lauantai 3. maaliskuuta 2012

Kenen intressissä on Sailaksen puheenjohtajuus Finnairissa?

Suuri osa suomalaisten kansallisvarallisuudesta on työeläkelaitostemme omistamaa. Vai pitäisikö sanoa niiden hallinnoimaa? Ne kuitenkin itsenäisesti päättävät mihin he eläkevarojamme sijoittavat. Varmaan sosiaali- ja terveysministeriön hyvin ohjeistamana? Missään tapauksessa ei meiltä maksajilta ole koskaan kysytty, minne ja miten toivoisimme eläkerahamme sijoitettavan.

Finnairin ja Ilmarisen toimitusjohtajien julkisuuteen tulleet koplaustiedot eivät tulleet yllätyksenä mutta varmaan pyytämättä. Eikä minullakaan ole syytä kuvitella, että jotain lain vastaista olisi tapahtunut. Ainahan se on ollut tiedossa, että HyväVeli - kerho kantaa huolta jäsentensä edunvalvonnasta. Edustetaan yhdessä hallituksessa asiakasta, toisessa omistajaa, kolmannessa valtiota, neljännessä työnantajaa .... ristiin rastii pyörii poikain pieni piiri. Ostetaan toiselta kesäpaikka tai myydään yhdelle oma asunto, joka sitten itselle vuorataan. (Käytännöllistä, kun välttyy muuttokustannuksistakin.) Näin on aina ollut ja...??? Hetkinen.

Onko siinä mitään tolkkua työeläkkeiden tarkoituksenmukaisen hoitamisen kannalta, että piiri sillä tavalla pyörii? Tähän hyvän lisänäkökohdan tarjosi Kalle Isokallion blogi Tuplapankkivangit. Kuinka toivottavaa yleensäkään on, että työeläkelaitosten johtajat osallistuvat niiden yhtiöiden hallinnointiin, johon työeläkerahojamme sijoittavat? Mitä hyötyä siitä on meille, työeläkemaksajille?

Haittoja löytyy huomattavan helposti. Kuten Isokallio toteaa "Eläkevaroja sijoittavien johtajien sekaantuminen sijoituskohteiden hallintoon onkin kaksinkertainen pankkivankitilanne. Osakkeita ei voi myydä, kävi yhtiölle miten tahansa. Omat tulot putoavat ja yhtiön jonka hallitukseen on itsensä tunkenut, osakkeen arvo putoaa jos hallituksen jäsen ilmoittaa sijoituksen olevan kannattamaton."

Enkä oikein jaksa uskoa, että työeläkelaitosten korkeimpien johtajien palkat niin heppoisia olisivat, että niitä pitäisi jäsenyyksillä sijoituskohteiden hallinnossa yrittää korjata.


PS.

Esimerkinomaisesti alla ote Ilmarisen varatoimitusjohtajan Timo Ritakallion CVstä.


Luottamustoimet:
• Outotec Oyj hallituksen jäsen, tarkastusvaliokunnan jäsen   2011-
• Uponor Oyj, nimitystoimikunnan jäsen                                2011-
• Tikkurila Oyj, nimitystoimikunnan jäsen                              2011-
• Suominen Oyj, nimitystoimikunnan jäsen                            2011-
• Kemira Oyj, nimitysvaliokunnan jäsen                                 2010-
• VVO–yhtymä Oyj, nimitysvaliokunnan jäsen                        2009-
• Oriola–KD Oyj, nimeämisvaliokunnan jäsen                         2009-
• Ekokem Oy, nimitysvaliokunnan jäsen                                 2009-
• Technopolis Oyj, hallituksen jäsen                                       2008-
  o tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja                                 2010-
• Sponda Oyj, nimitysvaliokunnan jäsen                                 2008-
• Rautaruukki Oyj, nimitysvaliokunnan jäsen                          2008-
• Neste Oil Oyj, nimitysvaliokunnan jäsen                               2008-
• Orion Oyj, nimitysvaliokunnan jäsen                                    2008-

Herää kysymys, miten hän ehtii paneutua?  Mitä hyötyä hänestä on meille, työeläkemaksajille?


PPS.

Tämä on ilmeisesti osa siitä yhteiskuntamme rakenteiden kalleudesta, jonka vuoksi kuntapalveluista on karsittava, viimeksi kai kotihoidontuista?

1 kommentti:

Igor kirjoitti...

Tuo Ilmarisen vtj:n "luottamustoimet" luettelo osoittaa hyvin mitä olen nyt muutaman vuoden aikana yrittänyt kirjoittaa työeläkelaitoksista ja niiden kolmikantaisesta päätöksenteosta. Oikeastaan on väärin puhua koska todellisuus on 2-kantainen. Valtio kolmantena on vain juoksupoika joka hoitaa lainsäädännön tuon 2-kannan tarvitsemaan kuntoon.

Mutta JOS nuo eläkerahastot olisi purettu? Millä eväillä, kun ei Ilmarinen olisi silloin enää suurosakas - ehkä ei osakas ollenkaan, silloin tuo Ilmarisen vtj valittaisiin/valittaisi noiden yhtiöiden "luottamustoimiin"?

Tuollainen nimitysvaliokunnan tai -toimikuunann jäsenyyshän merkitsee käytännössä, että kyseessä on aikamoinen harmaa eminenssi. Nuo valiokunnat/toimikunnathan ehdottavat suuryritysten yhtiökokouksille isopalkkioisiin hallituksiin ja hallintoneuvostoihin nimitettävät ja harvoin niistä yhtiökokoukset poikkeavat. Kysehän lähes anonyymistä "on-jo-sovittu" käytännöstä.