torstai 5. maaliskuuta 2009

Taas pörssi sukeltaa

Kävin katselemassa löytyisikö tietoa siitä, miten maailmanpankkien poispotkitut johtajat ovat järjestäneet tulevaisuutensa. Siis ne, joiden luovaa finanssialan tuotekehittelyä tai vähintäänkin huonoa johtamista saamme kiittää suuresta osasta edessämme olevaa.

Englannissa Telegraph taivasteli Royal Bank of Scotland:in entiselle pääjohtajalle, vähintäänkin kyseenalaisin todennäköisesti epäoikeutetuin perustein maksetusta eläkkeestä, jonka markkina-arvo ylittää 30 miljoonaa puntaa. Eläkeikää varhennettiin samalla 10 vuodella. Jos vaivaudut juttuun tutustumaan havaitset, että hän ei ole ainoa. Edes Englannissa.

Usassa New York Times kirjoittaa työttömiksi joutuneista pankinjohtajista, jotka pilkkahinnalla nyt ostavat asuntoja, joitten entiset omistajat ovat ne pankille menettäneet. Pankinjohtajat itse ovat noitten asuntojen ostajia aikoinaan rahoittaneet. Heidän itsensä mukaan kyseessä on toiminta, joka kelpaisi esimerkiksi, jopa hallitukselle. Itselleni syntyvä mielleyhtymä on kyllä jotain aivan muuta. Mutta toisaalta; tapahtuihan sitä Suomessakin laman aikana kaikenlaista. Omaisuuden uusjaon nimissä.

Ja tähän sitten viimeinen linkki. Niin ikään NYTstä oppitunti siitä, miten pitää toimia kun yritystoiminta loppuu. Juttua siitä, miten Merril-Lynchin johto, viimeisillä voimillaan, tehtyään tappiota yli 26 miljardia taalaa ja juuri ennen joutumistaan Bank of American ostamaksi maksoi 11 korkeimmalle johtajalleen kullekin yli 10 miljoonan kipurahat ja 149 johtajalle kullekin yli 3 miljoonan taalan kipurahat. B o A sai haltuunottoon valtiolta 20 miljardia taalaa. Bonuksista tai hyvän-miehen-lisästä tässä ei kai voinut olla kysymys? Avoimeksi jää mitä maksettiin niille muille noin 38.849 Merrill-Lunchin toimihenkilölle.

Pitäisikö todeta, että hyvä pojat? Vai saatanan rosvot? Vai, että ihminen on ihminen aina vaan? Vai, että eihän se ole roisto joka saa, vaan se joka antaa?

En jaksanut enempää etsiä. Kai nämä riittävät esimerkiksi siitä mitä tapahtuu, jos markkinat saavat toimia vain sen näkymättömän käden varassa?

PS.

Ehkä sittenkin vain ihailla? Kyllä joillakin on otsaa.

6 kommenttia:

helanes kirjoitti...

Ovat, ovat.

helanes kirjoitti...

Miten lie Greenspanin?
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2007/03/01/greenspan

hakki47 kirjoitti...

helanes

Eikö Greenspanin juuri pitänyt olla se muu kuin näkymätön käsi? Mutta tuskin hän työmarkkinatukea ihan heti hakee?

Vox Populi kirjoitti...

Subprimepankkiireille ja pyramidihuijareille olisi nyt vapautumassa ilmaisia asuntoja ylöspitoineen. Jos tositoimeen tartutaan. Karibian lämmössä. Guantanamossa !

Stuubio kirjoitti...

Pahus ... siinähän olivat olleet asialla Voxin peräämän Puntilan Isännän ulkomaanserkut McPunti, O'Punti ja di Punti esikuntineen. Ketkä kunnostautuvat Suomessa vastaavasti?

hakki47 kirjoitti...

Voxille ja Stuubiolle

Ehdottaisim kyllä esimerkiksi Konnunsuota tai Kakolaa. Siis sitä, joka on jossain Huitsinnevadassa. Kuitenkin sillä varauksella, että ao. laitoksesta katkaistaan lämpö.

Eipä Suomen vastaavista julkisesti ole huudeltu. Härmälä kai ihmisten mielissä pääsi lähelle. Muttahan ilmeisesti sai "tavanomaisen" palkkansa ja eläkkeensä.