lauantai 18. lokakuuta 2008

Hyssälän hössötysSosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (KEPU) kerää ilmassa leijuvia irtopisteitä. Sattumalta varmaan, myös näin kunnallisvaalien alla. Se hänelle sallittakoon. Keskustapuolue kuuluu perinteisesti aluepolitiikan keskeisimmäksi edistäjäksi. Ja sallittakoon se heillekin. Jos nimittäin Kepulandiaan, eli siihen Kehittyvien Maakuntien Suomeen, ei saada rahaa ja työtä, katoaa puolueen poliittinen painoarvo ja valta. Myös valtakunnan politiikassa. Ja eihän se sovi.

Koko maa täytyy pitää asuttuna. Monestakin syystä. Keskeisimpänä se, että maaseudun tyhjentäminen aiheuttaa sinne taloudellisen mustan aukon, joka kiihtyvällä vauhdilla imee muualla valtakunnassa luodut veroeurot. Ja esimerkiksi siksi, että tyhjiöt tapaavat täyttyä. Eikö siinä kuitenkin ole jotain ristiriitaista, kun jatkuvasti pitää hengissä ajatusta Karjalan palauttamisesta? Kun emme pysty nykyistäkään aluettamme pitämään kokonaan asuttuna?

Mutta ei kannettu vesi kaivossa pysy. Siitä konkreettisin viimeaikainen esimerkki on, nyt kai jo entinen Kemijärven sellutehdas. UKKn lahja kotimaakunnalleen. Ja keinotekoinen hajasijoittaminen se vain jatkuu, vuodesta toiseen. Ellei haluta hetken helpotusta rakentamalla siltarumpuja tai megaluokan teko-altaita, siirrellään valtion virastoja. Viimeisimpänä esimerkkinä Hyssälän hallinnonalaan kuuluva lääkelaitos, joka pitäisi kuulemma siirtää joko Kuopioon tai Ouluun. Eivätkä työn varsinaiset tekijät tahdo, eivätkä aio.

Tällä hetkellä tässä ”Kepu vastaan järki” kädenväännössä on sitten ilmeisesti menossa eri vaihtoehtojen vertailu. Tarkastelun kohteena on vaihtoehto jossa laitos muuttaa muualle, mutta henkilöstö jää Helsinkiin. Siis toteutuisi sama mikä on pitkälti toteutunut kun Maaseutuvirasto, siis entinen kepulaisten suojatyöpaika Maatilahallitus, päätettiin siirtää Seinäjoelle. Suuri osa, ellei jopa suurin osa henkilöstöstä toimii Helsingissä tai ”pendlaa” viikottain, tai ehkä jopa päivittän Helsingistä Seinäjoelle. Ja koska siitä taas aiheutuu, kustannusten lisäksi kaikenmoista muutakin haittaa pendlaajille, piti avainhenkilöiden palkkoja tietysti roimasti korottaa. Silloin ”Kepu vastaan järki” ottelun voitti, kuten valitettavan usein, KEPU.

Nyt vuorossa on siis Lääkelaitos. Ja irtopisteitä kahmitaan tärkeässä, vakavassa asiassa. Nimittäin mahdollinen siirto rampauttaa taatusti laitoksen toiminnan vuosiksi, ellei lopullisesti. Taloudellisesti siinä tuskin on mitään järkeä, kuten ei nykyisellä tavalla toteutetussa aluepolitiikassa muutenkaan. Jatkuva suunnittelu ja epävarmuus ei voi olla jättämättä jälkiä laitoksen työn tulokseen, työrauhaan ja henkilöstön välisiin suhteisiin, henkilöstön motivaatioon, uuden henkilöstön rekrytointiin, nykyisen henkilöstön haluun siirtyä muun työnantajan palvelukseen jne. Mutta se ei varmaan paljoa tässäkään päätöksessä paina.

Sillä on tästä prosessista yksi ylivoimainen etu. Julkisuus. Uskovaisten uskonvahvistus. Takametsien miesten hengen kohotus. Ehkä jopa karvalakkilähetystön lähettäminen tutustumismatkalle Helsinkiin, vuoden 1930 Talonpoikaismarssin parhaitten perinteitten mukaisesti? Hyssälän tomeruuden osoitus. Kepun kilven kiillotus. Ja ehkä sillä saa taas muutaman äänen Kuntavaaleissa 2008?

Siis muista äänestää.

Jos äänestät voit ehkä saada aikaan muutoksen. Jos et äänestä voit olla 100 % varma, että mikään ei muutu. Aktiivisuus edellyttää tekoa. Siksi nukkuminen ei ole aktiivisuutta. Se on jo aikaa sitten menettänyt mielenosoitusarvon, jos sillä sitä koskaan on ollutkaan. Kirkkoveneellä on arvoa, demokratian toimivuuden turvatakeena.

Siksi, ja koska itse todella muutosta haluan, äänestän KIRKKOVENEen VALTUUSTOON.

Vaalivoittajan. Ainoan valtakunnallisen ehdokkaan.

Käyn äänestämässä. Äänestän tyhjää. Siis Kirkkovenettä.

Katso http://kirkkovene.blogit.kauppalehti.fi ja tiedät miksi.

Ei kommentteja: