sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

SAK, SDP, AKT ja maailman murros
Äkkipikainen ja pitkävihainen on pitkään ollut yksi johtajan tuhoisimmista oireyhtymistä. Nyt en enää ole varma. 

Suomen Kuvalehden artikkelissa 7.11.2011  AKT:nja Timo Rädyn ongelmat esillä jo 2010: ”Laitonta kohtelua” Matti Simula kuvaa Rätyä seuraavasti  ”Pitkävihainen. Mustavalkoinen. Yksinpuurtaja. …Tekee suhteellisen hyviä työehtosopimuksia, ahkera, pilkuntarkka.” Siitä päätellen miltä tilanne näyttää, tämä oireyhtymä on vainoharhaisen diktaattorin. 

Vähän samantasoista käyttäytymistä kuin se, josta torstaina 1.3.2012  raportoin otsikolla Parlamentarismin kuihtunut rikkaruoho. Monessa suhteessa niin kovin erilaisia, yhden ja saman puolueen poikia. Keskeisimpänä erona ei suinkaan ole henkilöiden fyysinen koko vaan asema. Siinä missä Paavo kuuluu sarjaan menneet miehet, Timo on varmasti vielä pitkään mukana monen arkipäivää, ehkä elämääkin tuhoamassa. 

Taitaa taudilla olla oikein nimikin, Narsistinen persoonallisuushäiriö. Valitettavan yleinen ajallemme? Olisiko tässä vielä oikein malliesimerkki piintyneestä pakonomaisesta narsismista?

Jos sellaisen toimihenkilön irtisanominen, jonka kanssa ei kuulemma kahteen vuoteen ole edes keskusteltu, toteutetaan hallituksen kokouksessa asialistan ulkopuolelta, henkilöä kuulematta ja ainoana konkreettisena perusteluna käytetään noin kaksi vuotta vanhaa kolmannen henkilön kuulopuhetta siitä, mitä irtisanottavan väitetään tälle kolmannelle osapuolelle sanoneen, on vastuu päätöksestä toki laajempi kuin yhden narsistin? 

Äänestystulos 11 – 9 kertoo jotain sekin. Muodollisesti vastuussa ovat kaikki päätöksentekoon osallistuneet hallituksen jäsenet, elleivät ole kirjanneet eriävää mielipidettään pöytäkirjaan.   

Tässä AKT:n kunniataulu, hallitus kaudella 2010 - 2014


Räty Timo, puheenjohtaja 
Helsinki 
Sorvali Arto, liittosihteeri
Helsinki 
Pasanen Harri, sihteeri
Helsinki 
Arpula Jarkko
Kotka 
Havu Reijo
Pori
Hämäläinen Pentti
Jyväskylä
Kaltiokumpu Veijo
Rovaniemi
Karjalainen Matti
Joensuu
Kauppinen Jorma
Iisalmi
Kopra Jori 
Helsinki 
Korhonen Petri
Tampere
Laaksonen Kai
Turku
Lehdonkivi Hannele
Helsinki 
Lindholm Jani
Helsinki 
Malinen Vesa
Lahti 
Mäki-Rahkola Asko
Helsinki 
Nurmela Jouni
Espoo
Porkka Auvo
Hamina
Ruonala Veijo 
Oulu 
Ventä Veli-Jukka
Vaasa 


Sen sijaan, että organisaatioilmaston tilaa alkaa selvittää puheenjohtajan luottomieheksi mainittu sisäpiiriläinen Matti Vehkaoja, kannattaisi apua hakea organisaation ulkopuolelta. Asiantuntevaa, ammatillista, kliinistä apua. 

Sitä on varmasti syytä hakea todella nopeasti. Eipä sillä, että itselläni asiassa olisi mielenkiintoa enempää kiinni, mutta voisi kuvitella, että erityisesti SAKlaisella ammatillisella työväenliikkeellä ja näiden etujärjestöjen poliittisella siivellä, SDPllä voi ollakin? Työnantajana sen paremmin kuin vaalivoittajanakaan kun kumpikaan ei ole viime aikoina välttämättä loistanut ollenkaan.


PS.

Kauppalehti kertoo: "Perjantaina viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen irtisanomisen masinoinut Räty kirjoitti saman aamun kolumnissaan Demokraatti-lehteen (entinen Uutispäivä Demari) voimakkaan kannanoton työhyvinvoinnin parantamisesta. Kolumni julkaistiin myös AKT:n nettisivuilla samana päivänä eli perjantaina 2. maaliskuuta. Räty vastustaa kolumnissaan vahvasti eläkeiän nostosuunnitelmia. Sen sijaan hän vaatii toimia työhyvinvoinnin parantamiseksi."On siis aivan mahdollista, että kyse onkin jostain aivan muusta persoonallisuushäiriöstä.

Ei kommentteja: