torstai 16. lokakuuta 2008

Nyt pamahti markkinatalous

16.10.2008 12.40 | hakki47 | Raha & valta, Työelämä, Politiikka, Business, Johtaminen, Poliittiset puolueet, Politics, Crises, International finance, Kuntavaalit 2008

Rakas suomalainen yhteiskuntamme pystyy kuulemma käsittelemään ja toimimaan aina vain yhden vaihtoehdottoman totuuden mukaisesti. Kun joku vaikuttaja tai vaikuttajain joukko naulaa teesinsä Median portille siitä tulee Ainoa Oikea Totuus (AOT). Esimerkkeinä käyköön Kekkonen, YYA, Suomettumisen pakko, Taistolaisuus, Lamaa edeltäneet kulutusjuhlat, Uusi talous ja lähiajoilta globalisaatio ja NATO jne., jne. Ja niin me tavallisten kansalaisten lammaslauma loikkaamme ajopuulle ja olemme tyytyväisiä kunnes karahka törmää kivikkoon ja pysähtyy. Sitten ihmetellään miksi näin kävi, arvataan tappiot ja valitaan seuraava AOT. Ja taas meitä viedään.

Viime aikojen karahka on globaalisuus ja sen vaikutukset. Syrjäkylät tyhjennetään ensin ihmisestä ja sitten kouluista, taajamat sairaaloista, varuskuntia lakkautetaan, yhteiskunnan ja yritysten toimintoja ulkoistetaan, monopoliyhtiöitten johtajille maksetaan optioita joita perustellaan kansainvälisellä palkkakilpailukyvyllä, rynnäkkökivääreitä tuhotaan 20.000 kappaletta kun varastotila maksaa, HUS miettii kiinteistöjensä myyntiä ja jälleenvuokrausta, merenkulku myydään pois, tuotannolliset yritykset siirtyvät ulkomaille, omistajat lyövät osakkeensa lihoiksi jne. jne. isoja ja pieniä asioita sekaisessa läjässä virran viemänä. Vuosikymmeniä kerättyjä pääomia siirretään yksityisten taskuun ja siirretään kulutukseen ja talteen, ulkomaille. Julkiseen taskuihin saadut kulutukseen ja nollatutkimukseen ja -tukiin. Investoinneiksi Suomeen niistä ei juuri mitään palaudu.

Mistä helvetistä on peräisin sellainen ajatus, että me emme itse voi tehdä mitään tälle kehitykselle?

Eikö tämä nyt ala jo muistuttaa hölmöläisten hommaa tai koiranpennun pelästyttämää kanalaumaa? Emme me voi jäädä paikoillemme ja ripottaa tuhkaa päällemme. Ei Suomi elä pelkällä elämysmatkailulla eikä metsälläkään. Eikä kokonaista valtiota voi ulkoistaa. Täällä on asuttava jatkossakin. Ainakin niitten jotka eivät ole tästäkään aallosta ole hyötyä saaneet. Mutta he saavat kyllä taas syyt niskoilleen ja kaupanpäälliseksi maksaa koko lystin.

Puhkeaako kohta taas yksi AOT-kupla?

Näin kirjoitin helmikuussa 2007

Nyt tiedämme mitkä kuplat tässä välillä poksahtivat. Niillä on yksi yhteinen nimittäjä. LUOTTAMUS.  Vähänhän tuo kuulostaa YYA - aikaisen elokuvan nimeltä. Mutta siinä se on.

Ensin meni viimeinenkin usko puoluepolitiikkaan, keinona hoitaa meidän yleisiä ja yhteisia asioita. Viimeistää se solahti vessanpyttyyn KEPUn ja Kehittyvien Maakuntien Suomen vaalirahavalehtelussa. Olihan siinä muitakin saamamiehiä, mutta eiköhän alkuunpanija istu Helsingin Töölöössä. Vaikka onhan tuo ollut koetteella jo aiemminkin. Ja sen jälkeenkin.

Nyt sitten pamahti globaali liberalistinen markkinatalous. Ja pamahti kunnolla. Sirpaleet eivät vielä ole edes tippumassa. Vasta menossa ylös. Siihen kun ei sitten enää ole paluuta. Ei mikään yhteiskunta enää uskalla. Rajat, säännöt, käskyt ja kiellot yleistyvät. Byrokratia pääsee taas terveeseen kasvuun. Ja tämän korjaaminen kestää. Toivottavasti rahat riittävät. Vastahan pankkijärjestelmään on päätetty varata ainakin 2.000.000.000.0000 rahaa. Ei sillä ole enää tässä väliä ovatko taaloja, puntia vai euroja. Toivottavasti rahaa piisaa jatkossakin.

Arvotaan seuraavat numerot: Maailmantalous, Työllisyys, USA, EU, NATO ja lisänumerona: Suomi.

Ja kaikki yhteisten pelisääntöjen, läpinäkyvyyden ja valvonnan puutteen vuoksi. Emme me todella taida oppia.

Mutta täytyy meidän jotain tehdäkin. Käydään ainakin äänestämässä. Kirkkovenettä.

Pysyvä linkki | 5 kommenttia »

Ei kommentteja: