sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

He hetkauttavat

Olen tässä miettinyt sitä ihan tavallista USAn asukasta. Valtaosa kun ei ole jenkkejä ollenkaan. Muutaman vuoden kuluttua valkoinen, uskonnollinen, englantia puhuva amerikkalainen on maassa vähemmistönä. Ei varmaan poliittisena toimijana, mutta varmasti väestöpohjaisesti. Ja sen jälkeen lopullinen muutos on vain ajan kysymys.

Vaikka haluammekin, itse kukin meistä mieluiten tuijottaa omaan napaamme, saattaisi olla syytä miettiä mitä USAssa oikeasti tapahtuu. Kun kaikki kuitenkin heijastuu hetken kuluttua tänne meille.

Viimeksi kun jotain asiassa pohdin muistan nähneeni, että USAssa on noin 65 miljoonaa köyhyysrajan alapuolella elävää. En oikein usko, että tämäkään kriisi heitä pahemmin hetkauttaa. Sitten siellä on se 0,1 prosenttia (300.000), joka elää ihan ikiomaa elämäänsä. Viime kuukausien ajan työttömäksi on kirjattu noin 500.000 uutta työtöntä kuukaudessa. Järjestelmästä johtuen tämä on oikeasta määrästä noin puolet. Siis viime kuukausien aikana työttömyys on lisääntynyt noin 1 miljoonaa kuukaudessa. He hetkauttavat.

Samalla biljoonia taaloja (vähintään 12 nollaa ennen pilkkua) pannaan peliin. Vaikuttaa mahtavalta, ennen kun muistaa kuka tämän kaiken maksaa. Ne, jotka hetkauttavat. Muita maksumiehiä kun ei sielläkään ole. Joten, ennen kuin heidät saadaan maksumiehiksi, ei täällä vanhalla mantereella kovin paljoa helpota.

4 kommenttia:

Fennomani kirjoitti...

Mihinka perustuu vaitteesi, etta valtaosa USA:n asukkaista ei ole jenkkeja ollenkaan? Tai miten maarittelet nimityksen jenkki? Me taalla USA:n Etelavaltioissa asuvat nimitamme jenkeiksi Pohjoisvaltiolaisia. Viimeisen virallisen tutkimustuloksen USA:n vaestorakenteesta (2000) loydat:

http://www.censusscope.org/us/chart_race.html

Lisaksi loytyy ennusteita ja arvioita taman hetkisen vaeston rotujakautumasta. Jos vaivautuu katsomaan todellisia tutkimustuloksia, ei tule mokattua tietamattomyydellaan. Uskonasiat kun eivat ole koskaan totuuksia.

hakki47 kirjoitti...

Fennomanille

Jospa tietämättömyyteni USAn rotujakautumasta olisikin ainoa tietämättömyyteni laji. Kuulun niihin, jonka uskonto pohjaa Lain taulujen 11. opetukseen: Luulo luulosta on harhaluulo. En tämän artikkelin yhteydessä määrittele edes itselleni sanaa jenkki. Kuten arvaat käytän sitä siinä epämääräisessä merkityksessä, jossa valtaosa meistä suomalaisista arkipäivän keskustelussa käyttää.

Kiitän kuitenkin linkistäsi. Viimeistään sitten joskus, kun ryhdyn kirjoittamaan tietokirjoja tai alan taas sivistämään itseäni, tulen tarvittaessa siihen huolella perehtymään.

Terkkuja sinne Mason - Dixon linjan syvän eteläiselle, perinteikkäälle Dixien seudulle.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Jos oletamme että muiden kuin "valkoisten, uskonnollisten, englantia puhuvien amerikkalaisten" osuus pienenee lineaarisesti - mikä on varsin rohkea oletus - voi ajatella että valkoinen, uskonnollinen, englantia puhuva amerikkalainen vs. muut USA:ssa ovat suhtella 50/50, niin aikaa nykyhetkestä tähän on noin 90-100v.

Jos oletamme että suhderakennemuutos ei ole lineaaririnen, vaan kiihtyvä, niin suhdemuutos voi tapahtua n. 50-60 vuodessa. Näinollen voisi kutsua ennustusta USA:n nopeasta väestöpohjan muutoksesta varsin pitkälle meneväksi.

Muutokset sielläkin kestävät - nykyään. Nopeimman väestöpohjamuutos syntyi n. 1500-1700 luvuilla, silloin lähes koko silloinen väestöpohja likvidoitiin melkoisen tehokkaasti.

Pohdiskelija kirjoitti...

Minusta kiinalaisen politiikon ajatus: " ei ole väliä minkä värinen kissa on kuhan se pyytää hiiriä" on varsin oikeaan osunut. Jenkeissä ei suosita työnteon vähättelyä.
eikä sitä myöskään tueta taloudellisesti sillä perusteella , että se kuuluu joihinkin alakulttuureihin joille se on ominaisempaa. Vapaan yrittämisen ilmapiirissä kaikilla on kuitenkin
mahdollisuus toimia melko vapaasti. Seurauksena kuitenkin on lisääntynyt rikollisuus jonka rajoittamiseen joutuu osallistumaan joko työteon kautta ja tai veroja maksamalla.
Rikollista rahaa liikkuu niin yhteiskunnan ylä kuin alapäässäkin. Sen kitkeminen lienee mahdotonta, koska missä on hunajaa siellä on aina kärpäsiä. Esimerkiksi meillä suomessa
ollaan rakentamassa pikkuhiljaa amerikkalaistyyppistä mallia, mutta aivan eri kaavalla. Jaetaan rahaa verotuksen avulla kohteille jotka eivät tuo yhteiskunnalle lisäarvoa.
Seurauksena korruptio tyyppinen yhteiskunta joka menestyy niin kauan kunnes rahat on lopussa. Sen jälkeen voivotellaan ammattirikollisuuden lisääntymisellä. Meillä esimerkiksi
maksetaan ihmisille eläkkeitä jotka ovat olleet ikänsä terveitä, mutta työnteko on jostakin syystä unohtunut. Ei työtätekevä ihminen voi loppumattomiin kantaa vuotavalla
sankolla vettä. Jätetään ihmisten värit pois ja keskitytään niihin asioihin jotka pitkällä tähtäimellä lujittavat kansakuntien rakenteita.