keskiviikko 23. marraskuuta 2011

EUn poliittisesta historiasta
Paljon on EU historiansa aikana jo kestänyt, kasvaen ja kehittyen kriisistä toiseen. Mutta itse kunkin usko alkaa nyt olla kovemmalla koetuksella kuin koskaan ennen. Saapa nähdä kestääkö enää? Toivottavasti.

Törmäsin netissä brittiläisen The Guardianin hienoon interaktiiviseen esitykseen, millä tavalla EUn nykyisten jäsenvaltioiden hallitusten poliittinen tausta on muuttunut vuoden 1973 alusta lähtien akselilla vasen/oikea/totalitaarinen/puolueeton.

Kuinka toivottavaa on, että tämä kehitys voisi edelleen jatkua?
7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavuudesta en tiedä, mutta oikeistolaistuminen jatkuu niin kauan kuin EU aiheuttaa sitä.

1) Meillä on yhteisvaluutta ilman yhteistä talouspolitiikkaa, joten kansantaloudet eivät ole riittävän vakaalla pohjalla voidakseen rahoittaa kaikkea mitä vasemmisto haluaa kun pitää yrittää sovittaa oma talouspolitiikka EU:n haahuiluun ja varautua siihen että homma menee kuitenkin munilleen.

2) Suuyrityksien lobbaajilla on EU:ssa paljon vaikutusvaltaa ja oikeistopuolueet ymmärtävät sitä paremmin kuin vasemmistopuolueet, joten jäsenvaltioiden on parasta pitää huoli, että hallituksessa on oikeistolaisia puolueita.

3) Yleensä, usein ilman syytäkin, oikeistoon liitetty nationalismi on lisännyt suosiotaan, koska sen vaihtoehtona oleva eurooppalaisuus on pelkkä sana, jota kukaan ei ole viitsinyt määritellä. Olen pitänyt silmät ja korvat tarkkoina jo pari kymmentä vuotta enkä silti ole törmännyt sen määritelmään. Mutujuttuja ja populistien höpinöitä on liikkeellä paljon, mutta ne ovat jotain itse keksittyä potaskaa, mitä edes muut eurooppalaisuuden äänitorvet eivät allekirjoita. Aina kun joku mainitsee sanan "eurooppalaisuus", nationalismin suosio nousee vähäsen, koska se ei tuo mieleen elävästi muuta kuin suosituimman vaihtoehtonsa.

4) Kansallishenkeä kohottaa myös se, että EU:a hallitaan päin helvettiä. Sitä halutaan laajentaa holtittomasti vaikkei entisienkään holtittomien laajentumisien seurauksista ole toivuttu. Missään muussakaan suhteessa sillä ei vaikuta olevan niinkään tarkoin harkittuja strategioita ja päämääriä kuin suuruudenhullua haihattelua. Valtioita ei johdeta samalla tyylillä, joten todennäköisyys niiden olemassa olemiseen vielä kymmenen vuoden kuluttua on suurempi, puhumattakaan siitä, että jos nykyinen suuntaus jatkuu, osa niistä eroaa unionista kun ongelmat paisuvat liian suuriksi.


Oletkos muuten Jussi Parviaisen blogia lukenut? Se on nyt alkanut kirjoittaa juoruja.

http://jussiparviainen.blogspot.com/

Hakki kirjoitti...

Anonymous, kiitti kommentista

Piti oikein käydä lukemassa tuon blogin ensimmainen artikkeli. Vouw! Tuostahan saisi jo aika monta kunnianloukkaussyytettä. Kun niitä tuskin kuuluu, ei voi kuin päätellä, että Jussin juorut pitävät paikkansa?

Mitä taas tulee EUn toivottavuuteen, olemme ilmeisesti eri linjoilla. Minä kun en usko, että monikulttuurisessa Euroopassa nationalismille on tulevaisuudessa enää tilaa, äärinationalismista nyt puhumattakaan. Ja vaikka mitä lakeja säätäisimme, mitä muureja rakentelisimme tai vaikka kuinka paljon ulkorajamme vartijoita lisäisimme ja jopa heidän tappamisoikeuksia kasvattaisimme, ei taida Euroopasta enää yhtäkään valtiota löytyä, jossa ei "maahanmuuttajia" olisi jo huomattava vähemmistö.

Viimeistään heidän lapsensa ovat kansalaisia ja siten äänioikeutettuja, ja koska maahanmuuttajilla on taipumus lisääntyä kantaväestöä enemmän ja pitää yhtä toistensa kanssa, he kyllä huolta toisistaan ja oikeuksistaan myös vaaleissa pitävät. Sitä paitsi, nykyisellä yrittäjyytemme ja yrittelijäisyytemme tasolla täytyy vaan toivoa, että he taas alkavat lisätä yritysten kansallista tuotannollista toimintaa. Kuten aina ennenkin.

EUta hallitaan samoin henkisin eväin kuin kansallisvaltioitakin. Samat naamat siellä pyörivät. Mutta jos EU on mestis, ovat kotimaihinsa jätetyt divaria. Loput esittämistäsi "ongelmista" ovat luonteeltaan lähinnä rakenteellisia ja poliittisella (tai vallakumouksen anarkialla) ratkaistavissa.

http://eaglesflysingly.blogspot.com/2011/11/also-sprach-zarathustra.html

Anonyymi kirjoitti...

Toki monikulttuuri on tärkeä osa eurooppalaisuutta. Vasemmisto ei paljon muusta puhukaan. Välillä uhotaan, että otetaan rikkailta rahat pois, tai ainakin korotetaan heidän verojaan parilla prosentilla, mutta monikulttuurihan se tärkeintä on. Sitä pitää saada lisää ja sitä vastustavat rasistit on saatava kuriin ja lässyn lässyn läpäti lää. Jossain välissä vaaditaan myös lisää rahaa ja hyviä työpaikkoja feministeille. Sekin on tärkeää, vaikka vanhan liiton feministit lähinnä halveksivat näitä nykyisiä pyrkyreitä, jotka haalivat etuja koko sukupuolen nimissä vain omille porukoilleen.

Sen sijaan ulkoistamiskiiman takia heikkoon asemaan joutuneet työntekijät, joita on pirun paljon, on unohdettu lähes tyystin. Toki heitä vaaditaan kuulumaan liittoon ja maksamaan jäsenmaksut, mutta se ei oikein toimi, koska heidän intonsa kuulua liittoon meni 90-luvulla kun liitot hylkäsivät heidät. Pätkätyöläisten, alati yt-neuvotteluita pelkäävät alihankkijafirmojen työntekijöiden ja ulkomaisen halpatyövoiman valtaamilla aloilla työskentelevien vaatimattomat edut eivät sovi nykyvasemmiston fiiniin imagoon. Niinpä tämä suurenpuoleinen väestönosa äänestää sitten muita puolueita.

Markkinahumuporvarit ja muut muiden eturyhmät eivät tietenkään heille sovi, joten kannatus menee suurimmaksi osaksi ilkeille populisteille, jotka lupaavat kierosti ajaa heidän etujaan. Sitähän ne marginaaliin tuomitun Vasemmistoliiton ja hiipuvan SDP:n neropatit itkevät ja esittävät syyksi nationalismia ja muukalaisvastaisuutta, vaikka todelliset syyt piilevät aivan muualla ja kuten Hesarissakin kerrottiin tällä viikolla, varakkaat paheksuvat selvästi köyhiä enemmän mamujen nostamia sosiaalietuuksia. Kuitenkin päinvastaista on paukutettu totuutena kauan ja ahkerasti ja tullaan paukuttamaan vastakin, koska syyttämällä hylkäämiään työläisiä rasismista he saavat monikulttuurin puolesta taistelemisen vaikuttamaan todellista arvokkaammalta tehtävältä. Kannatusta se ei kasvata, mutta paskaakos siitä kun kaverit kuitenkin taputtelevat selkään ja kehuvat älykkääksi ja rohkeaksi.

Jos vassareiden ja demareiden virkamiesten työpaikat annettaisiin muutaman euron tuntipalkalla puurtaville puolalaisille ja neekereille niin sitten kyllä muuttuisi ääni kellossa. Monikulttuuri unohtuisi nopeasti ja luultavasti hakaristilippujen kysyntä räjähtäisi käsiin kun nykyvasemmiston omat edut olisivat uhattuina. Ahneen arvot ovat joustavia ja periaatteet muuttujia.

Toisaalta, Helsingin kaupunki on välillisesti heti valtion jälkeen tärkein ulkolaisen halpatyövoiman työllistäjä, koska urakat on saatava tehtyä halvalla, eikä Jussi Halla-aho kaupunginvaltuutettuna ollessaan tiettävästi vastustanut tätä kehitystä ollenkaan. En huomannut sellaista mediasta enkä löytänyt Googlellakaan. Halla-aholaiset kuitenkin ovat Persujen mamukriittisin siipi, ja niinpä meillä ei itse asiassa olekaan parin euron tuntipalkkoja vastaan taistelevaa puoluetta. Joitakin yksittäistapauksia toki löytyy, mutta niin löytyy muistakin puolueista. Niinpä "jytkyn" vaikutukset voivatkin jäädä lyhytaikaisiksi, koska meillä on edelleen tilausta uudelle suurelle puolueelle. Saas nähdä millainen viritelmä sen valtatyhjiön täyttää.

Hakki kirjoitti...

Anonymous

Täytyy myöntää, että ensi kerran tulee vaikeuksia vastata. Ei siksi, että esittämäsi näkökohdat mykistäisivät tai järkyttäisivät vaan siksi, ettei tiedä kelle vastaa. Nimetön kun ei edes ole nimimerkki. Enintään pikkuhousunsuojan pidike. Esittämäsi kun antaa mahdollisuuksia kovin monenlaisiin ja -tasoisiin tulkintoihin ja ajattelukuvioihin.

Täytyy siis vain nukkua yön yli. Mutta täältä vielä pesee, :-)

Hakki kirjoitti...

Anonymous, Väyrystelyt on nyt väyrystety.

Monikulttuurisuus ei ole vain tärkeä osa eurooppalaisuutta. Eurooppalaisuus ON monikulttuurisuutta. Siitä parhaana osoituksena ovat ne sodat, joita olemme kodin, uskonnon ja isänmaan nimissä toisiamme vastaan käyneet. Jo paljon ennen kuin ymmärsimme, että olemme kaikki eurooppalaisia. Jopa femakot ja homppelit, haluamme sitten sitä tai emme.

Kun emme kaikkia voi panna leireille pakkotyöhön tai uuniin lannoitteen raaka-aineeksi lienee parasta yrittää vain tulla toimeen? Päinvastaisista väitteistä huolimatta hekin ovat vain ihmisiä. Onneksi taipumustensa johdosta tuskin kuitenkaan väestönkasvuun syyllisiä? Edes Euroopassa?

"Ulkoistamiskiimaiset markkinahumuporvarit" eivät sitä vielä ole ymmärtäneet, mutta tälle trendille on tulossa stoppi. Ja varsin nopeasti. Elleivät sitä saa aikaiseksi kansalliset massat, se tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa kun kaikki reaaliomaisuus on pantu lihoiksi, anteeksi rahaksi - niin, juuri siksi, joka kuulemma onkin vain velkaa.

Taitaa olla niin, että sen jälkeen maassamme toimivat vain bisnessenkeleiden rahoittamat start-up virtuaalipeliyritykset. Hetken. Siis sen hetken, ennen kuin niistä tulee "miljardibusineksiä" ja omistajat kaseeraavat kassan, myymällä omistuksensa muille maille.

Kun teollisuus on jo myyty, on samalla vähitellen häviämässä se korkeamman lisäarvon tuottava osaamisintensiivinen suunnittelu- ja designosaaminen, joilla politbyrokraattimme uskottelevat meidän tulevaisuudessa elävän. Tätä kehitystä vastustamaan meillä on muutamakin mahdollinen strategia. Ryhtyä luonnonantimilla, omillamme toimeentuleviksi uusavuttomiksi ja haistattaa juuri "ne" kaikille muille tai vaikkapa valita tätä haastavampi käsityöläisyrittäjän tulevaisuus yhteiskunnassa, jossa vain hyvin harvalla enää on mahdollista mitään ylimääräistä hömppää itselleen hankkia.

Palatkaamme siis juurillemme. Mennään metsään. Tai suolle. Ehkä sitten taas muutamien sukupolvien kuluttua aurinko taas hetken risukasaan paistaa?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymiys on rehellisyyden muoto. Se ei anna mahdollisuutta henkilöhahmon rakentamiseen edes nimimerkin valitsemisen vertaa. Jos se on ongelma keskustelijoiden määrän takia niin kannattaa ottaa käyttöön järjestysnumerot


Monikulttuuri tarkoitti Euroopan laajuista rauhaa ja kukoistusta silloin kun Berliinin muuri sortui. Sittemmin se muuttui Euroopan ulkopuolelta haalitun väen välttämättömyydeksi ja nykyisin siitäkin lössistä on karsittu suurin osa pois. Monikulttuuri on yhtä kuin takapajuloiden neekerit ja muslimit ynnä kamelikuskit ja vuohipaimenet aivopierun kautta hyödyllisiksi todistavat Nokian intialaiset inssit.

Byrokratian toteuttaessa pyhää kasvupyrkimystään sanojen merkitykset muuttuvat ja ihanteet muuttuvat paskan kätkeviksi kauniiksi käärepapereiksi. Yhteiskuntaa hyödyttävä maahanmuuttaja ei työllistä julkista sektoria kuin muutaman lomakkeen verran eikä julkinen sektori siksi kaipaa heitä tänne. Toista se on yksinkertainen kamelikuski, joka tarvitsee vielä parin kymmenen vuoden kuluttuakin tulkin voidakseen käydä ostoksilla lähimarketissa. Sellainen ei sopeudu tänne koskaan eikä ollenkaan ja eli julkisen sektorin on palkattava väkeä auttamaan häntä.

Toisaalta, mitäpä tällainen uudet innovaatiot ja yritteliäisyyden tukahduttavaa ja ihmisistä tahdottomia hallintoalamaisia muokkaavaa byrokratiaa elättävä periferia edes hyödyllisillä maahanmuuttajilla tekisi? Jos sellaisia saataisiin tänne suurempina määrinä houkuteltuakin niin heille ei olisi kuitenkaan iso päätös siirtyä maahanmuuttajaksi johonkin toiseen maahan jos ja kun byrokratia alkaisi hyppiä silmille.

Itse asiassa kaikkien fiksujen ja yritteliäiden suomalaisien pitäisi muuttaa oman kallisarvoisen mielenterveytensä tähden Yhdysvaltoihin, jossa osataan arvostaa hyödyllisiä ihmisiä. Siihenhän niiden talous on jo kauan perustunut ja hyvin on pyyhkinyt. Se on muu maailma mille Wall Streetilla syntyneet talousturbulenssit tekevät suurta vahinkoa, josta on vaikea toipua.

Ehkäpä kannattaisi täälläkin alkaa maksaa isoja palkkoja ensisijaisesti firmojen tärkeimmille työntekijöille ja pomojen nuolijoille vasta kun ylimääräistä rahaa alkaa olla hukattavaksi asti?

Hakki kirjoitti...

Anonymous

Nimetön ei ole mitään. Jopa nimimerkkinä olematon. ;-)

Jo silloin kun Berliinin muuri sortui, Eurooppa oli täynnä ihmisiä, joita kuvaat yleisnimikkeellä "takapajuloiden neekerit ja muslimit ynnä kamelikuskit ja vuohipaimenet". Niitä muuten myös Yhdysvallat on täynnänsä. Ei sen vuoksi, että heitä erityisesti sinne olisi toivottu, mutta pitkää etelärajaa oli vaikeaa rakentaa laittoman maahanmuuton estäväksi muuriksi. Kun se sitten saatiin aikaan, eikös ne penteleet kaivaudu sen ali. Ja näyttävistä palautusoperaatioista huolimatta heidän määränsä senkun kasvaa.

Sama tapahtuu meillä Euroopassa. "Onneksi" Suomessa on niin inhottava ilmasto, vittumaiset byrokraatit ja torjuva, puhumaton ilmapiiri, että vain sitkeimmät selviävät vuodesta toiseen. Kyllä heistä varmaan kasvaa se yrittäjien joukko, jota joku blogisti 100 - 150 vuoden kuluttua kiittää Suomen uudelleen teollistamisesta. Olenkin heittänyt jossain aiemmassa artikkelissani ilmaan ajatuksen, että jättäisimme politbyrokraattimme huolehtimaan kaikista niistä somaleista, jotka me Somaliaan muuttavat suomalaiset tänne lähettäisimme. Tasattaisi puntit.

PS.

USA on, kamelikuskien lisäksi, muuten täynnä myös sellaisia suomalaisia, joille sikäläinen kieli tuottaa vaikeuksia vielä vanhainkodissa, elleivät jo aikaisemin ole sillan alle menehtyneet.