tiistai 10. maaliskuuta 2009

Pörssiralleja

Vaihtelevia pörssiralleja on lupailtu tuleville päiville. Ehkä jopa viikoille. Eiköhän yritetä nauttia. Tuskinpa sillä, että rallit tapahtuvat tuolla 4500 pinnan tietämissä ja todennäköisimmin tason alapuolella, on väliä? Välillä mennään ylös. Välillä tullaan alas. Kyllä sijoittaminen ainakin jatkuvan reaaliaikaisen seurannan osalta lottoamisen voittaa.

Päätellen siitä millä tavalla pörssi on viime kuukausina osakkeiden arvoa kohdellut saattaa olla, että aika monella arvojen jatkuvaan nousuun uskoneella on suru puserossa. Varsinkin niillä, jotka sijoituksiaan velalla ovat rahoittaneet.

Kun viime laman aikaan totesin, että kaikki meni päin … sitä, eikä minkään valtakunnan virkamieheltä tai muultakaan itsensä asiantuntijaksi ylentäneeltä oikein saanut tukea, avusta nyt puhumattakaan, päädyin ajatukseen kerätä ympärille ”kohtalotovereita”. Ei siksi, että taivastelisimme huonoa tuuriamme vaan siksi, että voisimme oppia toisiltamme, jotain. Tai jotain muuta. Tai tehdä jotain yhdessä. Repiäksemme epätoivon omasta ja toistemme päästä. Havaitsin, että hyvin toimi.

Vertaisavulle, spontaanille ja itse aikaansaadulle vertaisavulle alkaa olla taas tilaus. Jos asia on sinulle ajankohtainen, suosittelen.

Itse aikaansaadulla vertaisavulla voi ensisijassa auttaa itseään. Annan esimerkin. Aika moni ns. suurten ikäluokkien edustaja on jäämässä tai juuri jäänyt eläkkeelle. Mutta aiemmasta poiketen hyvässä kunnossa, niin fyysisesti kuin henkisesti. Ja sitten, yks´ kaks´ yllättäen: kukaan ei enää kaipaa, itse ei osaa antaa, päivärutiini katkeaa, työtoverit häviävät. Vähän samanlainen tilanne kuin työttömyys?

Nyt saattaisi olla juuri oikea aika miettiä, mitä aikoo tehdä lopulla elämällään. Hankkia lisää fyffee? Vai kuulostaisiko valta paremmalta? Poliittista painoarvoa? Itsekunnioitusta? Yrittäjyyttä? Kotoutusta? Kielten opiskelua? Kielen opetusta? Sijais-vanhemmuutta vai isovanhemmuutta? Tukivanhemmuutta? Vanhustenhoitoa? Vai mitä sinulle tulee mieleen?

Itse rakennetulla vertaisavulla voi ensisijassa auttaa itseään. Mutta vain, jos auttavat kokevat itsekin tulevansa autetuksi.

Eikä maksa mitään.

6 kommenttia:

Eläkeläinen Espoosta kirjoitti...

Kirjoitat asiaa. Odotan kiinnostuneena vertaisryhmän kokoontumista.
Voitaisiin myös ihmetellä nykyihmisten syvää vastenmielisyyttä työntekoa kohtaa.Kuulostaa siltä kuin työ olisi kirous ihmiselle. Kaikki vaan haluavat eläkkeelle.
Minä en olisi millään lähtenyt mutta kun laki määräsi ja virka tarvittiin nuoremmalle.

Bce kirjoitti...

Peli alkoi.. seteleillä, josta uutista Kl.stä ei löytynyt

Pitää kysyä.

Onko Kl:ssä "häivettä" vai puutetta häiveestä ?

Solidiumin laariin on tuotu pankeistamme obligaatioiden myynnillä vaihdettua puolenkymmentä mrd pelikassaksi ja hra Häkämies kolmikannan ja konsensuksen myötävaíkutuksella jahtaa sopivia osinkoleikattuja osakepotteja.

Pankit jo tarjoavat vanhan rahan asiakkaille lisää vuoden euriborilla - osta, osta ja kuluta - nämä tällä listalla käyvät vakuudeksi (80 %) saakka.

Ja väki yhtiöissä hyppää lämpimikseen kolmiloikkaa ; = D

Pian nähdään paljonko pelissä Taloussanomien eilen tunnistamaa "häivettä" tulee taskuun ja kuka saa mustapekan.

hakki47 kirjoitti...

Espoolaiseläkeläiselle

Saat kauan odottaa, jos kutsua odotat. Itse se ryhmä täytyy koota. Nollasta asti. Mutta kun sen saa kasaan niin hauskaa on.

On todella sääli, jos kuvaamasi tilanne on työelämän todellisuutta. Vaikka itse olen vasta runsaan vuoden ollut eläkkeellä täytyy sanoa, että katsoin aina kuuluneeni niihin, jotka saivat tehdä työtä josta pitivät. Koska vaihdoin työtä, työnantajaa ja ammattia 3 -7 vuoden välein työurani aikana. Olen ilmeisesti ollut varsin onnekas. Vain työurani pari viimeistä kuukautta olivat vastenmielisiä, eikä nekään johtuneet itse työstä.

"Voitaisiin myös ihmetellä nykyihmisten syvää vastenmielisyyttä työntekoa kohtaa." Saahan sitä, itse kasaamassaan ryhmässä tehdä mitä tahansa. Mutta mitä hyötyä on hämmentää mennyttä ja vanhaa? Eikö ennemmin olisi iloa siitä mitä kaikkea vielä voi tehdä? Varsinkin yhdessä muiden kanssa.

hakki47 kirjoitti...

Bce

Kertoisit vähän konkreettisemmin mistä puhut.

Varmasti Häkämiehelle, tai oikeammin kai Suilalle, on annettu pelimerkkejä. Toivottavasti. Sitä kun on niin kiva pelata muiden, eli meidän rahoilla. Toisaalta, kun lähes kaikki se mikä itsenäisyytemme aikana on yhdessä säästetty ja investoitu tuotannolliseen talouselämään, on pantu viimeisten parin hallituksen toimesta lihoiksi, niin varmaan ny,t globaalin uusliberalistisen markkinatalouden kärsittyä haaksirikon, voi osakeostoihin toki taas yhteistä rahaa käyttääkin. Myytiinhän aiemmat omaisuudet hyvään hintaan.

Ilmeisesti niillä suurelta osin ostettiin ilmaa, kuviteltuja globaaleja markkinoita tai yksinkertaisesti vain tärvättiin. Mutta ei kai kaikkea voi saada?

Toivottavasti pelimiehiä, ostamaan Nordean uusantia löytyy tosi paljon.

Vox Populi kirjoitti...

Vaikka nykyisen osakerallin ennustamiseen ei asiantuntijoita oikein löydy, kohinasta kun on signaalia yritetty tulkita, voipi olla Solidiumilla kuitenkin etsikkoaika.Jos ilmaa tai höttöä tulisikin nyt hankituksi, saadaanpa ainakin halvalla !

hakki47 kirjoitti...

Vox

Jokainen euro ilmasta ja hötöstä lienee liian kallis? Mutta jos kumpaakin suuressa määrin ostaa kai niistä sitten jollain tavalla voi hyötyä? Itse lupasin ryhtyä sijoittajaksi vasta kun OMXH alittaa 3 500 pistettä. Silloin ilmaa ja höttöä saa vielä halvemmalla. :-)