keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Miksi työministeri on SAKn jäsenhankinta-asialla?
Mitä tahansa tässä maassa palkan (vast.) eteen työtä tehdään, se voidaan tehdä joko työntekijänä tai yrittäjänä. Kummassakin tavassa on puolensa. Toivottavaa vain olisi, että mahdollisimman moni tekisi työtä.

Kokemuksen perusteella, kaikista rekisteröidyistä yrittäjävetoisista "yrityksistä" huomattavasti suurin osa (80 - 90%) vähintäänkin aloittaa toimintansa tavallaan itsenäisenä ammatinharjoittajana. He keskittyvät tekemään usein sitä samaa mitä aiemmin tekivät palkkatyönään. Jos se on tietoinen, halukas valinta niin hienoa. Mutta kun maailma on muuttunut yhä useampi joutuu siihen tilanteeseen pakosta, ei halustaan eikä intohimostaan.

Tämänpäiväisiin uutisiin viitaten, tällä hetkellä jo noin kolmas osa työvoimastamme tekee työtä ns. epätyypillisissä työsuhteissa. Samalla he joutuvat jättäytymään ns. hyvinvointivaltiomme turvaverkkojen ulkopuolelle, elleivät sitten hoida sitä tulorahoituksestaan. Eläke-, sairaus- ja työttömyysturva tulevat ensin mieleen. Eivätkä läheskään kaikki tässä globaalissa kiristyvässä markkinatilanteessa pysty maksujaan hoitamaan.

Eikä tässä joukossa suinkaan ole yksinomaan niitä, jotka ovat peruskoulun jälkeen tilastoista jonnekin kadonneet. Mukana on yhä enemmän henkilöitä, jotka on yhteiskunnan rahoilla ja suurin odotuksin korkeasti koulutettu ja sitten irtisanottu, yksityistetty ja ulkoistettu. Korkeamman tehokkuuden ja kasvavan tuottavuuden yhä vain kiristyvässä vaateessa.

Viimeistään kun he tulevat eläkeikään, olipa se siinä vaiheessa ihan mikä tahansa, heistä tulee taas verorahojemme käytön kohde. Tuskin elämämme vielä silloinkaan on siihen kovuuteen kasvatut ja tottunut, että maksukyvyttömät jätetään kadulle, sairaina, nälkäisinä tai vain vanhoina? Siis siitä huolimatta, että he eivät ole osaansa maksaneet aiemminkaan. He ovat siis suuren ja yhä suurenevan osan aikuisiästään yhteiskunnan piikissä.  
Jossain vaiheessa se piikki poikkeaa. Mitä sitten tehdään?

Osaajat hyvinvointivaltion uhkana
Sven Tuuva, missä oletJa tästä huolimatta, miksi työministeri on SAKn jäsenhankinta-asialla?Ei kommentteja: