torstai 5. maaliskuuta 2009

Tumpissa on tolkkua

Vaikka ulkoministerimme käveleekin kansainvälisille kokouspaikoille, eikä häntä kaikkialla oteta todesta eikä päästetä turvatarkastuksen ohi, ja vaikka taitaa olla varsinainen linssiludekin, hän on ainakin piristävä poikkeus perinteiseen tapaamme hoitaa ulkosuhteita. Miellyttävintä tällaisena vanhana tossunkuluttajana on havaita, että kaikessa ”nuoruuden tuoreudessaan” hän on kannanotoissaan ja toimissaan uskottava.

Nyt viimeksi tämä tuli korostetusti mieleen katsoessani Hesarin nettiversion valokuvaa, jossa hän keskustelee mm. Hillary Clintonin kanssa. Kuva kertoi paljon Tumpin kyvystä herättää kiinnostusta small-talk vaiheessakin. Ei vähäinen saavutus, sillä perustaltaan ulkopolitiikassakin voi päästä pitkälle tuntemalla ja ystävystymällä sen keskeisten tekijöiden kanssa. Arvostus on ansaittava.

Eikä tilannesilmässäkään näytä vikaa olevan. Puhua EU:n ja USA:n sekä Venäjän yhteistyömahdollisuuksien uuden alun puolesta NATOn ja EUn ulkoministerien illallisilla tilanteessa, jossa selkeästi on uusien aloitusten mahdollisuus, nostaa pienen maan ulkoministerin ja samalla edustamansa maankin profiilia. Vai pitäisikö sanoa, kirkastaa maabrändiä? Eikä siitäkään varmaan haittaa ole, että uuden hallinnon ulkoministeri Clinton, ensimmäisellä Euroopan vierailullaan ja matkalla tapaamaan venäläistä kolleegaansa, saa ”viimeisen voitelun” suoraan Karhun kyljestä?

En oikein pysty näkemään hänen edeltäjiensä suoriutuvan tilanteesta näin näyttävästi. Ja pisteenä i:n päällä. Samalla Tumppi toimi Paasikivimäisemmin kuin yksikään ulkoministerimme, koskaan. Lisäsi samalla maamme uskottavuutta niin idässä kuin lännessäkin.

Itsenäiselle realismille on tilaa.

PS.

Tiedä häntä loistaako Tumpin esiintyminen korostetusti vain siksi, että se on turkosihallituksen tavanomaiseen tumpelointiin nähden niin poikkeuksellinen? Tuskin.

12 kommenttia:

Stuubio kirjoitti...

Usein puhutaan suomalaisten heikosta itsetunnosta, kun se todellisuudessa on vain edustajiemme itsetunnon puutetta kansainvälisillä foorumeilla. Presidenttimme matelee yltiöhumaanisuudellaan unohtaen mielellään häpeämänsä suomalaiset, pääministeri taas pyrkii miellyttämään varjoissa piileskelevää tahoa suomalaisten etujen näkyvällä murskaamisella. Jotkin piirit tarvitsevat tällaisia tyyppejä, köyhän maan johdossa he ovat katastrofi. Eikä vauraskaan maa pidempään moista rasitusta pystyisi kantamaan.

Stubbilla on itsetunto terveellä pohjalla ... Mies uskaltaa olla häpeilemättä suomalainen. Esiintyminen on luontevaa, eikä mielisteleminen näy heti päällimmäisenä. Tarkemmin sanottuna sitä ei näy lainkaan. Erinomainen valinta ulkoministeriksi. Tämä täytyy tunnustaa, vaikka en NATOsta hänen kanssaan samaa mieltä ole ollutkaan.

hakki47 kirjoitti...

Stuubio

Ehkä presidentin ja osan suomalaisten osalta, tunne on samanmoinen. Aika moni tuntuu häpeävän tällaista presidenttiä. Voi tietysti olla niinkin, että 60-lukulaisena Tarja vaan ei pääse irti Kansainvälisestä? Mutta Vanhasella ei kuitenkaan tätä puolustustakaan ole. Hän on yksinkertaisesti mielikuvitukseton, väritön tumpelo.

Mutta ketä tai keitä lähinnä ajattelet kun sanot, että "pääministeri taas pyrkii miellyttämään varjoissa piileskelevää tahoa suomalaisten etujen näkyvällä murskaamisella"?

En minäkään enää pidä NATO tarkoituksenmukaisena valintana. Ja onneksi mielipiteillä taas alkaa olla merkitystä.

helanes kirjoitti...

Vanhaseen pätee yhä ensimmäisessä postauksessani oleva haiku
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2006/11/15/moikka-maailma

Ja Stubbiin, toivon
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2008/04/03/stubb

helanes kirjoitti...

Niin vaikka
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2008/10/15/isan-kadesta

hakki47 kirjoitti...

helanes

On tässä ainakin kolme riviä.


Vanhanen perunoi paistaa.
Kanerva kännyy käyttää,
Stubbi tietä näyttää.

Joko tunnustaudun Haiku-mestariksi? :-)

Stuubio kirjoitti...

Tuo "varjoissa piileskelevä taho" on itselleni täysi arvoitus. Se, että Mattia ohjaillaan, taas näkyy selvästi.

Virallisesti on annettu ymmärtää, että suitsissa olisi Suomea rahoittava luotonantaja. Mutta ketä varten tuota luottoa haetaan jos kansalaisten hyvinvointipalvelut joka tapauksessa ajetaan alas? Alas ei kuitenkaan olla ajamassa puolueiden ja niiden eliitin hyvinvointipalveluita, jotka valtion (meidän?) varoista rahoitetaan. Eikö liene päinvastoin ... niiden kustannukset ovat nousemassa.

Vox Populi kirjoitti...

Stubb on ns. karismaattinen johtaja, joka valloittaa ja vakuuttaa kuulijansa, ja ottaa oman tilansa luontevasti.
Tämä ominaisuus on ollut monilla suurilla kansanjohtajilla, mutta myös kansankiihottajilla. Obama ja Hitler esimerkkeinä. Hyvässä ja pahassa.
Jos karismaattisuuteen liittyvät äly, viisaus ja oikeamielisyys, tilanne on myönteinen.
Jos vielä on taitoa ja kykyä, on saatettu päästä onnellisten tähtien alle.
Ulkoiset olosuhteet esim. politiikassa ja taloudessa kuitenkin viime kädessä sanelevat mahdollisuuksien rajat. Ja pienet mitättömät satunnaiset seikat voivat katkaista karriäärin.

Vox Populi kirjoitti...

Stuubio !
Olisiko kyseessä tämä renki-Matin Puntilan isäntä ? Jnkl salaperäinen Kauko Säädin !

Stuubio kirjoitti...

Vox Populi

Mikäli Puntilan isäntä on HV, olemme luultavasti samassa henkilössä ;)
Veikkaanpa, että tämäkin tulee selviämään suveen mennessä.

hakki47 kirjoitti...

Vox ja Stuubio

En oikein usko, että mikään "varjoissa piileskelevä taho" ohjailisi Matti Mainiota. Hänen toilailunsa ovat viimeisten vuosien ajalta sitä luokkaa, että "yksi taho" ei voisi niin päätön ja ristiriitainen olla. Ja montaa "varjoissa piileskelevää" tahoa joka olisi Suomen pääministerin toilailuja kiinnostunut edistämään, voi löytyä vain yhdeltä suunnalta. Kepusta.

Stuubio kirjoitti...

Heh ... tuo ristiriitaisuus pitää kyllä paikkansa. Olisiko kyseessä vain epäonnistunut imagonluontikampanja? Miehestä leivottaisiin epätoivoisesti uutta Kekkosta, ja tuo poikisi tähän saakka nähdyn kaltaista toilailua eettiisesti arveluttavin keinoin.

Maakuntien suomi-case ainakin vaiettiin täysin kuoliaaksi, mutta se tapahtui ennemminkin Kepun puoluekokouksen nostattamassa hurmoksessa, ei isäntämiehen mahtikäskyllä. Muut puolueet näkivät parhaaksi peesata, sillä kaikilta taisi sen verran löytyä "unohtuneita" rahoitusilmoituksia nurkista.

hakki47 kirjoitti...

Stuubio

Uutta Kekkosta maaseudun ökyisännät ovat yrittäneet synnyttää jo monta kertaa Karjalaista, Väyrystä, Jäätteenmäkeä ja varmaan nyt Vanhasestakin. Onneksi eivät ole onnistuneet. Ei taida maalaisisäntien geeniperimä enää soveltua jälkiteolliseen Suomeen? Toivottavasti tämä viimeinenkin yritys kaatuu omaan irvokkuuteensa.

Kepulien junailema juttuhan se Kehittyvien Maakuntien Suomi aivan selvästi oli. Toisaalta kunnallista päätösvaltaa omaavista ökyisännistä löytyy aika paljon myös ilmikokkareita. Mahtoi Korhosta ketuttaa ensivaiheessa, kun rahoittajat halusivat rahaa muillekin jakaa. Mutta väittäisin hänen hieroneen käsiään tyytyväisenä havaittuaan, että samalla tämä puhallus rakentuu sellaiseksi, ettei sen paljastumisella ole väliä. Kun kaikilla on olevinaan yhtä likaiset kädet, puolue-eliitti ymmärtää pitää yhtä. Kansan vaatimuksia vastaan.

Kauas tämä kirjoittelu on jo Tumpista erkaantunut. Joten eiköhän panna sille piste?