maanantai 9. marraskuuta 2009

Wahlroos möisi loputkin



Siis valtionyhtiöt ja valtion omistamat osakkeet. Olisiko hänen lausumansa takana oma intressi? Mutta hetkinen, onko vielä jotain myytävissä? Eikö viimeisen 19 vuoden aikana olekaan vielä aivan kaikkea myyty? Onko oikeasti jotain merkittävää vielä myymättä?

Pörssisäätiö jakoi puolueetonta tietoa sijoittajille 12. lokakuuta, 2006 otsikolla Valtionyhtiöt olisi – kansallistettava. Artikkelissa kerrottiin mm.

"Viidentoista viimeisen vuoden aikana tehtiin 58 valtionyhtiöiden omistuspohjaan liittyvää toimenpidettä. Niistä kaksi on otsikoitu ”kotimainen suunnattu anti” ja ”kotimaahan painottuva osakemyynti”. Näiden arvo oli 600,1 miljoonaa euroa.
Kansainvälisesti suunnatuksi anniksi tai osakemyynniksi luokiteltiin samaan aikaan 23 toimenpidettä. Näiden arvo oli yli kymmenkertainen, 6 661,5 miljoonaa euroa.
Pelkästään vuonna 2005 myytiin Sammon (430 miljoonaa euroa), Fortumin (770) ja Kemiran (92,6) osakkeita 1 292,6 miljoonalla eurolla ulkomaille.
Ajatellaanpa: ensin nuo yhtiöt perustettiin suomalaisten rahoilla, niiden tuotekehitys maksettiin meidän verovaroistamme - lopuksi ne myydään ulkomaille.”
Samana aikana ja vielä kolme vuotta sen jälkeen poliittinen johtomme kasvatti Suomen julkisyhteisöjen yhteisvelan 63 miljardiin, kuten eilen kirjoitin. Siis sen lisäksi, että valtio sai myyntituloa runsaat 7 miljardia omaisuuksiensa myynnistä se otti, tai ohjasi kunnat kansanedustajien päätöksellä ottamaan, käytännössä kahta vuotta lukuun ottamatta vielä 50 miljardia lisälainaa.
Oikeastaan olemme siis eläneet koko tämän ajan ottamalla velkaa velan päälle! Olemme myyneet kansallisomaisuudestamme suurimman osan ja lisäksi olemme kahdessa kymmenessä vuodessa viisinkertaistaneet velkamme.
Siis ihan oikeasti. Mitä on vielä myytävissä? Islanninko tie on Suomen tie? Vai Liettuan? Latvian? Viron?

Ja samaan aikaan tämä jumalainen johtomme katsoo, että meillä on varaa odottaa seuraavan hallituksen ikäviä päätöksiä. Euroopan paras suunnittelee ottavansa 50 miljardia lisää lainaa. Siis viiden vuoden kuluessa! Ja muistaakseni ministereistä joku lausui kuolemattomia suosituksia kunnille ottaa lisää lainaa.
Alan olla yhä vakuuttuneempi siitä, että poliittinen eliittimme ei yksinomaan jätä hommiaan hoitamatta vaan lisäksi hoitaa niitä tietoisesti omaksi edukseen, maan ja kansalaisten edusta välittämättä.
Näillä näkymin julkisyhteisöjen yhteisvelka ylittää 120 miljoonaa neljässä vuodessa. Jos, tai nykynäkymien mukaan kun, tuotantomme samaan aikaan ehkä pääsee takaisin vuoden 2008 BKT tasolle yltää velkaisuutemme 65 %. Siis jos hyvin käy.

Mikä erottaa eduskuntapuolueet Mafiasta
?

Ei kommentteja: