tiistai 29. marraskuuta 2011

Susi, susi huutavat poliitikotJa kun riittävän kauan huusivat ja riittävän monet, ei kukaan enää heidän huutoaan noteerannut. Miljardit muuttuivat jokapäiväisiksi. Velat vaihtuivat saataviksi. "Business as usual" on maassa vallitseva tunnelma.

Näin on käynyt EU/EMU-kriisissä. Kun huutoa ja vaikerrusta on nyt jo jatkunut pari vuotta, ei oikein kukaan enää jaksa ottaa poliitikkojen, etuhjärjestöjen, tutkimuslaitosten ja muiden ennustajaeukkojen kauhukuvia todesta. Näin ainakin täällä meillä, jossa  merkkejä edes taantumasta saa arkipäivän tasolla oikein hakemalla hakea. Kriisitietoisuuttakaan ei ole.

Siihen varmasti osaltaan vaikuttaa se, että vvm rahoittaa kuntataloutta noin 7 miljardin lisälainalla vuosittain. Kun siihen päälle pannaan kuntasektorin oma velkaantuminen ollaankin siinä "maagisessa" 10 miljardissa per vuosi. Siis noin 20 % yhteiskuntamme vuosikuluista rahoitetaan lainalla, jonka takaisinmaksun tarpeellisuudesta viisaat väittelevät ja poliitikot vastaamasta ja vastuutaan välttelevät.

Olemme siis tukevasti Kreikan tiellä. Yhteiskuntamme turhia kuluja emme halua laskea, koska liian moni politbyrokraatti menettäisi siinä leipäpuunsa, juustohöylä kun on jo siivoojat, vahtimestarit ja toimistoapulaiset jo ulkoistanut. Nyt ovat lähtövuorossa, joko alansa suorittavaa palvelutyötä tekevät  ammattilaiset tai 5 vuoden irtisanomissuojalla turvatut tyhjäntoimittajat. Emmekä voi niitä laskea, koska se vaikuttaisi suoraan BKTtä pienentävänä tekijänä luottoluokittajien arvioon tulos- ja talouskunnostamme.

Seuraaviksi itsesuggestion alkioiksi ehdotan huudettavaksi riittävän usein, ja koko kansan toimesta:

Ei meiltä häviä teollisuus,
  • nuorisotyöttömyyttä tai - syrjäytymistä ei oikeasti ole,
  • tuottavuuskehityksellä ei ole väliä sen paremmin yksityisellä kuin julkisellakaan puolella, 
  • ei kuntien määrään saa puuttua, 
  • pisamenestys ja virkamiestemme korkea osaaminen takaavat tulevaisuutemme, 
  • veroja lisää - niitä kansa rakastaa, sillä 
  • eihän raha maailmasta lopu eikä meiltä ainakaan.
Kyllä se siitä.  Pääasia on, että huudetaan.


PS.

No nyt se selvisi. Olemme viimeiset kaksi vuotta vain toimineet reality - TV/IT simulaatiopelin testialustana.

Ei kommentteja: