sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kovin on meitä moneksi...



Finnairin nykyinen ja samalla entinen hallitus pani kansan kovaan tenttiin. Olivatko stay-bonukset oikein vai väärin? Mielipiteitä alkaa olla jo joka lähtöön.

Entisen hallituksen puheenjohtajan Toffe Taxellin, ja ilmeisesti muunkin hallituksen mielestä ne olivat poikkeuksellisia, mutta business as usual. Muistaakseni peräti by the book. Ja niin saattaa ollakin, ainakin hallitus yhtiössä voi niin päättää. Ja päätti.

Urpiainen taivastelee ja harkitsee suuressa viisaudessaan, ettei taida olla laillista tietä periä niitä takaisin. Kansa kaiken nähnyt ja kokenut nousee moraalisille takajaloilleen; bonuksia vielä siitä, että suostuu tulemaan töihin palkkaa nauttimaan!! Demareiden puolueideologina tunnettu Jouni Backman harkitsi vielä  tänään Kauppalehdessä kantaansa Walliinin toiminnan herätettyä hänessä hämmästystä.

Mutta Katainen on jo kantansa näihin salassa tehtyihin palkitsemisiin saanut ratkaistua. Hän tuomitsee. Itselleni jäi vähän epäselväksi, johtuiko tuomitseminen lähinnä asian salaisesta päättämisestä, salaisena pitämisestä, salaisesta tiedottamisesta vaiko ehkä siitä, että nyt tuo penteleen juttu alkaa häiritä kuntarakenteen uudistamista ja valtiontalouden tasapainottamista? Siis pääministerin töitä.

"Finnairin teknisiä edustavan Ilmailualan Unionin IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari toivoo, että Finnairin sitouttamisbonuksia saaneet johtajat maksaisivat saamansa lisäpalkkiot takaisin. Haapasaaren mukaan ele ei pelastaisi Finnairin taloutta, mutta osoittaisi johtajien ymmärtäneen palkkioiden aiheuttaman yleisen ilmapiirin."

Täytyy kai minunkin tehdä kantani tiettäväksi. En ole koskaan aiemmin törmännyt pelkän läsnäolon takaaviin palkan lisiin ja itse vierastan moista ihan jo periaatteesta. Toisaalta minulla ei ole mahdollisuutta arvioida Hienosen irtisanoutumisen aiheuttaman tilanteen seurauksia. Hallitus arvioi ja maksoi.

Se mikä ilmeisesti on totaalisti mokattu on ollut taustojen varmistaminen. Ei ole ihme ollenkaan, kun henkilöstöryhmät katsovat tulleensa petetyksi. Heitä ei asian johdosta ole kuultu, vaikka heiltä samanaikaisesti edellytetään palkanlaskua ja uhrimieltä. Tuntuu siltä, että asia on haluttu tietoisesti heiltä ennemminkin salata ja johtaa heitä tietoisesti harhaan johdon palkanalennuksia markkinoimalla. Loistavaa henkilöstösuhteitten hoitoa todella.

Se mikä totaalisti on mokattu on asiasta tiedottaminen ja käsittely sen jälkeen, kun asia lipsahti julkisuuteen Ilmarisen ja Vehviläisen asuntokauppojen selvittämisen yhteydestä. Mahdollisimman vähän, vain pakon saneleman, ympäripyöreästi, jatkuvasti pihdaten ja merkitystä vähätellen ei todella anna hyvää kuvaa yhtiön viestinnän tasosta. (Taisi yksi heti karenssiajan jälkeen lähteneistä olla juuri yhteiskunta- ja lehdistösuhteista vastaava?)

Suomessa on sopimusvapaus. Ja sopimuksista on meillä ollut tapana myös pitää kiinni. Hallitus ei varmasti ole ylittänyt oikeuksiaan. Eivät liioin rahat vastaanottaneet ja sopimusta kunnioittaneet Finnairin entiset ja nykyiset johtajat. Yhtiö voi parhaimmillaankin hakea rahaa vain asiasta päättäneen hallituksen jäseniltä oikeudessa. Yhteisvastuullisesti. Häviäisivät toki.

Päätöksen moraalista voidaan taistella tästä iäisyyteen. Vaikkapa normaalilla politiikan ja etujärjestöjen moraalilla. Minun mielestäni hallitus toimi harkitsemattomasti ja yhtiölle erittäin suurta vahinkoa tuottaen. Jo päätöksentekovaiheessa sen olisi pitänyt ymmärtää minkälainen myrsky syntyy, jos - ei vaan nykyisin kun - heidän menettelynsä paljastuu.

Ehkäpä yhtiön nostamalla kanteella entistä hallitusta vastaan olisi sittenkin mahdollisuus menestyä? Eipä silti, että se mitään muuta auttaisi, kuin vähän kansakunnan eliittiinsä kohdistamaa kasvavaa raivoa laimentaisi. Josko sitäkään? Yhtiön kannalta... ei mitään. Tuskin sitäkään.


PS.

Voitaisiko palata takaisin aikaan, jolloin bonusta yrityksen hyvästä tuloksesta maksettaisi kaikille ja huonosta tuloksesta rokotettaisi johtoa?

2 kommenttia:

Igor kirjoitti...

Hakki sanoo "Hallitus ei varmasti ole ylittänyt oikeuksiaan.". Jos oikein ymmärrän oli v 2009 annettu sitovat ohjeet rajoista mitä valtioenemmistöisissä yhtiöissä voidaan määrätä johdon bonuksista. Ja tässä tapauksessa hallitus ei ollut noita ohjeita noudattanut. Eikös silloin hallitus ole ylittänyt oikeuksiaan jos ei ole noudattanut näitä ohjeita? Vai mihin perustat lausumasi?

Hakki kirjoitti...

Taas ehti ensimmäinen vastaus hävitä bittiavaruuteen.

Jos olet oikein ymmärtänyt ja sitovat ohjeet "rajoista mitä valtioenemmistöisissä yhtiöissä voidaan määrätä johdon bonuksista" on annettu ennen Finnairin hallituksen päätöstä, olet yksiselitteisesti oikeassa. Siis tietysti vielä sillä edellytyksellä, että ne estävät stay-bonukset. En suoraan sanoen nyt aamusella viitsinyt lähteä faktoja etsimään. Luotan siihen, että jo tietävät tietoni korjaavat.

Yksi blogaamisen - olipa sitten nimellä tai nimimerkillä - ja erityisesti vapaan kommentoimisen parhaista puolista onkin se, että useat silmät ja mielet arvioivat tietoja ja vasta kokonaisuus antaa luotettavan, totuudellisen kuvan. Mahdollisuudella panna tietonsa/luulonsa alttiiksi kriittiselle arvostelulle me voimme vapautua yhdestä perisynneistämme fanaattisesta, fundamentaalisesta uskosta eli ennakkoluulosta.