keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Se hiljainen maksumies
Maailman kansalaisten demokratian kehdossa asuvilla on hyvä, mutta lyhyt muisti. Sillä varmaan synnytetään sankareita ja sankaritarinoita? Niitä kerrotaan maailmamme lapsille mytologioissa, saduissa, tarinoissa ja muissa eepoksissa. Takkatulen loimuessa tai suorastaan unisatuina, unohtaen, että taisteluista vain harva voittajana selvisi ja ns. taviksista tuskin kukaan. Meillehän on varattu ihan oma paikkamme historiassa; hiljainen maksumies.

Mercatorin karttaprojektio on jo kauan julkaistu siten, että Eurooppa on kaiken keskus. Itse asiassa Pohjois-Atlantti. Ja löytöretkien ajoista lähtien, halki reformististen uskontojen, eurooppalaisen kolonialistisen imperialismin, valistuksen, teknisen vallankumouksen, kapitalismin, sosialismin ja tuontitavarana, jenkeistä omaksutun demokratian kauden, näin onkin ollut. Mutta karttoja piirretään taas uudella otteella.

Meidän eurooppalaisten olisi hyvä muistaa miten USAn isolationistit onnistuivat omalla politiikallaan lähes tuhoamaan kaiken sen mitä eurooppalaisessa kulttuurissa nykyisin arvostamme. Ja viime aikoina lähinnä siksi, että Eurooppa oli I maailmansodan jälkeen rappioitunut diktatooristen pikkuvaltioidan riitaisaksi joukoksi. Käytännössä vain Japanin hyökkäys Pearl Harbouriin ja sen nopea Tyynen meren itärannikkojen haltuunotto meidät pelasti. Ilman sitä puhuisimme - siis ne meistä, jotka uuneilta ja pakkotyöltä olisimme välttyneet - äidinkielenämme tai ainakin hallintokielenä, saksaa.

Samat merkit ovat Euroopassa jälleen edessämme. Ovatko ehkä USAssakin? En oikein jaksa uskoa ns. tavallisen keskiluokkajenkin edelleenkään olevan järin innostunut Euroopasta, muuta kuin DisneyWorldin esikuvana. Enkä usko, että sikäläinen johto haluaisi suin surminkaan toitottaa maailmalle, että "Euroopan velkakriisin konnat istuvat Walltreetillä ja Congressissa". On huomattavasti todennäköisempää, varsinkin maailman kasvun ja kehityksen nyt siirtyessä jo kauan ennustetusti Pacific Rimille, että jenkit vain kääntävät selkänsä. Euroopalle. Siitähän jo Gates varoitteli.

Saamme sitten taas ihan rauhassa tapella keskenämme.


Ei kommentteja: