sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Voi hyvä isä
Suomessa kansalaiset etsivät Tasavallan Presidentistä isää. Vladimir Putin taas taisi tunnustaa Silvio Berlusconin omaksi henkiseksi isäkseen tämän lähdön hetkellä. Ja yksi tasavallan isäksi tyrkyllä olevista vetää varmaan kohta ”lapparinsa ja ämpärinsä” pois, kun kaikki aina kiusaa. Tässä varmaan isänpäivän keskeisimmät uutiset?

Johtaako isä kepillä vai arvoilla?

En sinänsä ihmettele, jos kansalaiset odottaisivat jonkinlaista arvojohtajaa valvomaan tätä arvotonta parlamentaaristen politbyrokraattien leikkiä. Sen verran turhalta äänestäjistä varmasti tuntuu, heidän joutuessaan seuraamaan valitsemiensa kansanedustajien toimintaa lähinnä seurapiiripalstojen, naisten- ja muiden keltaisten lehtien välityksellä päivästä ja vuodesta toiseen? Kansalaisten tulevaisuuden kannalta keskeisten asioiden osalta – esimerkiksi taloudellisen, sosiaalisen, henkisen tai fyysisen turvallisuuden osalta – eivät puolueita edustavat edustajat halua, uskalla tai vaivaudu mitään tekemään.

En usko kenenkään toivovan isähahmoa presidentiksi. En edes näinä sukupuolisen tasa-arvon aikoina. Mutta parlamentarismin päivittäiseen toimimiseen liittyvä rakenteellinen valuvika olisi monen mielestä syytä korjata. 

On tilanteita, ja olemme itse nyt todistaneet neljän vuoden passiivista vaihtoehdottomuutta, joissa tarvittaisi joku kansalta suoraan valtuutuksen saanutta palauttamaan demokratian toiminta. Liian usein, ellei peräti aina, puolueet keskittyvät hoitamaan kansakunnan asioita "omina" asioinaan.  Siis siten, että he ja heidän ideologiansa - if any - olisi ratkaisu. Silloin ratkaisuksi tulee poliittinen tarkoituksenmukaisuus kompromissi, joka tarkoittaa vain puolueiden intressien huomiointia. Sillä taas ei välttämättä ole mitään tekemistä asian järkevän ratkaisemisen kanssa.

Pelätessään uuden Kekkosen paluuta presidentiksi, presidentiltä on viety valtaosa aiemmasta vallasta. Samalla on kuitenkin luotu käytännössä erottamattoman pääministerin tehtävä, kuten Matti Vanhasen kaksi viimeistä vuotta osoittivat. Ja samalla luotu menettely jonka seurauksena, jos vaikka pääministeri päättäisi itse lähteä, annetaan ”parlamentaarisen politbyrokratian automaattisena käytäntönä” saman puolueen jatkaa toimitusministeriönä. 

Nykymaailmassa ei varmaan mikään muu pysty haitatta odottamaan edes kolmea vuotta? Mutta Suomi pystyy?

Suomalainen parlamentaarinen demokratia tarvitsee varoventtiilin niihin tilanteisiin, kun puolueet ja niiden eliitti ovat vetäneet vallan ohjaat umpisolmuun. Vaikkapa Tasavallan Presidentin aloitteesta ja esimerkiksi Eduskunnan Puhemiehen kanssa yhdessä, pitäisi olla mahdollista tehdä päätös Eduskunnan hajottamisesta ja uusien vaalien toimeenpanemisesta tilanteessa, jossa mikään muu ei saa päättäjissä liikettä aikaan.

Silvion avioton poika Vladimir?

Hyvä, ettei Vladimirilta kyynel kirahtanut, hänen ylistäessään Silviota Euroopan poliitikkojen parhaimmistoon kuuluvaksi. En voi kuin hämmästellä Vladimirin arvostelukykyä, joka mielestäni on kylläkin arvostelukyvyttömyyttä. Toisaalta kaiken sen perusteella mitä muita ”uutisia” Putinin regiimistä maailmalle tulee, asiakin tulee ymmärrettävämmäksi. Kun Machoilun lisäksi kummallakin on ihan ikioma Mafiansa.  Edellisen linkin, eli englanninkielisestä Pravdasta yksi kohta:

“For fairness sake, we have to admit that the Americans are not alone with their opinion about it. Britain's the Daily News wrote a year ago that the Russian mafia controlled 70 percent of the Russian economy, as well as the prostitution business in Macao, China and Germany. According to British reporters, the Russian mafia controls drug trafficking in Tajikistan and Uzbekistan, the money-laundering business in Cyprus, Israel, Belgium and England. The list continues with car theft and nuclear materials smuggle.”

Pravdan ironiseksi tarkoitetun toteamuksen todellisuudesta voidaan toki olla montaa mieltä, mutta asiatiedoilla ei väitettä edes yritetä tehdä perusteettomaksi. ”Pravdalta” pitäisi nykyisin voida odottaa muutakin kuin julistusta varsinkin, jos Venäjän demokratia on siellä hallinnon väittämän mukaisesti edennyt. Tosin itse en ole moista viimeiseen viiteen vuoteen ainakaan havainnut. 

Taas Timoa kiusataan

On se niin väärin. Taas turhia tarkoitushakuisia galluppeja, joiden  tuloksissa ei ole mitään uutisten - eikä huolen aiheita. Ne itsensä persuiksi tunnustautuneet, jotka löysivät itsestään rasistisia piirteitä olivat varmaan joko satunnaisia poikkeuksia tai provokaattoreita? Eihän Timon ”perustamassa” puolueessa ole rasisteja. Ei ole, kun ei voi olla.

En oikein jaksa uskoa Timoa rasistiksi. En usko hänen potevan maahanmuuttajakammoa, ruotsin kielen kammosta puhumattakaan. Mutta siitä olen vakuuttunut, että hänen puolueessaan on poikkeuksellisen paljon näitä piirteitä itsestään löytäviä jäseniä. Ja puolueen kannattajissa heitä on vielä lisää. 

Timon populistiset sutkaukset - ilman asiaan kuuluvaa vastuuta - asiasta kuin asiasta, eivät tee hänestä rasistia. Mutta hänen puolueensa on tehnyt rasismista ”salonkikelpoista” ja antanut rasismille kasvot. Se olisi saanut jäädä tapahtumatta. Pullon pahaa henkeä kun ei olisi saanut päästää irti.
5 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Timon populistiset sutkaukset

Miten määrittelet populismin?

Hakki kirjoitti...

Kumitonttu, kiitos kommentista.

Määriteltynä miten tahansa.

Vox Populi kirjoitti...

Noh, populisti puhuu kansan äänellä, kuin Vox Populi ! :-)

Kumitonttu kirjoitti...

Jos populismia on puhua kansan äänellä, niin silloinhan koko demokraattinen prosessi on yksiselitteisesti populismia. Jotta populismilla olisi tuo halventava merkitys, täytyy sille löytää toinen määritelmä. Yleisesti populismilla tarkoitetaan halpahintaista "leipää ja sirkushuveja" -tyylistä kosiskelua. Jos nyt mietitään tämän ns. hyvinvointivaltion (liberaali fasismi) tilannetta, niin meillä on vallassa porukka, joka ostaa kansalta ääniä lupaamalla leipää ja sirkushuveja, ja jättämällä maksun tuleville ikäluokille.

Hakki kirjoitti...

Kumitonttu

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että meillä on vallassa porukka, joka ostaa kansalta ääniä lupaamalla leipää ja sirkushuveja, ja jättämällä maksun tuleville ikäluokille. Mutta ennen kuin tulevat ikäluokat pääsevät maksaamaan he pitävät huolta siitä, että vain he itse pääsevät nauttimaan leivän ja sirkushuvit. Sitä ennen me nykyiset maksumiehet kyllä kelpaamme.