maanantai 9. maaliskuuta 2009

Sitä on liikkeellä

Tänään hyvästelimme Tellen. Hän lähtee eläkkeelle. Sitä on liikkeellä. Käsitykseni mukaan hän lähti juuri oikeaan eli ”säädettyyn” aikaan, mutta mistä minä tiedä. Aika moni kynnelle kykenevä harkitsee tänä päivänä eläkkeellelähdön aikaistamista. Siis, nyt kun vielä pääsee. Hyvän sään aikana. Seurausta siitä vastuullisesta poliittisesta johtajuudesta, jota hallituksemme niin kiitettävästi osoittaa?

Jotenkin sitä ihmettelee miksi jotkut haluavt ehdoin tahdoin aiheuttaa eripuraa, epävarmuutta ja mahdollisesti jopa hätiköityjä toimintapäätöksiä, yhteiskuntarauhan järkkymisen mahdollisuudesta nyt puhumattakaan. Ja miksi riidanhaastajien täytyy aina olla hallituksen ministereitä? Kun ensin Matti Mainio sai turpiinsa kaikilta mahdollisilta tahoilta; oppositiolta, kansalaisilta ja ammattijärjestöiltä keksinnöstään Rukan laduilla ja Jyrki-boy sai ehkä hetkeksi tukahdutettua suurimpia liekkejä, niin miksi ihmeessä Häkämiehen pitää vielä erikseen mennä kerjäämään lisää?

Olemme varmasti kaikki liikuttavan yksimielisiä siitä, että kansalaisten keskimääräistä työuraa on syytä pidentää. Mutta jos riidan avoin haastaminen on paras mihin tämä hallitus pystyy.... Sitä paitsi. Toteutunut eläkeikä on nousussa, kuulemma erityisesti julkisella sektorilla. Sillä ei tietenkään ole kustannusmielessä minkäänlaista merkitystä huoltosuhteeseen. Kannattaisiko hallituksen edesauttaa sellaisten keinojen kehittämistä, joilla halukkaat myös yksityisellä sektorilla voisivat ja haluaisivat eläkeikäänsä viivästyttää? Nythän yksityinen sektori tuntuu imevän kvartaalitehokkuutensa ihmisten terveydestä ja motivaatiosta. Kuka sitä haluaisi vielä vapaaehtoisesti jatkaa?

Narulla ei voi työntää, eikä joukkoja enää hevin ruoskalla johdeta. Ainakaan pitkää aikaa. Ja kansalaisten poliittinen muistikin on internetin myötä pidentymässä lähelle vaalikauden pituuksia. Enää ei poliitikoilla ole mahdollisuutta laskea sen varaan, että seuraavien vaalien tullessa, tehdyt päätökset on unohdettu. Netti muistaa.

PS Matti, Jyrki ja Jyri:

Jos kuitenkin aiotte kaatua saappaat jalassa ja viedä pakkotyölakinne läpi pyytäisin kiinnittämään erityistä huomiota seuraavien instituutioiden eläke-etujen kustannusvaikutuksiin:

Suomen Pankki, Eduskunta, Kansaneläkelaitos.

2 kommenttia:

hikkaj kirjoitti...

SP ja Liikas Eki!
Mistä moinen hinku jatkaa?

Kuhan ei syynä lokosat oltavat! ;)

hakki47 kirjoitti...

hikkaj

Varmaan aatteen paloa kasvattamaan työssäoloajan palkkakertymää? Tosin missä työ?

Väittävät, että Valtionkonttorissa vain yksi virkailija saa laskea SP:n henkilökunnan palkan. On kuulemma niin vaativaa. Pahat kielet tosin väittävät, että syynä on pakko pitää erityisesti johdon eläke-edut visusti pienessä piirissä. Jos osaajia on yksi, tuskinpa sitä voi edes piiriksi väittää?

Mutta mitä paljastuisikaan Eduskunnan ja Kansaneläkelaitoksen johdon eläkkeitä vähän pöyhittäessä? En hämmästyisi vaikka sieltä löytyisi taas kuollut rotta tyyppiä KMS.