tiistai 31. maaliskuuta 2009

Irtisanokaa Fortumin Lillius

Taisin muutama päivä sitten puuttua tapaan, jolla eettisesti ja moraalisesti kestämättömät johdon palkkauskysymykset tulisi hoidettavissa. Kun nyt eilen ainoa valtakunnallinen kertoi Fortumin sikamaisuuksista toistan rautalangasta vääntäen ehdotukseni.

Toimitusjohtaja irtisanotaan. Syytä ei edes tarvita, toimitusjohtaja kun on johtajasopimuksensa varassa. Mutta jos se syystä tai toisesta halutaan, siksi voidaan vaikka nimetä luottamuksen puute.  Jos katsotaan tarpeelliseksi yksilöidä mikä luottamus puuttuu, siksi voidaan hyvin todeta itsekritiikin puute. Ja tämä täysin siitä riippumatta mikä on yhtiön sopimus työsuhteen päättymistapauksessa.

Syynä äärimmäiseen ehdotukseeni on ajatus tappioiden minimoinnista. Hinta, jonka yhteiskunta, valtiovalta, poliittiset puolueet ja kansalaisten oikeustajun jatkuva loukkaaminen meille tulevaisuudessa maksavat, ylittää monin kerroin irtisanomisen hinnan. Olipa se mikä tahansa. Vaihtoehtona vastaanotettujen bonusten palauttaminen ja uuden säällisen ohjelman tekeminen.

Jos yhtiön hallitus ei suostu, vaihtakaa hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet sellaisiksi, jotka suostuvat irtisanomisen suorittamaan.

Kirjoitin tämän eilen. Nyt havaitsen Kauppalehden uutisoivan, että kaikkien siltarumpujen kuningas, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, on sitä mieltä, että Fortumin bonukset ovat päättömiä. Taitaa siinä pata soimata kattilaa. Muistaakseni viimeisin bonusohjelman viilaus tehtiin hänen ollessa vielä vahvasti kiinni Fortumin hallinnoinnissa. Eli pikkupolitikointi ja nokitus ohittavat tärkeydessä jälleen tarpeen hoitaa asia.

Yllä resepti. Toimikaa.

PS.

Linkki edelliseen artikkeliini tässä:

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/03/28/luonnottomat-bonukset/

12 kommenttia:

Pohdiskelija kirjoitti...

Ei mielestäni ole syytä irtisanoa Lilliusta , vaan nämä valtiota edustavat uneliaat virkamiehet jotka jatkuvasti aiheuttavat yhteiskunnalle vahinkoa. Samoin Pekkarinenkin voisi
käyttää aikansa päiväntasalla olevien asioiden seuraamiseen ja niiden korjaamiseen eikä juosta hameenhelma hampaissa kertomassa: " voi voi mitä ne pojat on taas tehneet.
Siitä hänelle palkka maksetaan, eikä käsiensä pesemisestä !

hakki47 kirjoitti...

Pohdiskelija

Olen kanssasi Liliuksen osalta eri mieltä, mutta tasan samaa mieltä lopusta.

Sillä mistä Taulukauppias Pekkariselle maksetaan ei juurikaan ole väliä. Maksetaan hänelle miten vähän tahansa, se on liikaa. Siitä huolimatta, että hän lienee lahkonsa osaavimpia. Erityisen osaava pesemään käsiään.

Tobe kirjoitti...

Enpä usko ettei moni muukin osaisi Fortumia johtaa.Aika simppelia puuhaa se on melkein monopoliasemassa hintoja nostella.
Vaikeinta lienee selvitä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta.
Toki Mikael on leiviskänsä kunnolla hoitanut ja siten sopimuksenmukaisen palkkansa etuineen ansainnut.Tämä koko juttu on niin kovasti henkilökohtaisen moraalin alueella, ettei se taida meille muille kuulua.Vain Lilius itse tietää saanko hän mielestään liikaa.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Uskon ymmärtäväni ja tiedän hyväksyvänikin esittämäsi näkökohdat. Siitä huolimatta olen kanssasi eri mieltä. Eikä minulla ole mitään sitä tapaa vastaan, jolla hän on hommansa hoitanut. Ja olen monesti näilläkin sivuilla todennut, että hullu ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa. Mutta rajansa kaikella.

Meidän poliittinen eliittimme on ilmeisesti ottanut tehtäväkseen, globaalin liberalistisen markkinatalousfilosofian innoittamana ensin hävittää myymällä muutaman edellisen sukupolven aikana luoma tuotannollinen varallisuus ulkomaille, kaapata siitä omaan käyttöönsä suurin osa ja nyt vielä hävittää kansalaisten moraalinen ryhtikin. Saduissakin on se pikkupoika sanomassa, että keisarilla ei ole vaatteita. Siksi tässäkin sadussa saa sellainen olla.

Fortumin johdolle, joka tässä jutussa kulkee nimellä Lillius, maksetut bonukset ovat yksinkertaisesti väärin. Ja tämä täysin siitä riippumatta mitä ohjesääntö asiasta sanoo.

Ari Kähärä kirjoitti...

Miksi pitäisikatkaista ruokkiva käsi? Miksi pitäisi tappaa lypsävä lehmä? Miksi suomalaisen kateus toisen menestystä kohtaan on niin kova, ettei hän pysty todellisuutta havaitsemaan? Fortum ja Lilius ovat instituutio josta jokainen suomalainen hyötyy, ja joista voidaan olla ylpeitä. Fortumin arvo on noussut yli 18 miljardiin ja kun lasketaan kuinka paljon valtio, eli me kansalaiset siitä hyödymme, niin pääsemme sellaisiin lukuihin että niiden summien kanssa pidetään mm. oikeuslaitos, opetuslaitos, sekä osa terveydenhuoltoa pystyssä.

Lilius on omlla osaamisellaan taannut sen että fortum on siinä kunnossa missä se tällä haavaa on, eli loistavassa. Liliuksen optiot ovat osa tulokseen pojautuvaa palkkiota, ja niiden arvo määräytyy markkinoiden mukaan. Pitänee myös muistaa että noiden optioiden verotus on niin korkea, että jostain n. 2 miljoonan optiosta käteen jää vain 600000 eli 1,4 miljoonaa palautuu valtiolle, eli meille kansalaisille. Kuinka moni meistä maksaa moisia veroja, puhumattakaan siitä veromäärästä jonka Lilius suorittaa varsinaisesta palkastaan.

Olen vakuuttunut siitä ettei ko. blogin pitäjä saisi johdettua fortumia, päivääkään. Puhumattakaan että olisi kykyä tehdä yhtiön kautta merkittävää tuloa, tai nostaa sen markkina-arvoa. Pekkarinen on puheissaan kohta yhtä populistinen kuin persujen Soini. Keskustan suosion lasku aiheuttaa Pekkariselle kroonista särkyä otsalohkon molemmin puolin joten keinotekoista kosiskelua kansan suuntaan, on ennen tulevia EU-vaaleja suoritettava.

hakki47 kirjoitti...

Ari Kähärä

Olet aivan oikeassa vakuuttaessasi itsesi siitä, "ettei ko. blogin pitäjä saisi johdettua fortumia, päivääkään. Puhumattakaan että olisi kykyä tehdä yhtiön kautta merkittävää tuloa, tai nostaa sen markkina-arvoa." En viitsi puuttua tuohon päivien määrään, koska se olisi menoa pilkun toiselle puolelle. Mutta ole ns. menevä mies. Olen eläkkeellä.

Varmasti Lilius on tehnyt työnsä hyvin. Muilta osin viittaan ToBelle antamaani vastaukseen.

Eekki kirjoitti...

Sen verran olen sopimusyhteiskunnan kannattaja, etten näe tässä Liliusta suurimpana - tai edes hirveän suurena - syyllisenä. Eri puuta tässä täytyisi haukkua. Eli silloista ministeriä. Pekkarista.

Ministerikin on tämän tajunnut. Ja tietää poliitikkonakin, että hyökkäys on paras puolustus. Tekee kyllä senkin huonosti, kun näkyy sanovan, että säännöksiä on "TULKITTU" väärin. Ei tässä ole kyse tulkinnan ymmärtämisestä väärin. Ei. Vaan luetun ymmärtämisen puutteesta. Ennen tulospalkkiosopimuksen allekirjoittamista. Ja se lukija, jonka olisi pitänyt ymmärtää, oli ministeri. MOT.

hakki47 kirjoitti...

Eekki

Ensinnäkin samat sanat kuin ToBelle.

Ei kai siitä kovin suurta erimielisyyttää vallitse missä vilttiketjussa syyllinen majailee. Jos tässä vielä riittää vain syyllisten löytäminen? Eikä maassa vielä niin huonosti mene, etteikö silläkin voisi selvitä. Siis Pekkarisen erolla.

Mutta ethän sinä kai kuuna päivänä usko, että Mauri kantaisi muun poliittisen vastuun kuin sen, että hän asettaisi tulevaisuutensa vaakakuppiin, seuraavissa eduskunnan vaaleissa?

Ja ihan oikeasti. Kun valtio nostaa kansanedustajien palkkoja 900 euroa kuussa, samalla kun ilmeisesti suurin koko maailmaa samanaikaisesti kohdannut lama siirtää tuhansia ja kymmeniä tuhansia taas kilometritehtaalle......nuo bonukset kuuluivat vuosituhannen taitteen taloudellisiin ryöstöretkiin. Niillä ei ole tämän päivän todellisuudessa enää sijaa.

Tobe kirjoitti...

Pekkarinen-Pekkarointi-Siltarumpu-Kepu pettää aina.Niinhän se menee ja ei muuksi muutu.Moni ihmettelee ketkä sitä Kepua äänestää, mutta jossainhan ne on kun se viimeksikin oli maan suurin puolue.On siinä ihmettä kerrakseen.Vain Suomessa on vallassa joku agraaripuolue joka edustaa itseasiassa yhtä ammattiryhmää...tai siis jos heitä uskoo niin se on muu Suomi vastaan pääkaupunki.Vanhana stadilaisena en löydä yhtään ehdokasta joka puhuisi stadin puolesta.Se ei jotenkin sovi, mutta Jyväskylän puolesta saa hehkuttaa ihan vapaasti.EHdottaisinkin sellaista uudistusta , että syntyperäinen saisi aina kunnallisvaaleissa 2 ääntä.Maalta tuulutkin saisi, mutta joutusi äänestämään toisella äänellään omassa synnyinkunnassaan.Voisi stadinkin asia nousta esille nykyistä paremmin.Pois siis Pekkarointi...Lilius saa puolestani jatkaa kunnes mokaa itse.Ei ole mokannut.Stadissa kyllä sanotaan Moga.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Tuo ehdotus on sinänsä varsin harkinnan arvoinen. Sillä saattaisi jotain vaikutusta kunnallisella tasolla ollakin. Olisi mahdollista, että alkuperäiset saisivat vähän joka puolella enemmän painoarvoa oman elinympäristönsä kehittämisessä. Saattaisi olla, että muuttovoittokuntien kehitystä ohjaisivat useammin henkilöt, joilla on kotiseuturakkautta tai -ylpeyttä ja pitkäjänteisempää perspektiiviä todellisista tarpeista. Sen kääntopuoli muuttotappiokunnissa?

Ainoa ongelma silloinkin on puolue. Itsekunkin puolueen kuri. Kaavailemassasi järjestelmässä se kyllä valitettavasti edelleen jyrää. Ja pitää huolen siitä, että puolueen etu (="puolue-eliitin" etu) on ensisijainen. Ja jos hän tai he sattuvat olemaan muualta.....?

Joskus kauan sitten, kun puhuttiin musiikkikappaleesta sanottiin piisi. Nyt se on kuulemma biisi. On tainnut bulille mogalle käydä samoin?

jousimies kirjoitti...

Työmies on palkkansa ansainnut. Kuka urpo ne sopimukset väänsi. Uutisissa pari polititiikkoa piipitti kuinka joku muu oli mokannut. Oli annettu varoituksia joka vuosi, mutta ei ollet tehonneet. Hei haloo urpot, eikö sana kuulu vai eikö se tehoa? Jos äijien auktoriteetti ei riitä pitäiskö vaihtaa isäntää. Ei kai nyt jumalauta se ole Liliuksen ongelma, jos pomo on nössö.

hakki47 kirjoitti...

Jousimies

Muodollisesti päätös kuulunee hallitukselle ja viimekädessä puheenjohtajalle. Peter Fagernäs tai jos kauempaa haluat lähteä Matti Vuoria on siis kaipaamasi nössö urpo.

Tämä asia on moraalis- eettisesti jo sitä suuruusluokkaa, että se alkaa olla Liliuksen ongelma. Ja olisi ainakin fiksua tehdä siitä oma ratkaistu ongelma.