perjantai 6. maaliskuuta 2009

Ja pörssisukellus jatkuu tänään

Usko markkinoihin on kai hävinnyt? Joko tänään rikkoutuu 4000? Milloin hypitään taas ikkunoista?

Aina välillä pörssit yrittävät pyristellä tutkainta vastaa. Eihän tuo ihme voi olla? Siellä toimivat ja asioivat ovat jo menettäneet paljon. Uskostaan kohta kaiken. Eikä kukaan kai vapaaehtoisesti halua lisää menettää? Ja aivan yhtä usein, ellei useamminkin, pörssi on joutunut perääntymään. Olemme ilmeisesti siirtyneet aikaan, jolloin pörssi ei ole hintojen osalta aina oikeassa. Vai olemmeko?

Viikko viikolta ennusteet yksittäisten valtioitten, unionin ja jopa koko maailman kasvunäkymistä heikkenevät. Ja inhottaa kirjoittaakin, mutta loppua ei vieläkään ole näkyvissä. Olemme edelleen vapaassa pudotuksessa, jota esimerkiksi täällä pääkaupunkiseudulla ei vielä huomaa mistään muusta kuin uutisista. Viimeksi eilen EKPn pääjohtaja järkytti markkinoita ennakoimalla euroalueen ”kasvuksi” - 2,2 – 3,2 prosenttia kuluvalle vuodelle. Siis ”onneksi” nyt ei enää puhuta kasvusta vaan, realistisesti, kutistumisesta. Onneksi siksi, että lausumassa kuuluu jo realismia. Uskoa se putoaminenkin vaatii.

Tähän samaan kuvaan kuuluu keskuspankkien kilpailu keskisimmän aseensa, koron alentamisesta. USAssa se on jo jonkun aikaa ollut käytännössä 0 (nolla) prosenttia. Nyt Englannin keskuspankki tiputti sen jo 0,5 (puoleen) prosenttiin. Lasku oli historiaallinen. Se oli alin korko pankin vuonna 1694 alkaneessa historiassa. EKP on laskenut omaansa vasta 1,5 (puoleentoista) prosenttiin. Odotan mielenkiinnolla milloin siirrymme negatiivisiin lainakorkoihin. Ehkä senkin vielä näen?

Jo ”aika päivää” sitten valtiot ,USA ja IsoBritannia etunenässä ovat ottaneet vastatakseen kaikesta mahdollisesta omassa kansantaloudessaan. Venäjä ja Kiina ovat sitä tehneet jo kauan. Miljardit ja miljardit lentelevät. Tuetaan ja taataan pankit, suurimmat yksittäiset työnantajat autoteollisuus etunenässä. Ja kohta aletaan rakentamaan infraa; rautateitä, teitä, siltoja, öljyputkia ja tiedä häntä mitä. Milloin koostetaan (toivottavasti?) uusi ”New Deal”. USAlle? Ensimmäiselle maailmalle? Vai maailmalle?

Väittävät, että USA on siirtynyt setelirahoitukseen jo aikapäiviä sitten. Mutta onhan taala monessa mielessä paljon muutakin kuin USAn kansallinen valuutta. Englannin keskuspankki on viimein alkanut ostaa valtion velkakirjoja, eli siirtyä sekin setelirahoituksen puolelle. Kummassakin maassa puhutaan miljardeista. Jopa sadoista jopa tuhansista miljardeista. Taitaa olla aika moni muukin valuutta kohta setelirahoituksen tiellä? Olemmeko Mugaben tiellä Zimbabwesta?

Ei vallassa olevia voi ainakaan syyttää siitä, että oltaisi oltu aivan toimettomana. Mutta onko tehty oikeita asioita? Tarpeeksi nopeasti ja näyttävästi? Obamankin etsikkoaika alkaa kulua umpeen. Nyt alkaa nimittäin jo olla aika myöhäistä repäistä ihmiset irti laman ajatuksista. Ja kuitenkin juuri siitä, johtajuudessa olisi nyt kysymys. Repiä lama pois korvien välistä. Jos sitä eivät onnistu tekemään valitut valtapoliitikot sen tekevät vallattomat, ns. uudet luudat. Niin on käynyt aina aiemminkin. Äärimmäisin huonoin tuloksin.

Saattaisiko olla niin, että maailman mahtavat luottavat enemmän kansantaloustieteen perinteisiin syy – seuraus – suhteitten mekaniikkaan kuin siihen, että nykytilanne vaatii jotain aivan uutta? Mitä pidemmälle tämä tilanne on kehittynyt, sitä ilmeisemmäksi on käynyt, että perinteiset axioomat, teoriat ja Excel-taulukot eivät toimi. Usko markkinoihin, politiikkaan ja tulevaisuuteen on häviämässä Ensimmäisestä Maailmasta. Ilmeisesti raha, käytetään sitä kuinka suurissa määrin tahansa, ei yksin ole enää ratkaisu.

Kehittäkää uutta.

12 kommenttia:

Tobe kirjoitti...

Tässä oiva mahdollisuus ihan uudelle ajattelulle.Mistähän sitä löytyisi? Urpilainen ei ole keksinyt vielä mitään...Soini..ei ei...Vanhanen..no ei toki hän...hiihtelee laduillaan vakaana...hiljaa istuksii Jyrki Koo..ei ole hänelläkään.Ei se ole poliitikko joka uutta luo, koska hänet valitaan vanhojen arvojen puolesta puhujana, mutta kuinka saada valta sinne missä ei ole politiikkoa?Siinäpä se.Uutta kun keksitään niin kohta huomataan että sehän on samaa vanhaa.Nämäkin kurssit oikenevat, mutta mitkä yhtiöt ovat pelissä mukana kun olemme tasaisella.
Jos pudotus jatkuu samanmoisena niin pörssineroja kutsuu katu jo vuoden päästä.

hakki47 kirjoitti...

Ornot

Pörssineroja ehkä vasta vuoden päästä, pörssin ihmelapsia ehkä aiemmin? Oletko miettinyt minne nerot ovat nettoamansa voitot tallettaneet? Osakkeisiinko? Tuskin asiat niin hyvin voisivat olla.

Kävin katsomassa juuri Perusinsinöörin juttua aiheesta. Oli oikein Englannin kaupungista tutkittua tietoa.

"Terveisiä Lontoosta. Sain tietää, mitä kirjainlyhenne MBA oikeasti tarkoittaa: Me Before Anyone, Management By Accident, Mighty Big Attitude, Mediocre But Arrogant.

Britit ovat sitä mieltä, että kaikki jotka käyttävät titteliä MBA voitaisiin ajaa sukellusveneellä Pohjoisnavan alle ja jättää sinne. Heidän kylmyytensä estäisi napajään sulamisen."

MBAn loppusijoituspaikka on ratkaistu.

helanes kirjoitti...

Ällistyttävän alas on menty. Osakkeiden hinnat eivät ole enää missään suhteessa enempää firmojen arvoon kuin ennusteeseenkaan. Siis niiden jotka selviävät. Meikäläisissä pörssiyhtiöissä tuskin sentään konkursseja tulee. Ainakaan monia.

hakki47 kirjoitti...

helanes

Vai olisivatko ne sitten nyt entistä oikeammalla tasolla?

Mutta olennaisempaa kuin pörssien kurssit tai yritysten arvot ovat nyt tarvittavat toimet. Pelkällä rahalla tätä tilannetta ei enää hoideta. Johtajuus ei sekään näytä olevan käytettävissä. Mitä sitten pitäisi toivoa? Sen tiedostaminen, mitä on syytä pelätä on paljon helpompi määritellä.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Ei juuri voi muuta kuin toivoa. Jos on "löysää" rahaa, niin kotimaisia osakkeita on syytä hankkia. Kun nyt ensinnä maahamme tulee "urpinaisen" lupaama suurlakko. Sitten "raha" menettää merkityksensä ja omistusarvopapereista muodostuu uusi valuutta oravannahkojen rinnalle. Kolikot säilyttävät jonkin arvon. Ne kannattaa pitää.

Oravannahkojen ja osakkeiden välille muodostuu varsin nopeasti vaihtosuhde. Siirrymme naapurista tuttuun kaupankäyntiin seuraavasti: A vot sulla 10 Elisaa. Saat niillä 10kg kinkun ja käytetyt 45 numeron Nokian kumisaappaat. Teet hjyvän kaupan.

Näin muodostuu lopulta maahanmuutajista uusi uljas suomalainen Oligarkia. Sitten voivat poliittiset taustatekijämme miettiä konsensushengessä mistä porukasta tehdään maahamme ainoa oikea ja sallittu päättäjäjoukko.

jousimies kirjoitti...

Mitä tarkoitetaan "uskolla markkinoihin"? Tämä mikään uskonasia ole. Markkinathan toimivat vallan mainiosti.

Mitä menetyksiin tulee niin ei pidä mennä keittiöön ellei kestä kuumuutta. Ymmärrän kyllä, että tämä on vakava paikka. Vapaaehtoisten eläkesäästöjen kanssa on varmasti kusessa ellei niille löydy vakuutuksen sisällä mitään turvasatamaa ja nostohetki lähestyy muutaman vuoden sisällä.

Väitän ettei osakkeita ole alihinnoiteltu. Eihän tulosennusteita ole oikeastaan edes alettu päivittämään. Joka puolella vain odotetaan jotain helvetin taluttajaa taantuman yli. Kyllä tässä on omaisuuden uudelleenjako käynnissä ja niiltä haihattelijoilta jotka kuvittelivat pääsevänsä vaurastumisen makuun otetaan nyt sijoitukset pois ja vähän enemmänkin.

Kyllä tässä meikäläisen persekin on kastunut, mutta se on ollut tietoinen riski. Jos tästä jotain jää käteen niin toivottavasti itsenäisen päätöksenteon kasvaminen. Johan tässä tuli välillä kuunneltua liikaa noita "guruja".

hakki47 kirjoitti...

Pitkänlinjalainen

Ei ne urpinaiset sentään kaikkeen pysty. Onneksi.

Kun tuota sinun kommenttiasi tavasin, tuli mieleeni seuraava: Ei kai maahanmuuttajat ole mielestäsi syynä nykyiseen kansainvälisen talouden ahdinkoon?

Ja niin epä-suomalais-ugrilaista kuin se ehkä onkin, haluaisin jonkun - ihan kenen tahansa - kertovan, kuinka suuri osuus meidän nykysuomalaisten geeniperimästämme on peräisin sieltä alkukodista, Uralin itäpuolelta.

En siksi, että haluaisin osoittaa yli 90 prosentin tulevan jostain aivan muualta. En siksikään, että väittäisin, etteikö maahanmuuttajista (keistä milloinkin) olisi haittaa ja harmia. Mutta aika pitkälti siksi, että me tarvitsemme Suomeen haluavia maahanmuuttajia enemmän kuin he meitä.

Kenestä tulee päättäjiä pitkässä juoksussa on aika monesta, meistä kummastakin riippumattomasta sattumasta pohjaava lopputulos. Emme mekään ole tämän maan alkuperäinen asuttaja. Täällä oli jo ainakin 2 tai 4 aiempaakin porukkaa. Siis viime jääkauden jälkeen.

Tutustu asiaan Kansallismuseossa.

hakki47 kirjoitti...

Aaah archer

Kyllä ne vielä näennäisesti toimivat ihan hyvin. Tuottavat kuulemma vaan vääriä nummeroita.

En muuten yhtään ihmettele, että odotetaan taluttajaa yli tumman virran. Mutta saahan häntä odottaa. Vaan tuskin enää on edes tulossa. Omillaan ollaan kohta kaikki. Niin hyvässä kuin pahassa.

Guruja tulee ja guruja menee. Joka perseen kastumisella selviää, selviää.

Vox Populi kirjoitti...

Aika hyvä tilannekatsaus. Tuonelan joelta !
Niin on kuin näyttää, ja ennen kaikkea tuntuu !

Vapaa pudotus loppuu, jos tulee pohja vastaan.
Ellei pohjaa lainkaan tule, olemme joko mustan aukon päällä, tai kierrämme kiertoradalla jotakin planeettaa. Arvaan että Kharonin kyydissä Plutoa !

Vaihtotalouteen palaaminen poistaisi rahan arvon mittana, eikä imaginaarinen bittiraha enää sekoittaisi ihmisten päitä ! Foinikialaisen projektin loppu.

Mutta paluu entiseen lienee vähitellen taas edessä. Pohja löytyy, eikä rahasta malteta luopua.

Nykyiset suomipojan geenit ovat aivan valtaosaltaan länsieurooppalaisia, vaikka kieli tulee idästä. Geneettinen pullonkaula on aikanaan ikävästi supistanut geenivalikoimaa ja tehnyt kansastamme lähes sukurutsaisen joukon.
Ajatus kepulaisen geeniperimän jalostamisesta maahanmuuttajageeneillä on jo lähtökohtaisesti kannatettava. Jalostus onkin jo käynnissä, vaikka se etenee hitaasti. Ihmispolvet eivät vaihdu niin nopeasti kuin talouskvartaalit ! Tumma vinosilmä-vanhanen voi kuitenkin jo siintää pilkkeenä jonkun silmäkulmassa.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Pudotus loppuu sitten kun kuuluu iso tömähdys ja harmaa tomupilvi pöllähtää. Näin sarjakuvissa. Miten se tällä kertaa oikeesti loppuu ei vielä ole tiedossa. Sitten menee vähän aikaa koordinaattien haeskeluun ja palasten keräilyyn. Siitä olen kuitenkin satavarma, että entiseen ei ole paluuta. Ei jo tässä vaiheessa luvattujen ja käytettyjen 8.000 miljardin taalan/euron vuoksi. Kunhan selviää mihin pudotaan luku vielä tarkentuu.

Tuo "Tumma vinosilmä-vanhanen" kiinnostaa. Joko Seiska paljastaa?

Vox Populi kirjoitti...

Tarkkailussa on !
Kun kaikki arvokas valuu käsistä, muuttanee Seiskakin nimensä Vitoseksi !
Ellei peräti Vääräksi Vitoseksi. Sopisi ajankuvaan. Kun laulun väärä vitonen paljastui, paloi talokin kivijalkaan.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Deflaatio poistaa numeroiden käytön lopullisesti.