tiistai 1. marraskuuta 2011

Onko Obama ihan pihalla?
Eurokriisi tekee tuhojaan Wall Streetillä, USA kutsuu EU-päättäjät huippukokoukseen. Näin kertoo Kauppalehti tänään.

Ei voi olla USAlle yllätys, että Wall Streetillä voidaan huonosti kun eurolla menee huonosti. Sitä osoittaa jo yksin yksin Timothy Geithnerin ilmaantuminen EUn valtionvarainministerien Puolan kokoukseen viikko pari sitten ja hänen viestinsä.

USAn osuudesta euro-kriisiin ei juurikaan olen isoin kirjaimin puhuttu, vaikka syytä varmaan olisi. Jossain muistan nähneeni väitteen, että lähes puolet valtioille annetuista ongelmaluotoista olisi tullut ison veden takaa.

Koko finanssijärjestelmä on nojannut jenkkien keksintöihin ja heidän pankkiensa kasvumaniaan. Ja hyvän työkalun siihen ovat ilmeisesti olleet ase- ja sotatarviketeollisuuden suurkaupat pienille NATO-maille. Velallahan sitä rahaa amerikoissa on totuttu luomaan.

Tässäkin mielessä Eurooppaa ravistelevan velkakriisin nimeäminen euro-kriisiksi on lievästi sanoen virheellinen. Kyseessä on mitä suurimmassa määrin Pohjois-Atlantisen pankkijärjestelmän kriisistä. Siksi, jos ratkaisuja halutaan löytää, on ne kohdistettävä kokonaisuuteen, kaikkiin EU-valtioihin ja erityisesti USAhan ja mantereemme suurimpiin aseistajiin Britanniaan, Ranskaan ja Saksaan.

Pitää ihmetellä mitä iloa on Obamalla on kutsua EUta edustamaan EU-presidentti Herman Van Rompuy, Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja EU:n ulkoministeri Catherine Ashton? Heistä kenelläkään ei ole pienimpiäkään edellytyksiä olennaisesti, anteeksi ei ole minkäänlaisia edellytyksiä vaikuttaa edes niihin ratkaisuihin, joita Saksa, Ranska ja Britannia katsovat aiheelliseksi tehdä. Eihän Obama voi olla näin pihalla?Yli 90% maailman rahasta on lähinnä suurimpien intitunionaalisten sijoittajien, valtioiden ja suurimpien yritysten pelivälineitä, eikä "oikeaa" rahaa ollenkaan. Tätä rahaa on saatava pois markkinoilta paljon. Se paikka missä sitä on, "toimettomana" ja paljon on Kiina. Vaan luulevatko Pohjois-Atlantikot Kiinan tästä ruuvistaan luopuvan?Ei kommentteja: