maanantai 21. syyskuuta 2009

Puoluetuen todellinen suuruus alkaa valjeta?

Vähitellen pääsemme lähemmäksi puoluetuen ongelmien ydintä. Siis erityisesti nykyisen valtiorahoitteisen puoluetuen ydintä. Siis sen, jonka suuruudesta puolueita edustavat kansanedustajat saavat kenenkään muun kontrolloimatta yksin päättää. Ja rahaa he todella osaavat itselleen jakaa.

Mutta kuten on käynyt selväksi, virallinen puoluetuki on vain yksi puoluetuen muoto. AY-liikkeen jäsenmaksuistaan ja omaisuuksien tuotosta on ollut, jopa yleisessä tiedossa jo kauan. Se, että  ammattiyhdistyksille on kertynyt näin suuret varat, että he etujärjestöominaisuutensa lisäksi voivat ylläpitää kahta poliittista puoluetta on luonnollisesti selvä. Syynä on työnantajien ja työntekijäjärjestöjen tekemä sopimus ay-liikkeen jäsenmaksujen perinnästä joskus ensimmäisen Tupon aikoihin, 1960-luvun alussa.

Nyt paljastui, että Matti Vanhasen presidenttivaalitukijana toimi mm. Kanki-Kaikkosen nyt johtama Nuorisosäätiö, oli yhdessä omistamansa Nuorisoasuntojen Isännöinti Oy:n kanssa lahjoittanut Vanhasen vaalikampanjaan yhteensä 23 360 euroa. Näitä säätiöitä, rityksiä, rahastoja, yhdistyksiä löytyy kaikista puolueista. Vuosien aikana "uskovaisilta" kerättyjä ja kerääntyneitä rahoja jemmassa puolueiden käyttöön. (Olisi korkea aika jonkun, tutkijan tai toimittajan aloittaa puoluekohtaisen listan julkaiseminen.) Eikä siinä mitään. Sinänsä.

Mutta Nuorisosäätiö saa rahoitusta Raha-automaatti yhdistykseltä RAY, valtion hyväntekeväisyysmonopolilta alallaan. (Lisäksi muuta valtion rahoitusta.) Muita voisivat, tosin eri aloilla, olla Veikkaus OY ja Suomen Hippos. Ja ketkäs sitten näissä istuvat päätöksentekijöinä? Poliitikot, heidän suojatyöpaikoiksiahan ne ovat kehittyneet.

Varmasti nämä, esimerkiksi RAYn rahoittamat yhteisöt, tekevät jotain hyvääkin. Kuten varmasti muittenkin puolueiden vastaavat suojatyöpaikat. Mutta eivät ne sitä varten ole olemassa. Ne ovat olemassa siksi, että poliitikoille olisi "respektaabeleita" suojatyöpaikkoja ja tarvittaessa vaali- tai puoluetuen maksajia. Samalla ne estävät aidon kansalaislähtöisen "hyväntekeväisyystyön" imiessään kaiken yhteiskunnan rahoituksen.

Tämä puoluerahoituksen tuntematon saaristo on pitkälti piilossa. Mutta tutkimuksen arvoinen. äitän, että aiemmin kirjoittamani artikkeli Meidän 15 miljardin puoluetuki on huomattavasti lähempänä todellisuutta kuin nykyään pyörittelemämme noin 50 miljoonaa. Huomattavasti lähempänä.

21 kommenttia:

Eekki kirjoitti...

Kunpa/enpä jaksa kirjoittaa koko asiasta niin totean vain yksityiskohtana, että sopimus työntekijäin ammattiyhdistysjäsenmaksujen perinnästä sovittiin ensimmäisessä tupossa 1960-luvun lopulla. Paperiliiton mukaan:

"Neljännesvuoden kestäneiden neuvotteluiden tulokset tiivistettiin neljän liuskan sopimukseen, jonka allekirjoitti 12 työmarkkinajärjestöä. Liinamaan ensimmäinen paperi syntyi 27.3.1968. Samana päivänä myös uusi työehtosopimus allekirjoitettiin. Siihen kuului ay-jäsenmaksujen perintä suoraan palkasta ja niiden verovähennysoikeus verotuksessa."

Oikeassa olet siinä, että työntekijäjärjestöjen vauraus perustuu merkittävältä osin juuri tähän perimiseen. Ja tänä päivänä tiedämme, että näitä samoja varoja on muutamasta suurimmasta ammattiliitosta sijoitettu ulkomaisiin yhtiöihin n 140 miljoonaa euroa! Herättää tämäkin ristiriitaisia ajatuksia, eikö?

hakki47 kirjoitti...

Eekki

Ei se mielestäni herätä ristiriitaisia ajatuksia. He hajauttavat sijoitussalkkuaan, kuten kaikki sijoittajat. Sen, edes sen ay-johto lienee jäsenistölleen velkaa? Siis sen, että eivät tietoisesti jäsenistön varoista kerättyä sijoitusomaisuutta hassaa.

"Aatteellisesti" olin sitä vastaan silloin ja olen ollut sen jälkeenkin. Ja aivan samasta syystä kuin edelleenkin vastustan julkista, eli puolueita edustavien kansanedustajien päätösvallassa olevaa puoluetukea. Kumpikin irrottaa johdon niiden ihmisten arjesta, joita heidän pitäisi edustaa, joiden etua ajaa. Ellei Peter Lawrence kirjassaan Peterin Periaate, samoilta ajoilta muuten, olisi varannut termiä muuhun käyttöön, "Ilmassa leijuva huippu" kuvaisi mielestäni hyvin sekä poliittista puolue-eliittiä ja AY-eliittiä.

Mutta taitaa kummillekin kellot soida?

helanes kirjoitti...

Toistan jo monituiseen kertaan kirjoittamani: Eihän puoluetuen SUURUUDEN tietäminen muuta ole edellyttänyt kuin Elon laskuopin taidot ja pientä päättelyä :)
Mutta mielenkiintoisia yksityiskohtia toki paljastuu. Kuinkahan kauan? Ja myös peräti pöllöja puheita, kuten Urpilaisen. Ja Heinäluoman. Näistä suureen ääneen grillatuista puhumattakaan:

http://helanes.blogit.uusisuomi.fi/2009/09/18/puurot-ja-vellit-ja-vaalirahoitus

http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2009/09/19/tiura-kanerva

Eekki kirjoitti...

Ristiriidalla tarkoitin tietysti sitä, että ammattiyhdistysliikkeenä nämä samaiset ammattiyhdistysjohtajat ovat vaatimassa sitä, että suomalaiset yhtiöt, esim eläkesektorilla, sijoittaisivat varansa kotimaisiin arvopapereihin. Mutta tekevät siis itse toisin.

Kokonaan toinen asia on tietysti se, riskien hajauttaminen on paikallaan. Ja viisasta.

hakki47 kirjoitti...

Eekki

Ymmärsin kyllä mitä tarkoitit.

Mutta aivan samalla tavalla kuin puolue-eliitti puhuu sitä mitä sen odotetaan sanovan, samalla tavalla toimii myös ay-papisto, kuten hyvin tiedämme. Sillä mitä he edellyttävät muiden tekevä, ei koske heitä itseään.

hakki47 kirjoitti...

helanes

Väitätkö todella Elon laskuopilla ja pienellä päättelyllä selvittäneesi, että tosiasiallisesti puolueet rasittavat kansantaloutta 15 miljardilla eurolla vuosittain? Etkä ole mitään sanonut?

helanes kirjoitti...

Tarkoitin lähinnä tutkivaa journalismia tai siis sen puutetta.

Mistäs muuten tuon luvun sait? ;)

hakki47 kirjoitti...

helanes

Sinun pitäisi joskus tutustua artikkeleihini. :-)

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/03/03/meidan-15-miljardin-puoluetuki/

Niin ja tietysti laskuoppi, jonka tekijänä oli Adam Riese ja aika paljon päättelyä vuosien mittaan.

helanes kirjoitti...

Suunnilleen samoista asioista olen itsekin kirjoittanut. Ja jäljillä toki olet, mutta summaa kyllä epäilen. En sitä edes viitsi yrittää suoranaisesti vääräksi todistaa, en ehkä pystyisikään. Mutta tulkintaongelmiin ainakin törmäisimme.

hakki47 kirjoitti...

"Ja jäljillä toki olet, mutta summaa kyllä epäilen."

Taisin todeta kaksikin kantaa tuohon 15 miljardiin. Ensinnäkin, ennen kuin toisin todistetaan väitän, että 15 miljardia on oikea. Toisekseen, että laskettuna miten tahansa, olen taatusti lähempänä tämän sirkuksen kokonaiskustannusta kansantaloudelle, kuin ne noin 50 vuotuista miljoonaa, joita nyt heitellään ilmaan.

Mutta aina voi yrittää todistaa minun olevan väärässä. ;-)

PS.

Muistathan, että jokaisessa näistä, ja nämähän ovat vain esimerkkejä, pienet poliitikko-apparatchikit tekevät päivittäistä työtään, rakentavat toimitiloja, johtavat EU-projektejaan, johtavat kylpylöitään jne. jne. Ja me maksamme laskun.

PPS.

Edellisessä mainitut NE tarkoittaa esimerkiksi puoluepojan ja tytön seuraavanlaista toimintaa:

Ministeriöt, ehkä erityisesti MMM, TEM ja YM. Kansaneläkelaitos, Kuntien eläkevakuutus, Maatalousyrittäjien eläkelaitos, Ammatti- ja ammatilliset järjestöt, Työttömyyskassat, Puolueitten tutkimuslaitokset, Kansanterveys, -kulttuuri ja -sivistys rahoittajat, kuten Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus, Suomen Hippos, puolueita lähellä olevat koulutus-, hoiva- ja kurssikeskukset, valistus- nuoriso- ja liikuntajärjestöt. 4-H-liitto, Metsäkeskukset, Alueelliset ympäristökeskukset, Ammattikorkeakoulut, Alueelliset aikuiskoulutuskeskukset, Metsänhoitoyhdistykset, Maaseutukeskukset, Martat, Maa- ja kotitalousnaiset…..

Rakennusinvestointeihin rahoitusta ja -tukia, erityisaluetukia, toimintatukia, projektitukia, tukia näiden EU-osarahoitteisiin hankkeisiin. Niin ja luonnollisesti kunnat. Niitäkin on vielä noin 350. Ja Kuntayhtymät, ja mitä kaikkia näitä onkaan….

hakki47 kirjoitti...

Ja sinne lain vastaisesti säätiön rahoja lahjoittaneiden joukkoon pitänee lisätä Yksityisyrittäjäin säätiö, joka rahoitti kokoomusta 100 000 eurolla. Säätiön tarkoituksesta luonnollisesti riippuen.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69411-yllattaen-esiinkaivattu-tukisaatio-rahaa-ja-tuttuja-suomalaissukuja

Tobe kirjoitti...

Vihdoinkin pääsemme asiaan.Säätiöt ja kiertotiet auki ja esille.Samaan nippuun toki kaikki seurat ja järjestöt.Vapaaehtoistyö verolle ihan tasapuolisuuden nimissä.Jos kerran kaivetaan niin kaivetaan pohjia myöten.Ehkä moni säätiö lopetetaan ja moni raittius ym. seura saa kuoliniskun.Se tervehdyttää maan ja ihmiset saadaan oikeisiin töihin.Ai mihin töihin? No sitä sietää juuri niiden nerokkaiden verovaroista napattujen rahavirtojen valtiaiden alkaa miettiä jo nyt.Vielä ehtii perustaa uuden liiton...vaikkapa "Työväen sydäntautiliiton","Maaseudun ahneudenvastaisen unionin","Kehätien tukkoisuus akatemian","Joukkopakoliiton","Veroilla elämisen taito ry."och samma på svenska naturligtvis!

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Kun lntaa käännetään kuulemma haisee. Vaan kun tarpeeksi kauan seurauksena on uusi auvoinen elämä. ;-)

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Kun lantaa käännetään, kuulemma haisee. Vaan kun tarpeeksi kauan, seurauksena on uusi auvoinen elämä. ;-)

Tobe kirjoitti...

Nostelin juuri omat perunat ja sipulit maasta.Hyvää oli niin näkö kuin makukin.Maailma ei muutu.Uutiset vaihtuu mutta asia pysyy....mutta nyt on toki oiva tilaisuus pistää vanha Maalaisliitto niin lujille, että lehmänkauppojen aika päättyy....siitähän tässä on kai kysymys.Muut puolueet kun ovat median silmisssä jotenkin sivistyneitä ja hovikelpoisia mutta se Kepukka pettää aina.Alan uskoa tuohon teoriaan minäkin.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Pienemmässä porukassa tuosta tänään jutustelimme. Jäi sellainen maku, että ero maalla-asuvan ja relävän sekä kaupunkilaisen henkisessä rakenteessa on ilmeisesti aika suuri ero. Ei ihme, että Väyrynen lienee sitä suurempi Jumala mitä pohjoisemmaksi mennään, ja sitä isompi Pelle mitä etelämmäksi tullaan. Sama taitaa koske myös Juhantaloa, suunta vaan on toinen.

Vanha, perinteinen maaseutu tarvitsi "kartanonherransa" ja hän, jumalana seuraavana, tarvitsi "alustalaisensa". Herra oli kaikessa aina oikeassa ja alustalaiset saivat arvoa vain suhteestaan herraan. Kaupungissa tämä vaan ei menettele. Täällä joko omaat kykyjä, osaamista, arvoja tai et. Täysin siitä riippumatta oletko herra vai narri.

Saatan olla muuttamassa mieltäni. Kepu ei koskaan petä. Se toimii aina oman kartanonherransa pillin mukaan.

Tobe kirjoitti...

Joo kyllä siinä kepusssa karjalauman piirteitä on.Kukaan ei epäile omiaan ja moni ei edes kysele.Se on maalla tungettelevaa toisten asioiden puhelu oli sitten vaikka rahankeruusta kyse.Omituisinta tuossa kepukassa on se miten suoraselkäisinä itse itseään pitävät.Olen ollut sellaisen ihmisen kyydissä Jyväskylän seudulla muutaman tunnin ja vaikea oli hengitystään pidätellä.En ymmärtänyt mitään mitä se puhui ja joku viha sillä oli kaikkia muita kohtaan tässä maassa.Ei pitäisi olla enää olemassa tuollaista puoluetta tuossa kokoluokassa.Norja,Tanska,Ruotsi..siellä ollaan oikeassa mitassa kun mennään 3-8% kokoluokkaan.Meillä ei muutu mikään...onhan niitä aluieta muuallakin ja alueilla muitakin ihmisiä kuin heikäläisiä.

Rami kirjoitti...

Kyllä tämä on kakki todellista paskan jauhantaa. Vaikka nämä kysymykset olisivat kuinka periaatelisia, niin nämä on totalisia lillukan varsia. Itse en ole sidonainen mihinkään puolueeseen,olen toiminut pienyrittäjänä 24-vuotta ja kuunnellut siinä sivussa ainoaa radiokanavaa joka on suunnattu aikuisille ja joka syöttää Sdp-propagandaa. Kahdentoista vuoden hallituksessa olo aikkana demarit on paisutivat hyväveliverkostollaan tämän maan jonninjoutavia virkoja täyteen, siinä määrin, että ilman kansainvälistä lamaakin tämä yhtälö olisi täysin mahdoton. Tyhmät kansalaiset puhuu Kaikkosen "ehkä" epäreilusti nostamasta 20000 ekestä, kun saman aikaan kansakunnalta puuttuu vähintään satamiljaardia euroa! Ymmärtäkää hyvät ihmiset tämä ei ole lama, tämä on suomen osalta taloudellinen katasrofi! Meillä on vannottu koulutuksen nimeen, joka tietyyn pisteeseen päteekin, mutta, kun peruskoulusta kyppejä nostaneet tytöt on hankkinut kaksi tai kolme akateemista tutkintoa yhteiskunnan maksamana ja ovat valmistuneet eimiksikään, niin se alkaa käydä kansakunnan kukkarolle. Suurimmasta osasta tästä kädettömästä porukasta ei ole nostamaan meitä tästä suosta. Kansakunnan työn teon moraali on o.

hakki47 kirjoitti...

Rami

Olen kanssasi eri mieltä siitä, että tämä olisi paskanjauhantaa, vaikka nykytilanteen syistä pitkälti samaa mieltä kanssasi olenkin.

Ei Maan tapa hetkessä syntynyt. Ja se on saanut kehittyä vastuksitta noin 40 vuotta. Siksi, ei sitä hetkessä nurin saada. Ja tiedäthän miten elefantti syödään? Jostain on aloitettava. Ja kun suurimmat rämettäjät ja rohmut lienevät suuruusjärjestyksessä Kepu, Demarit, Kokikset, RKP ja Vasurit niin jokainen tarjoutuva tilaisuus on käytettävä hyväksi.

Eikä meiltä niinkään rahaa puutu. Vielä. Meiltä puuttuu tuotantoa, jota viedä ja markkinoita, jotka haluaisivat/pystyisivät ostamaan. Tarvitsisimme jotain muutakin vietävää kuin ilmakitaroita tietokonepelejä.

Rami kirjoitti...

Olen ihan vakavasti ajatellut, että Vanhasessa on skitsofrenikon aineistoa, on nimittäin vähän liian kylmä kundi. Silti se ei sulje pois sitä tosiasiaa, että YLE:en menetelmät oli enemmän kuin ala-arvoiset.
Mutta kyllä huomaa, että sinuunkin on rakennettu pieni politikko, sillä osaat vastauksissasi vaivihkaa työntää sivuun ne kaverin arkumentit, jotka ei tue sin un suurta missiota. Näitä on ollut jo monia, muunmuassa viimeinen vaille kommentia jäänyt oli, näkemykseni Iiro Viinasesta ! ? T. Rami
Ps. tämä kirjoitus tuli vähän väärälle pastalle, mutta eiköhän tuo osoiteensa löydä.

hakki47 kirjoitti...

Rami

Juu onhan minulla missio. Mutta en ole poliitikko.

Viinasen rooli Ahon hallituksen valtionvarainministerinä lienee ollut vähän samanlainen sattuma kuin Vanhasen tuleminen Suomen pääministeriksi, sattumankauppaa. Ei hän edustanut silloinkaan puolue-eliittiä. Ja lähes kaksikymmentä vuotta sitten ryövääminen ja puolueiden etujärjestöominaisuus ei ollut vielä niin leimallisesti poliittisen järjestelmän keskeisiä tekijöitä.