lauantai 24. maaliskuuta 2012

Valtion roolia Suomessa on supistettava tuntuvasti

Näin otsikoi Hesari Jarno Tuliaran mielipidekirjoituksen tänään. Otsikko oli hyvä ja mielipide kokonaisuudessaan vielä parempi. Otsikko palautti taas mieleen, että sosialismin ja kapitalismin välissä on alati vaihtuva veteen piirretty viiva, jonka poliittiset puolueet - valitettavasti eivät enää kansalaiset - voivat valita. Ja vieläpä eri asioissa eri paikkaan.

Lähtökohtana kirjoittajalla on ilmeisesti hallituksen kehysbudjettiriihessä lanseeraama konsensushakuinen kompromissipolitiikka, jonka keskeisimpänä tarkoituksena on yksinomaan, pienimmän yhteisen nimittäjän periaatteitten mukaisesti, turvata oman vallan jatkuminen.

Tuliara ehdottaa itse asiassa uutta rajanvetoa, rajanvetoa joka ratkaisee ainakin valtion alijäämäongelmat. Olen hänen kanssaan saamaa mieltä.  Hänen perustelunsakin on todellinen; "kukaan ei enää osaa sanoa, kuinka monta erityyppistä päällekkäistä tukea, avustusta, määrärahaa tai erityisprojektia valtiolla on." Ja tähän päälle vielä Veikkauksen, RAYn ja Hippoksen (ja vastaavien) jaettavat. Lisäksi tulevat vielä kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien vastaavat siihen päälle. Markkinataloudessa?

Ja suurimpana kaikesta meidän 15 miljardin puoluetukemme.

Erityisesti on tuotava esille hänen esille nostamansa näkökanta siitä, että ei ole valtion tehtävä tukea yritystoimintaa, urheilua ja kulttuuria. Ei liioin maa- ja metsätaloutta, kaivostoimintaa, energiantuotantoa eikä asuntotuotantoa, joskin jälkimmäisestä olen, kieroutuneet Maan Tavan ja HyväVeli-verkon vuoksi, eri mieltä ainakin kasvukeskusten osalta.

Kuitenkin hänen väitteensä siitä, että kukaan ei Suomessa kärsisi siitä, että valtion roolia pienennettäisi tuntuvasti on kuitenkin harkitsematon ja henkilöi hänet joko ajalliselta tai henkiseltä iältään nuoreksi, naiiviksi tai idealistiksi. Mitä ihmeen roolia ja valtaa rakkaille politbyrokraateillemme enää jäisi?

Vaihtoehtoisena, kokonaisvaltaisempana tapana miettiä tapaamme toimia ja rahojamme käyttää ja Suomi tervehdyttää, kuitenkin lukemisen ja erityisesti paneutumisen arvoinen kirjoitus.

Nopeaa valikoimaa Tuliaran mielipidekirjoituksen aihepiirin ympäriltä viimeisten yli viiden vuoden blogaaja-ajaltani kynäilemääni. Jos kiinnostaa.


http://eaglesflysingly.blogspot.com/2007/03/sven-tuuva-missa-olet.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2008/01/uutta-aluepolitiikkaa.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2009/06/moraalia-politiikkaan-politiikasta.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2009/09/puoluetuen-todellinen-suuruus-alkaa.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2009/11/wahlroos-moisi-loputkin.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2010/06/suomea-vaivaa-kreikan-tauti.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2011/04/imfn-tahto-suomelle-leikkausvaatimus.html
http://eaglesflysingly.blogspot.com/2011/04/protesti-on-esitetty-on-remontin-aika.html


PS.

Mikä mahtaakaan olla urheilu ja kulttuurin ja niiden luottamusmiestoimien todellinen hinta ja merkitys poliitikkojen ympärillä pyörivälle HyväVeli-verkolle? Siis meille maksajille.


Ei kommentteja: