähän rysään on uitu. Ulos ei pääse ja poligarkkien määrä sen kun lisääntyy. Onneksi ikä loppuu ennenkuin lehmät talutetaan EU:n navettaan kun ei pystytä enää veroja maksamaan. Niin se homma alkoi Neukkulassakin. Halla-Ahon Julma-Jussi sen sanoi ja sai valehtelijoitten klubilta karsseria. Totuuden puhuminen on kiellettyä,-niinhän se meni Neukkulassakin.

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Valittaen täytyy todeta, että ennustuksesi siitä, että Venäjälle muutajia on tungokseen saakka saattaa olla valitettavan oikeassa. Jokainen yksilö maksimoi mahdollisuutensa demokratiassa, tai sellaiseksi kuvittelemassaan. Kuinka kaameaa se mahtaakaan olla kun jossain vaiheessa KGB, anteeksi FSB kolkuttaa ovelle ja käskee. Davai!