keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Hänhän puhuu järkeä
Kuntarahoituksen 20-vuotisjuhlassa puhunut Björn Wahlroos kaipaa Suomelle aitoa nousuohjelmaa. Kertoo Kauppalehti tänään. Lähtökohdaksi hän edellyttää vain tosiasioiden tunnustamista.

  • Olemme ehkä vaikeimmassa tilanteessa kuin mitä olemme koskaan sodan jälkeisen taloushistoriamme aikana olleet
  • Suomi kilpailee tällä hetkellä maailmassa, jossa Suomelta on viety lähes kaikki valttikortit.
  • Teollisuudesta nyt katoavat työpaikat eivät palaa, ellei siihen ole voimaperäistä erityistä syytä.
  • Pitää ymmärtää yhteiskunnan vastuu turvaverkon kunnossa pitämisestä, sen keskeinen asia on huolen kantaminen heikompiosaisista.

Näistä lähtökohdista hän edellyttää kokonaisvaltaista reformiohjelmaa, jossa käydään kriittisin silmin läpi muiden muassa työttömyysturvaa ja työpaikkojen luomista palvelusektorille. Ohjelmaa, joka sisältää kannustimia yrittäjyyteen ja työpaikkojen luomiseen seuraavan kahden - kolmen vuoden aikana.Ellei taloudellista kasvua saada aikaan, se johtaa hyvinvointivaltion tuhoon.
Voiko hänen tilannekuvaansa yhtyä? Ainakaan minulla ei ole vaikeuksia siihen yhtyä.


Voiko hänen ilmaisemaansa tarpeeseen aikaansaada kokonaisvaltainen reformiohjelma yhtyä? Alkaisi olla korkea aika. Johan tässä on ainakin vuosi lorvittu.Mutta hän unohtaa yhden seikan. Hän ei ole hallituksen jäsen, ei kai edes leimallisesti poliitikko. Hallitus kun on jo selkeästi ilmoittanut, että seuraavalla hallituksella on vain ikäviä tehtäviä. Siis sillä, joka valitaan vuonna 2011. Ja joka pääsee tositoimiin aikaisintaan syksyllä 2011. Siis kahden vuoden kuluttua.Suoraan sanoen hän ei ymmärrä, että tällä hallituksella ei ole kiire yhtään mihinkään.Come hell or high water. Wahlroos ei vain ymmärrä.

13 kommenttia:

Seppo kirjoitti...

Pitäisi ensin kertoa kansalle, miten ja miksi on tultu tilanteeseen, missä kansalliset valttikortit on menetetty. Minkälaisten päätösten ja tekojen kautta se on tapahtunut. Olisi kai liikaa kysyä kuka tai ketkä. Olemme itsepetoksen kautta joutuneet joukkopsykoosiin. Olemme valehdelleet itsellemme osaavamme asioita, joissa meillä ei ole laajemmin katsottuna alkeellistakaan osaamista. Ei mikään kansakunta kestä tällaista. Ekonomistitkin tulevat valehtelemaan pitkin syksyä talouden tunnusluvuilla, vaikka terve järki kertoo niiden olevan jo melko tarkasti tiedossa.

hakki47 kirjoitti...

Seppo

Siitä ei todellakaan olisi haittaa, jos miten ja miksi tuotaisi esiin. Päin vastoin. Sinne kuka ja ketkä ei tarvitse mennä, sillä ainoastaan politiikka ja media tarvitsevat syyllisiä. Mutta syyt olisi tuotava esille.

Itse kullakin meistä on omat lempiselityksensä. Yksi omistani on se, että kun demokratia ei toimi, kansan talous menee kuralle.

Mitkä ovat sinun?

Ikaros kirjoitti...

Kyllä tässä nyky(talous)menossa on jotain perin kummallista. Metsäteollisuus lakkauttaa kannattavia tuotantolaitoksia, joiden investointimenot ovat olleet valtavia. Teollinen, taloudellinen ja kulttuuri-infrastruktuuri häviää. Mitään läheskään yhtä pysyvää rakennetta ei saada tilalle.

Suomesa on viime aikoina investoitu pelkkiin toimistorakennuksiin. Niissäkö jotain lisäarvoa maailmaan tuotetaan? Pääkaupunkiseudulla on tyhjiä toimistotiloja tällä hetkellä toista miljoonaa neliömetriä.

Kaikki tämä pääomasijoittajien ja osakkeenomistajien ahneuden takia. Kyllä mielestäni yhteiskunnallisesti kestävämpi tapa olisi tinkiä kannattavuudesta ja mielummin hallitusti supistaa toimintaa (sietää myös huonompia, tappiollisiakin aikoja) ja säilyttää aidosti tuottavia rakenteita.

Wahlroos on itse yksi ahneuden irstas perikuva, hänen puheensa turvaverkoista ym sosiaalisista asioista on myöhäistä akateemista vittuilua. Näitä asioita olisi pitänyt hoitaa jo muutama vuosi sitten.

hakki47 kirjoitti...

Ikaros

Jokainen meistä taitaa ihmetellä sitä miten on mahdollista, tuhota sinänsä terve yhteiskunta muutamassa vuodessa tai vuosikymmenessä. Mutta ilmeisesti me, tai siis ns. päättäjämme, siinä onnistumme.

Ehkä tosiaan on myös käynyt niin, että ymmärtämättömyyttämme olemme "liian nopeasti" joutuneet markkinatalouden "armoille". Emme ole ehtineet ainakaan sopeuttamaan rakenteitamme uusien olosuhteiden vaatimusten mukaisesti. Yksi esimerkki ovat elinkeinotuet. EUn maksamista tuista ohjaamme 70 % eli noin miljardin joka vuosi maatalouteen, jonka bkt-osuus on enintään 2%. Ja sen päälle vähintään toinen mokoma kansallista tukea. Päälle aluepolitiikka, korkeakoulupolitiikka ja mitä niitä nyt onkaan. Tuemme menneitä rakenteita.

Wahlroosin irstauteen en ota kantaa. Mutta siitä, että hänen kannanottonsa olisi "myöhäistä akateemista vittuilua" olen kanssasi eri mieltä.

Vox Populi kirjoitti...

Tervekin pilkkijä hukkuu, jos ei ahneuttaan tai ymmärtämättömyyttään ota huomioon ympäristön oloja ja luonnon lakeja. Kauempana heikoilla jäillä voi kalaa ehkä tulla paremmin. Eivätkä kilpailijat ehkä uskalla samoille apajille. Iltapäiväaurinko tosin voi yllättäen haurastuttaa kevätjään pilkkijän huomaamatta, kun liikaa keskittyy saaliiseen. Liian suuri perässähiihtäjien joukko voi myös murtaa jään. Ja kalakin käy silloin vähiin. Väylää avaava laiva voi halkaista vahvankin jään pilkkijän alta aivan yllättäen.

Jos kuitenkin putoaa jäihin, kannattaa ihan ensin pyrkiä avannosta ylös, vaikka suurimmat kalat olisikin suuremmasta avannosta helpompi nostaa.
Oikeilla varusteilla voi pilkkimies vielä avannostakin selvitä kuiville.
Mutta ennustamaton meteori voi pudota huolehtivaisenkin pilkkimiehen niskaan.

Suomi-pilkkimies ei oikein huomannut kevätaurinkoa eikä apajille änkeäviä perässähiihtäjiä. Sitten tuli vielä se onneton subprime-sukellusvene läpi ehjän näköisen jään.
Jäänaskaleita näyttää kuitenkin vielä riittävän Suomi-pilkkimiehelle ja useimmille muillekin. Palautettava ne kuitenkin on, joten hyvä olisi olla silloin jo kantavalla pohjalla.
Meteorin ennustaminen onkin jo vaikeampi juttu. Jotkut kyllä jo väittävät tietävänsä.

Uusi harrastus on kehiteltävä ainakin seuraaviin jäihin asti.

Tämä Nalle W on vähän niinkuin self made man, mutta aihio oli kyllä valmiina. Maamme suurimpia EU:n maataloustuen saajia. Hyvin eläisi pelkkänä EU-elättinä.
Mutta ruoka on ruokaa, eikä pitkään voi ilman olla. Siinä se Nallenkin tukiaistuotanto menee yhteisiin suihin.
Kyllähän älypää-Nalle ymmärtää näkemänsä, mutta sfäärit eroavat rahvaan ympyröistä.
N W ei liene niin hullu, että politiikkaan lähtisi maailmoja parantamaan.
Oma maailmansa kun on jo ihan kunnossa.

Kartanonsa mailla punaisissa housuissaan tyhjäntoimittaja-Kaarle Kustaan seurassa tepastelu shampanjalasi kourassa on se mielikuva, joka silmien eteen nousee, kun Wahlroosin nimi mainitaan.
Kuva voi olla väritetty, mutta miten muuten voisikaan housujen väriä nähdä ! Kuva on ainakin fotorealistinen.

hakki47 kirjoitti...

Kun en kalasta, enkä edes kalaa juurikaan syö, suurin osa johdannosta menee muiden lukijoiden nautittavaksi. Jäillä varon liikkumasta. Mitä nyt joskus, aikaisin kevättalvella, saatoin niillä hiihdellä. En kyllä enää.

Meneeköhän sinulta nyt tapahtumajärjestykset sekaisin? Ensin oli "Nalle-boy". Sitten hän osti kartanonsa. Vasta sen jälkeen tulivat maatalous ja sen tuet. Ja punaiset, mielestäni varsin tyylikkään asukokonaisuuden, housut.

cristinaandersson kirjoitti...

En minäkään mitään ymmärrä kalastamisesta, mutta olisiko käynyt niin, että Suomi-pilkkijä olisi myynti-innossaan myynyt naskalitkin?

En ymmärrä mihin on mennyt kaikki se raha, jota nousukaudella oli niin huikean paljon? Minne katosivat kaikki panostukset tuotekehitykseen, kun nyt huudetaan innovaatioiden perään? Eikö niitä nyt pitäisi olla varastot pullollaan? Siis niitä innovaatioita?

Nalle W. voisi ajatella asiaa myös siltä kannalta, että tuet joita hänen maatilansa on saanut ja optiot joita hänen lompsaansa ovat tippuneet olisivat yksinään voineet ratkaista Suomen vanhusten huonon hoidon ongelmat.

hakki47 kirjoitti...

cristinaandersson

Se raha on mennyt nykyisen rakenteen ylläpitämiseen. Rakenne pitää sisällään sekä poliittisen päätöksentekojärjestelmämme, puolueiden nautintaoikeudet ja kepun ja rkp:n vaatimat erityispainotukset. Eikö se jo käynyt esille edellä käydyssä keskustelussa?

Miksdi Nallen pitäisi moisia ajatella? Hän on toiminut nuhteettoman kansalaisen tavalla. Noudattanut lakia. Sen sijaan se, onko laki tarkoituksenmukainen tai edes oikeudenmukainen onkin ihan oma stoorinsa.

Vox Populi kirjoitti...

H XLVII !
Voipi olla viisasta pysyä poissa kevätjäiltä. Eipä saa kalaa. Eipä putoa avantoon.
Afrikkalaiset eivät kevätjäille mene, eipä tule kalaakaan !
Riskinottajat maailmanmenoa ovat aina ohjailleet. Toiset sitten keittävät savimajan edustalla kolmella kivellä avustussapuskaansa.
Mutta varansa on tienraivaajankin pidettävä, ja oikealla hetkellä on osattava irtautua fiksaatioistaan.
Ajattelin tuollaisen inhorealistisen lutuisen vertaussadun aluksi kertoa, mutta taisin liikaa yksinkertaistaa ! ;-) Vai oliko se päinvastoin ...

En tiedä missä järjestyksessä Nallen kuviot pitäisi esittää, mutta ensin lienee ollut aihio, sitten self made, sitten rahan sijoittaminen toisten selkänahkaan, siten kartano, ja nyt EU-tuet ja punaiset housut ! Ja tyhjäntoimittaja-Kalle Kustaa.

Cristina !
Nousukauden raha on kuin kiertävä veri. Ja laskukauden raha kuin veritulppa. Samaa ainetta molemmissa, sama määrä. Veritulppaan sitoutunut veri on kuolemaksi. Ellei sitten liuotus ja elvytys nopeasti palauta kiertoa. Tämä nykytulppa sattui pahasti aivoihin, joten samalla menivät tajunta ja elintoimintojen hallinta. :-(
Taloustietäjä ehkä sanoo, ettei nousukauden rahaa oikeasti ollutkaan, pelkkää tyhjää kuplaa vain. Näinkin voi nähdä. Rahan voima ei kuitenkaan ole massassa vaan kiertonopeudessa ja aivojen mielikuvissa. Raha on aivojen jatke. Ajatuksen nopeus määrää rahankin nopeuden. Nyt seisovat aivot.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Joo. pidän rautalankamalleista. Monestakin syystä. Nallen historia osoittaa minulle, että on syytä valita tarkkaan vanhempansa, tehdä intohimoisesti sitä mitä osaa ja toimia lain puitteissa.

Eikö olekin yksinkertaista?

Vox Populi kirjoitti...

Joo, eihän Nalle W ilmeisesti mitään laitonta ole tehnyt nyt käsitellyissä asioissa. Mahdolliset pysäköintivirhemaksut, jos niitä on, ovat asia erikseen.
Ja älykäs on, ja viisaskin. Ja osaa hyödyntää vallitsevat ympyrät siten, että itse pulpahtaa ylimmäksi.
Juuri näin evoluutio patistaa meitä kaikkia toimimaan.
Heikompien suojeleminen yms. etiikkahömpötyshän ei ole evolutionaristista perusteiltaan. Ihminen on vain aivoineen ja filosofioineen mennyt sotkemaan selvät kuviot !

Maataloustuet tukevat maata viljeleviä, ja ruokahuoltoa näin ehkä varmennetaan. Hyvä niin ! Muilla aloilla ei yhtä järjestelmällistä rahanjakoa taida olla. Kyllähän viisas ja riittävän vauras ihminen järjestää asiansa niin, että tukiraha valuu tilillensä, kun sitä suorastaan tyrkytetään.
Tyhjätaskutumpelo ei tukirahaa saa, kun maata on jalkojen alla vain kengänpohjien verran, ja sekin vierasta.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Ihmiset ovat erilaisia. Eikö? Siinä saattaa olla myös ihmissuvun menestyksen salaisuus? Kyllä meillä tumpeloillakin on evoluutiossa oma paikkansa.

Tuota lähinnä Kepun hellimää ajatusta vähän kuitenkin kritisoisin. Huoltovarmuus meni viimeistään siinä vaiheessa kun suomalainen merenkulku myytiin. Nyt onnistuu vain varmuusvarastointi. Kuinka paljon on riittävä taaso?

hakki47 kirjoitti...

Vaikka tiedän, että ei artikkelin toimittajana pitäisi, en malta olla kommentoimatta alkuperäistä tekstiä. Olen kyllä Nallen kanssa samaa mieltä tilannearviosta, mutta yhtä painotusta on mielestäni syytä muuttaa.

Hänen uutisoitiin sanoneen: "Suomi kilpailee tällä hetkellä maailmassa, jossa Suomelta on viety lähes kaikki valttikortit." Mutta kysymys jää, kuka on vienyt?

Väittäisin, että me ihan itse olemme ne panneet lihoiksi. Panneet niistä saadut tuotot elintasomme ylläpitämiseen. Ja joka vuosi edellislaman loppumisen jälkeen eläneet lainakantaamme nähden velaksi.

Eihän se tietenkään itse tilannekuvaa muuta, mutta tarpeellisten toimenpiteitten määrittelyä ehkä auttaa.