keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Vain 165 miljoonan tähden

On se vaan ihmeellinen maa toi Amerikka.

Vaikuttaa aivan siltä, että siellä edes joskus on väliä sillä mitä mieltä äänestäjät ovat vaalien välillä. Mutta myönnettäköön, että se näyttää vaativan aikamoisen kriisin. Siitä huolimatta, että New York Times vielä eilen suhtautui epäilevästi Obaman hallinnon mahdollisuuksiin estää ns. ökybonusten maksun AIGn johdolle, Kauppalehti suhtautuu asiaan toiveikkaasti. Hienoa.

Moraalinen närkästys on USAssa ollut valtava. Mutta ehkä siellä vielä uskotaan, että yrityksellä pitäisi olla moraali? Tilanteessa tosin voi käydä vielä niin, että yhtiö maksaa kyllä valtiolle takaisin 165 miljoonaa johtajilleen maksamien bonusten määrän, mutta ei peri niitä johtajiltaan. Maksu tapahtuu niistä AIGn jo vastaanottamista 170 miljardiin tuista.

Täytyy yrittää panna asiaa mittasuhteisiin.

AIGn johdolle maksetaan 165 miljoonan bonukset kun veronmaksajat pelastavat itsensä, maansa ja siinä ohessa AIGn ajautumasta konkurssiin. Johto on siis saanut vastikkeetonta pankkitukea ja siten toiminut osakkeenomistajien edun mukaisesti. Miksi ihmeessä osakkeenomistajien pitäisi jättää maksamatta tuhdit bonukset näin hyvin toimineelle johdolle? ;-)

Sitä paitsi. Eiväthän he ole tehneet mitään rikollista, vaikka ovat osallistuneet maailman suurimpaan WinCapita-tyyppiseen pyramidihuijaukseen? Puhumattakaan siitä, että vastuu noin puolesta miljoonasta uudesta työttömästä kuukaudessa olisi heidän. Tai edes osakkeenomistajien. Saadaan varmaan hyvät osingot menneeltä vuodelta? Tai ainakin tulevalta?

Jotenkin tulevat auttamatta mieleen omien turkoosipoliitikkojemme toiminta. Sekä viime laman aikana että nyt ”metsäteollisuuden puukriisin” aikana noin vuosi sitten. Mutta meillä, vaikka maailmaa hajoaa mikään ei vaikuta vaalien välillä.

Mutta, kuten todettu, Amerikka on ihmeellinen maa.

Floridalainen mies porasi reiän kenkäänsä, sovitti sinne kameran ja salakatseli tyttöjä (ainakin kolmea) uimapukuliikkeen sovituskopissa. Hän sai neljän kuukauden tuomion. Siis linnaa. Ei onnekseen saanut sakkoja. ;-)

Jaa, että miten nämä asiat liittyvät toisiinsa?

4 kommenttia:

Vox Populi kirjoitti...

Jäinkin miettimään tuota viimeistä kysymystäsi ! :-o
Oletko nyt ihan varma, ettei tämä kenkäpuhelin- eikun -kameramies saanutkaan 165 miljoonan bonusta ?! Miksi ei ?
Tai olisiko hänen pitänyt kuitenkin kuvata siellä AIG:n pukuhuoneessa niiden pehmeäaivoisten sammakoitten soidinmenopullisteluja. Ellei sitten pullistelijoitten päästä nouseva höyry olisi sumentanut linssiä ?

hakki47 kirjoitti...

Vox

Miltä kuulostaisi kansainvälisen monimielisesti: moraali on suhteellista aikaan, paikkaan ja ihmisiin? Ainakin.

SH kirjoitti...

Moraali on todellakin suhteellista. Kukas sitä naisista, kun on rahhoo.

hakki47 kirjoitti...

SH

Tuo miete taas on suhteessa ikään. ;-) Toivottavasti.