maanantai 21. marraskuuta 2011

Onko Välimeri myrkkyä?




Tunisiassa kansa meni kaduille ja taistelun jälkeen kaatoi presidentin ja hallituksen. Egyptissä kansa sai väliaikaisen jo voiton mutta ote liukui ilmeisesti armeijalle. Siellä taistellaan jälleen. Libyassa yrittivät jotkut samaa, mutta apuun tarvittiin suuri osa NATOa ennen kuin Muammar Gaddafilta saatiin henki ja voitto ns. kapinallisille. Syyrian hallitus on jo useita kuukausia keskittynyt listimään kansalaisiaan.  Kaikissa näissä maissa puuttuva demokratia aiotaan kuulemma saattaa voimaan. Jokaisessa näistä muutoksesta maksavat tavikset, tuhannet ehkä jopa kymmenet tuhannet tavikset hengellään.

Kreikan kaduilla heiteltiin kiviä ja poltettiin autonrenkaita. Hallitus vaihtui mutta meno tuskin siitä muuttuu. Velkakriisin aiheuttaman konkurssitilanteen rajamailla keikkuvat Espanja ja Italia vaihtoivat hallitusta. Italia virkamieshallitukseen kun politiikasta ei enää ratkaisua kansakunnan ongelmiin voitu saada. Espanjassa siirryttiin vaalien kautta uuteen aikaan, sosialistien jälkeen valtaan tulevat konservatiivit. Toivoa sopii, mutta markkinat eivät rauhaa tule heillekään antamaan. Siinä välissä oleva Ranska on joutunut luokituslaitosten tarkempaan syyniin ja sitä uhataan luottoluokituksen laskulla. Viemäriin taitaa joutua jo Gallian kukko ja kukkopoikakin? Kaikissa näissä maissa vaaditaan varmasti perusteellista muutosta, mutta ruumita ei suuremmissa määrin ole tehty. Ei ainakaan vielä.

Maistuis varmaan sullekin?


Välimeren ympärysvaltioista ei montaa rauhassa elele. Eivät edes Turkki ja Israel, jotka eivät enää puhu toisilleen ja kumpikin keskittyy kärhämöintiin rajojensa laidoilla, toinen valmiina hyökkäämään Iraniin ja toinen listimään lisää kurdeja. Kypros on jaettuna edelleen, Malta taas niin pieni ettei siellä mahdu edes riitelemään?  ja Libanonissa ja Algeriassa taidetaan vain vetää henkeä edellisten väkivaltaisuuksien jälkeen, tulevia odotettaessa? 

Mitä moinen nopea katsaus kertoo? Siis sen lisäksi, että Euroopan puoli koostuu valtioista, joiden ei ehkä sittenkään pitäisi olla täysivaltaisina mukana valtioiden keskinäiseen luottamukseen perustuvassa Eurooppalaisessa rahaliitossa? 

Senkö, että Välimeressä, sen ilmastossa tai sen vedessä on jotain outoa? Vai senkö, että jopa alkeellisesti ja puutteellisestikin toimiva demokratia on yhteiskunnan taviksien kannalta turvallisempi vaihtoehto kuin ns. valistuneet yksinvallat? Että demokratia on, kaikkine vikoineenkin, vähiten huono kaikista niistä hallintomalleista, joita me ihmiset olemme kokeilleet. Siitä ei kannata luopua edes vahvan Johtajan toivossa.



1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ou jee peipen. Ou jee. vuk evripoti