keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Mahtaa Mattia hatuttaa 2

Hallitus sitten perääntyi eläkeiän nostamisesta kahdella vuodella. Hienoa.

Tämä ei todellakaan poista tarvetta myöhäistää suomalaisten eläkkeelle siirtymisen ajankohtaa. Mitä kauemmin kansalaiset haluavat ja saavat töitä tehdä, sen parempi heille itselleen ja meille kaikille. Erityisesti tämä koskee yksityistä sektoria, eli sitä josta ilmeisesti luonnonlain tavalla huonoina aikoina vanhimmat työntekijät pannaan, usein yhteisellä sopimuksella, putkeen.

Nyt sitten pitäisi pakon tilalle kehittää porkkana. En oikein jaksa uskoa, että siinä iässä jolloin suurin osa ihmisistä alkaa ajatellä eläköitymistään, raha olisi enää läheskään tärkein konsultti. Näin niin kauan kuin nykyisenlainen varallisuus- ja ansiotaso maassamme säilyy.  Työtyytyvyys ja viihtyvyys, itsensä toteuttaminen ja työn haasteellisuus, mahdollisuus vaikuttaa työn tuloksellisuuteen jne. ovat olennaisesti tärkerämpiä kuin mahdollinen eläkkeenaikainen lisäeuro.

Mutta otsikkoon. Viikko sitten Matti jutteli ay-liittopomojen kanssa. Tulos ei, Matin vakuutteluista huolimatta, luonut positiivista odotusta. Eilen hän tapasi ilmeisesti saman porukan ja positiivinen odotus syntyi siltä istumalta. Tänään sitten, työnantajapuolen johtajakin ollessa mukana, hallitus perääntyi. Mikä oli muuttunut? Katainen oli palannut lomalta.

Siis Jyrki Katainen oli pelastanut maamme yleislakolta? Ei ehkä aivan näinkään. Mutta kyllä tämä episoodi osoitti kumpi on tässä hallituksessa todellinen apupuolue.

PS.

Ilmeisesti Matin ei enää tarvitse uhrautua pääministeriksi kolmannelle kaudelle? Voisiko Matin eläkkeellesiirtymistä aikaistaa? Tuskin hän keskiarvoja pilaisi? Onnistuisi esimerkiksi välikysymyksellä, johon opposition lisäksi yhtyisivät hallituspuolueitten vastuulliset tahot.
PPS.

4 kommenttia:

helanes kirjoitti...

Toivottavasti molemmat "osapuolet" oppivat jotain, sen ettei väkisin. Hallitushan voi päättää koska tahansa asiasta, sen nyt työmarkkinaosapuoletkin tajuavat. Näennäisesti viimeksi mainitut voittivat. Pyrrhoksen voitto? ;)

hakki47 kirjoitti...

helanes

Niin kauan kun Matti Mainio on pääministerinä mitä tahansa voi tapahtua. Se, että Katainen vaikuttaa voittajalta johtuu kai lähinnä siitä samasta oireyhtymästä jonka nimenä on: "Sokeiden valtakunnassa kuuro on kunkku". Vai miten se menikään?

Voittaja taitaa sittenkin lähinnä olla adressit.com´ issa "äänestäneet" lähes 173.000 suomalaiset. Vaaleihin on vain 3 kuukautta.

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Ähäskutti hallitus.
Siinä näitte kuka tässä maassa päättää. Perustuslaki voidaan heittää jo roskiin, sillä aina sen voi ohittaa media, asiaa tuntemattomat, politiikan taustavoimat ja lobbarit. Opposition riemuvoitto jo nyt ja vaaleissa varmasti. Katkeran kitkerän kansan voitto.

hakki47 kirjoitti...

Pitkänlinjalainen

Jaa. Kuka se päättäjä mahtaa olla? Eduskunta?

Eikä perustuslakia pidä roskiin heittää. Vaikka sitä ei noudatettaisi, kuten tällä hetkellä, se täytyy säilyttää. Jos ei muusta syystä niin siksi, että tiedetään mistä hallitus on poikennut.

Kiinnostavin oli tuo viimeinen: "Katkeran kitkerän kansan voitto." Toivottavasti kiinnostavuus ei syntynyt kirjoitusvirheestä.