keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Reaali superinflaatio laukkaa jo.




Olen ymmärtänyt, että kaikki toimivat ihmisyhteisöt laativat suojakseen jonkinlaiset säännöt? Ja kehittyessään näistä ”hyvistä tavoista” tulee käyttäytymisnormeja ja lopuksi lakeja. Ne kaikki ovat yhden yhteisön hyväksymiä rajoja, joiden puitteissa yhteisö on yhdessä sopinut toimivansa. Niitten rikkomisesta yhteisö rankaisee, eri tavoilla, erilaisista rikkomuksista ja rikoksista.

Miltä mahtaa tuntua elää yhteiskunnassa, jossa ei ole lakia? Olisiko kyseessä paratiisin esimausta vai helvetin tulesta? Voisin kuvitella, että vain perin alkukantaisilla toimintatavoilla ja hyvällä(?) tuurilla voisi onnistua elämään onnellisen ja/tai pitkään elämän? Varmaa olisi, että mitä vahvempi (mitattuna miten tahansa) olisit, sitä paremmat menestymisen eväät sinulla on. Humanismi ei pitkälle kantaisi, ellet sitten ”pyhäksi mieheksi” onnistuisi erakoitumaan. Vasta sen jälkeen et enää olisi uhaksi etkä vaaraksi kenellekään.

Siitä päätellen miten paljon ihmisiä on paennut esimerkiksi Somaliasta, Darfurista, Eritreasta tai aikoinaan vaikkapa Ugandasta, Armeniasta, Venäjän juutalaisalueilta jne. jne. ilmeisesti aika monet, eivät näitä olosuhteita paratiisin esimakuna pitäneet? Eivätkä kaikki päässeet pakenemaan. Eivät koskaan pääse.

Sama tilanne taitaa olla meillä globaalistuneen finanssimarkkinan seurauksena? Finanssimarkkinan yhteisöstä on kasvanut maailman laajuinen. Sekuntien murto-osissa tapahtuva koneellistettu kaupankäynti on ohjelmoitu maksimoimaan pelaajan voitot tavoilla, joiden perässä kansainvälinen yhteisö ei ole pysynyt. Siis lait ja säädökset eivät vastaa yhteisön todellisuutta. Niitä ei ole yhdessä sovittu, eikä niiden noudattamisesta juurikaan vahvat välitä.

Kun meillä ei ole olemassa koko maailmaa kattavaa lainsäädäntöä edes finanssimarkkinoista, se herättää henkiin rosvoparonit. Heille mikään ei ole laitonta, kaikki on ”laillista”, koska mitään toimia ei ole kielletty, eikä kieltoja sanktioitu. Poliisia ei ole. Oikeusistuimista ei tarvitse välittä. 

Ja periaatteessa, niin kauan kun virtuaalisen rahan pajatso on avoinna ja virtuaalisen bittirahan määrä voi kasvaa, heidän voittonsa eivät välttämättä ole keneltäkään pois. Mutta kun luottamus tähän Ponzie-pyramidiin loppuu? Kun tehtyjen sitoumuksien taakse on löydyttävä substanssina muutakin kuin bittejä? 

Bittejä kun ei voi syödä, ei juoda, niillä ei voi itseään vaatettaa, ei suojaa itselleen rakentaa, ne eivät edes lämmitä. Bittien reaalinen vaihtoarvo resurssiköyhässä väestöräjähdyksen todellisessa maailmassa on nolla.


PS.

Toisella korvalla kuulen parhaillaan, kun Suomen siltarumpujen kruunaamaton kuningas luontevasti luettelee Euroopan vakuusvälineen vaatimia satoja miljardeja, aina 1.000 miljardiin asti. 

Ne ovat kansallisiin velkakirjoihin sidottua luottamusta. Ja summat suurenevat viikosta viikkoon. Se on reaalista superinflaatiota. Kansalaiset ja vain he, ovat niitten velkakirjojen lopullisena vakuutena.

Ei kommentteja: