sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Suomen kaksipäinen kotka syöksyy
Tasavallan Presidentin ja Eduskunnan vallan tasapainottelu on vaikeaa. Nyt oikeusministeri Braxin asettama, kuulemma asiantuntijoista – ei siis poliitikoista - koostuva työryhmä esittää Tasavallan Presidentin valtaoikeuksien rajaamista entisestään ja täsmennyksiä nykyisiin valtaoikeuksiin. Varmaan hyvä pohja perustuslain muutokselle? Ei ole.

Meillä on ollut varsin hyvin toiminut, pitkälti K.J.Ståhlbergin kirjoittama perustuslaki kai ilman muutoksia voimassa vuodesta 1919 aina Koiviston presidenttikauteen asti. Se toimi hyvin niin sotien kuin rauhojenkin aikana. Mutta lähinnä Kekkosen epäterveenpitkän presidenttikauden seurauksena, puolueet halusivat nostaa omaa valtaansa Tasavallan Presidentin vallan kustannuksella. Ymmärrettävää, että parlamentarismia haluttiin korostaa. Mutta näinhän ei tapahtunut. Vain politokratiaa, tai Erkki Toivasen lanseeraamaa kleptokratiaa, muutoksella edistettiin.

Ja nyt sitä pitäisi taas rukata. Miksi? Siksi koska puolueet eivät ole tyytyväisiä Tarja Halosen tapaan käyttää Tasavallan Prersidentin valtaoikeuksia. Eli taas yhden presidentin toiminta aiheuttaa puolueissa närää. Ja puolueet ovat nyt sattumalta vallassa, hallituspuolueita. Kaikista mielenkiintoisinta tässä on mielestäni se, että vahvaa presidenttiä perinteisesti kannattanut Kokoomus haluaisi nyt kaventaa presidentin valtaa ja vahvaa puoluevaltaa perinteisesti ajaneet Sosiaalidemokraatit nyt ajavat nykyisten valtaoikeuksien säilyttämistä.

Ja juuri siksi Tasavallan Presidentin valtaoikeuksia tulisi lisätä, eikä ainakaan kaventaa siten, että seurauksena olisi ”täysvallaton” edustuksellinen arvojohtaja. Päivänpolitiikka on nykyisin puolueitten välistä imagokamppailua, johon aika suuri osa kansalaisista on lopen kyllästyneitä. Siitä äänestysprosenttien jatkuva alenema kertoo, puolueitten edustajien päinvastaisista kommenteista riippumatta. Emme koe mutapainia ja lehmänkauppoja ainoaksi, emmekä edes järkeväksi tavaksi ajaa meidän yleisiä ja yhteisiä asioita.

Puolueitten päätöksentekijäin kannattaisi muistaa, että myös Tasavallan Presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla. Siis vaalilla, ei gallupeilla tai puhelinäänestyksillä. Me äänestäjät katsomme, että yhteiskunnassa tarvitaan sekä kollektiivista päätöksentekoa, että yksilöllistä. Tilanteesta ja asioista riippuen. Me tarvitsemme varoventtiilin, joka pysäyttää puolueitten ilmiselvät virheratkaisut, edes hetkeksi. Ja pikatilanteissa henkilön, jonka uskomme olevan paras kantamaan vastuun tarvittavista vaikeistakin päätöksistä.

Jos, vastoin tässä esitettyä, puolueet kuitenkin päätyvät rukkaamaan perustuslakia, jälleen kerran, niin tehkää se sitten kunnolla. Poistakaa sitten koko Tasavallan Presidentti instituutio. Jakaa säästyvät varat keskenänne. Sillä tuskinpa te verojamme kuitenkaan pienentämään lähdette.

Muuten olen kyllä sitä mieltä, että

Jos todella muutosta haluat, äänestä KIRKKOVENE VALTUUSTOON.
Katso http://kirkkovene.blogit.kauppalehti.fi ja tiedät miksi.Ei kommentteja: