perjantai 27. maaliskuuta 2009

Taas kannetaan vettä kaivoon

Pienyritystalo, Osaamiskeskus, Yrityskurssi, Yrittäjätutkinto, Yrityshautomo, Yrityskehittämö, Hallituksen yrittäjyysohjelma ja nyt viimeksi Vigo, johon uusi kollegamme Jorma eilen kiinnitti huomiotani. Varmaan joku valtion miljoonasatsaus menneiltä vuosilta jäi vielä mainitsematta. Ehkä useampikin. Ainakin ne kymmenet miljoonat muistan, joita on kaadettu mitä ihmeellisempiin hankkeisiin ja projekteihin, joissa sana yrittäjyys liittyy naisiin, lapsiin, maaseutuun, ohjelmapalveluihin, sisällöntuotantoon jne. jne. Niissä rahoitus on sitten toteutettu valtion lisäksi kunnilta ja erityisesti Euroopan Unionin pohjattomasta kassasta.

Kaikkien siltarumpujen kuningas Mauri Pekkarinen kertoo ministeriönsä tiedotteessa: ”TEM käynnistää Tekesin kanssa yrityskiihdyttämöohjelma Vigon nopeasti kasvavien, nuorten yritysten kehittämiseksi. Ohjelmassa haastetaan kansainvälisen liiketoiminnan huippuosaajat perustamaan yrityskiihdyttämöjä. Kiihdyttämöille tarjotaan mahdollisuutta julkisen rahan kanavoimiseen heidän valitsemilleen aloitteleville yrityksille. Tämä edellyttää kiihdyttämöiltä myös heidän oman rahan sijoittamista. Sijoitusten kohdeyrityksiksi pyritään valikoimaan kansainväliset mitat täyttäviä kasvuyrityksiä. Ohjelman tarkoitus on saattaa yhteen suomalaiset innovaatiot, uudet yrittäjäkyvyt, kansainväliset huippuammattilaiset ja julkiset sekä yksityiset rahoituskanavat. Toteutuessaan täydessä mittakaavassa valtion rahoittajat panostavat kehitettäviin yrityksiin ensimmäisen kolmen vuoden aikana lähes 50 miljoonaa euroa.”

Wikipedia kertoi mitä Vigo oikeasti tarkoittaa: ”Vigo oli korkea johtajan arvo Mustan Auringon rikollisjärjestössä. Jokainen rikollisjärjestön yhdeksästä vigosta oli vastussa omasta osastaan Galaksia ja raportoivat säännöllisesti järjestön johtoon. Lisäksi heidän joukostaan valittiin aina järjestön johtaja.” Kun vapaassa maassa saan vielä valita kehen uskon, valitsen empimättä Wikipedian määritelmän.

Haluamatta heittäytyä kyynikoksi, ja haluten säilyttää positiivisen, energisen lapsenuskoni esittäisin toiveen, että joku puoluepoliittisesti sitoutumaton ja jonkun sitoutumattoman rahoittama (jos sellaisia vielä on), tekisi yksityiskohtaisen kokonaisarvioinnin näitten hankkeitten toteutuksen reunaehdoista ja todellisista tuloksista. Niistä paljastuisi katajaisen kansamme korruptoinnin tuloksellisuuden koko karmea kuva.

Eikä siinä 50 miljoonassa mitään vikaa. "Peanuts." Mutta kaikki sen aiheuttama hössötys sekä asenne- ja markkinavääristymä. Jos siihenkin tärvääntyvä aika käytettäisi yrittämiseen. Oikeesti. Ja jos vanhat ennusmerkit paikkansa pitävät tulokseksi ei tule , 99 % todennäköisyydellä, edes sitä kuuluisaa tuluskukkaroa. Mutta kun nyt rahaa taas on jaossa täytyyhän sitä hakea.

Varmasti tuo 50 miljoonaa on jo korvamerkitty kolmen hallituspuolueen poliitikkoja lähellä oleville hankkeille. No saavatpahan konsultit ja oppilaitokset taas töitä. Ja muutama kiinteistö uusia käyttäjiä, pahimmassa tapauksessa muutama rakennusliike toimistorakennus tilauksen. Alallahan ei mene nyt hyvin. Ja oppivathan yrittäjänplantut täyttämään tukihakemuksia ja rakentamaan näyttäviä liiketoimintasuunnitelmia.

PS.

Syy miksi Eun kassa on pohjaton, on luonnollisesti se, että me muiden jäsenten lisäksi kaadamme sinne veroeurojamme.

5 kommenttia:

hakki47 kirjoitti...

Hyvin harvoin kommenttejani Kauppalehden toimittajain teksteihin on jätetty julkaisemasta. En edes muista milloin viimeksi. Ja on tietysti luonnollista, että lehti saa itse valita mitä se julkaisee. Kun nyt kuitenkin ajattelin ääneni saada näkyville, teen sen tarkoituksella kommettina artikkeliini, jonka aihepiiriin se liittii.

Napakkana pääkirjoituksenaan Kauppalehti otsikoi tänään:

Miksi harmaa talous rehottaa?

Mielestäni aihepiiri on tärkeä ja liittyy niin vahvasti meidän ns. Maan tapaan, että ajattelin kiinnittää siihen huomiota. Koska kommenttiani klo 10.30 ei ole lähes kolmen tunnin aikana julkaistu tuskin sitä julkaistaankaan. Se on tässä alla:

Koska poliittinen tahto poistaa maastamme korruptio ja samalla harmaa talous puuttuvat. Homma pitäisi tehdä lainsäädäntöteitse, joten katseet on käännettävä Arkadianmäelle. Liian monella puolue-eliittiin kuuluvalla, eli 3 - 4 suurimman puolueen johtoon kuuluvalla, on liian paljon menetettävää. Siksi esimerkiksi yksinkertaisimmatkaan asiat eivät mene Eduskunnassa edes hallituksen esityksen tasolle tämänkään kokonaisuuden osalta.

Kun poliittinen tahto puuttuu ei toimintaa ole.

Olen syistä ja seurauksista muutamankin artikkelin blogillani kirjoittanut viimeisen runsaan kahden vuoden aikana. Tässä muutama viimeisin:

http://hakki47.blogit.kauppale…i-puoleen/
http://hakki47.blogit.kauppale…maan-tapa/
http://hakki47.blogit.kauppale…nannousun/
http://hakki47.blogit.kauppale…kaatumaan/

uma kirjoitti...

Kaikkien tämmöisten erilaisten keskusten lisäksi jaetaan rahaa erilaisille hankkeille ja projekteille. Tukiaiset ja avustukset!. Tietääkö kukaan, paljonko tuetaan erilaisia "huuhaa" hankkeita. Nimittäin tämmöinen kouluttamaton tavis ei voi aina ymmärrä kaikenlaisia muka kaikenlaisia ihmisten elämää parantavia projekteja. Joihin kaikkiin saadaan rahaa, mistä sitten saadaankin.

En minä tiedä, mutta saadaanko kaikkiin niihin tuhansiin tapahtumiin, joita on (esim.kesällä) aina tukiaisia eli rahaa jostakin systeemistä eli valtiolta, kunnalta tai joltakin muulta veronmaksajien rahoilla pidettävistä hallinnoista. Ja pitääkö kaikkea tukea. Jos tavallista, jostakin syystä ahdinkoon joutunutta ihmistä tuetaan (vanhukset, yksinhuoltajat, velkaantuneet ym. ) , niin jopa nousee poru (kokoomusnuoret). Mutta entäpä nämä erät:, kirkko, urheilu, kulttuuri ym. Olisiko mahdollista, että joka näitä palveluja käytää, maksaisi itse nämä saamansa palvelut????

Minkämoinen summa tulee näistä eri "huvituksista"? Onko näitä kustannuksia koskaan laskettu yhteen? Tai kai on. On vaan niin, että kansa tarvitsee sirkushuveja ja niitä annetaan eri kanavien kautta.

nimimerkki yks vaan.

Vox Populi kirjoitti...

Kävin jonkin aikaa sitten mainitsemallasi pääkirjoitustekstillä. Kommentteja kyllä oli, muttei ylläolevaa kommenttiasi.
Itse asiahan on kuin syöpä, ja jotakin voisi vihdoin ryhtyä tekemään.

Kuriositeettina on jäänyt mieleen erään ns. kolmannen sektorin julkisia palveluja tarjoavan instituutin järjestämä Näsijärven-risteily joskus 1980-luvun lopulla. Olin mukana sisarjärjestön palkollisena. Harmaa talous oli minulle jotakin sopimatonta, mutta kaukaista ja epätodellista.
Pahaa aavistamatta keskustelin isäntäjärjestön taustaeminenssien kanssa, ja otin puheeksi harmaan talouden, jota pidin isäntäjärjestön vastustaman kansantaudin kaltaisena kansantalouden vitsauksena. Vastaus oli kiivas ja äänivolyymiltaankin huomionarvoinen : " Kyllä harmaa talous palvelee yhteiskuntaa ja talouselämää aivan hyvin ! " .
En jatkanut tuossa vaiheessa asian käsittelyä.
Nyt 20 vuotta myöhemmin taidetaan yhä olla lähtökuopissa.

Mutta nyt lopetan tämän kommentin, kun pitää lukea Vasabladetista jatkokertomusta keskussairaalann korkean virkamiehen 20-vuotisen kavallusuran poliisitutkimusten vaiheista.

hakki47 kirjoitti...

Uma

Tässä sinulle yksi näkemys. Eikun ihmettelemään.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/03/03/meidan-15-miljardin-puoluetuki/

hakki47 kirjoitti...

Vox

Vaikenemisen valta rasvaa harmaan talouden.