keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Kun kaikki kypsyvät, ei hyvää seuraa

Ensin kypsyi Geithner, sitten Sargozy ja nyt viimeksi Cameron. Kypsyivät Saksan ja Merkelin tapaan hoitaa jenkkilästä lähtöisin olevaa Pohjois-Atlanttista finanssi- ja velkaongelmaa, jota virheellisesti myös euro-ongelmaksi kutsutaan. Eripura on tullut julkiseksi.

(Huomaat varmaan että USAn pankkien saatavia ei mainita.)

Kun ajat vaikeutuvat, nationalismi nousee ja solidaarisuus katoaa. Erityisesti Euroopalla ei moiseen olisi varaa sillä eripura ei sen paremmin nykyisiä kuin tuleviakaan ongelmia ratkaise.

Mutta onhan toisaalta vapaamatkustajien Britannian ja Ranskan, toisaalta maksaja Saksan joskus herättävä ankeaan arkeen. Teollisuus katoaa, väestö ikääntyy, nuorisotyöttömyys ja työttömyys yleensäkin kasvavat, eivätkä rahat enää riitä edes puolustuksenkaan ylläpitoon. Oman maan puolustukseen, Euroopasta puhumattakaan.

Kansallisilla äänillä ratsastavat poliitikot, siis ne ensilinjan poliitikot, muuttuvat silloin nopeasti nationalisteiksi. No money, no honey, no funny. Solidaarisuudella on silloin taipumus kadota.

Jos Häkämies sai leiman otsaansa 2007 todetessaan Suomen kolmeksi keskeisimmäksi turvallisuuspohteiksi Venäjä, Venäjä, Venäjä on syytä palauttaa meidän suomalaisten mieliin, että samoista kolmesta ainakin kaksi ensimmäistä ovat myös Euroopan keskeisimmät pohteet. Ja kuukausi kuukaudelta yhä konkreettisemmin. Sanotaanpa asiaa sitten julki tai ei.

Mitä kauempana lännessä valtio Euroopan kartalla sijaitsee, sitä vähemmän asian merkitystä ollaan valmiit ymmärtämään tai julkistamaan. Saarelainen Britannia on aina kuvitellut Kanaalin suojaavan sen kaikelta Manner-Euraasian pahalta. Gallialla on aina ollut vähintään Saksa vastaanottamassa idän vieraita, ja nyt taas itsenäinen NATO-maa Puolakin. Kahden selän takana on helppo kiekua.

Luin tässä juuri Venäjän sotilaspoliittinen kehitys ja Suomi nimisen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen julkaisun. Kyseessä on juuri se kohuttu eläkeläisten tutkimus, joka esittää vain julkisista lähteistä kerättyä ja analysoitua tietoa, eikä varmasti esitä kenenkään muun kuin kirjoittajiensa mielipiteitä aiheesta.  Suosittelen tutustumista jokaiselle. (Ladattavissa pdf muodossa edellä olevasta linkistä)

Läpiluku ei paljon tuntia, kahta ylitä. Mutta ajattelun aihetta se antaa vielä moniksi kuukausiksi. Sekä Suomen että Euroopan osalta. Taloudellista kaaosta kun tavattoman helposti seuraa yhteiskunnallinen kaaos. Maanosan yhteiskunnallinen kaaos.


PS.

Ei kai ole mahdollista, että USA on aloittanut oman demokratiansa vientiponnistelujen tehostamistoimet täältä Euroopasta?

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki

Kuinka totta puhutkaan my brutus! Tumma mies lännestä vieraili täälläkin hakien ja saaden luvan lisätä sotavarustelujaan täälläkin. Ryhmittymät ovat syntymässä, mikä ei koskaan ole tarvis, jollei halua vaikutusvaltaa. No - sehän tehosi meidän Juliaan ja kun tumma mies sanoi ”I love that woman”, Juulialla todellakin ”sägenet silmissä löi”.

Hakki kirjoitti...

Karl

eillä taas Berlusconi kertoi hurmanneensa Tarjan miehisellä machoilullaan ja George W. otti ilmeisesti herneet nenään kun Tarja hänen kravattiaan suoristeli. En kuitenkaan epäile, etteikö Tarjallakin olisi sukat pyörineet jalassa noina elämänsä tähtihetkinä, ellei sitten käytä sukkahousuja.

PS.

Tuliko tumma muuten lännestä vai idästä?

Anonyymi kirjoitti...

Tumma mies taisi tulla from the East. Hän on syntynyt Hawaiilla.

Anonyymi kirjoitti...

PS Tietenkin riippuen mistä katsotaan Suomesta vai Australiasta. Idästä jos kysyt amerikkalaiselta.

Karl Fransen kirjoitti...


Hakki.

Aikoihin on eletty, enkä sanoisi sen olevan,....ajan...., huonompi kuin koskaan aikaisemmin. Muuttuminen on nähtävissä kaikilla tasoilla. Auktoriteetit, kuten presidentit ovat pakoitettu tulemaan tavallisen kansan tasolle. Ainoa probleema on, että he tulevatkin ”kansan tasolta”, eikä useinkaan kovinkaan korkein tavoittein, paitsi omaa etuaan, mikä on kansan ilmaisua sellaisena kuin ihminen on. Ei vain Suomessa, vaan kaikkialla.

Viimevuosikymmenillä on siirrytty feminiseen johtajistoon, eikä siksi...ehkä....,että naiset olisivat olleet huonompi tai parempi valinta, vaan pikemminkin siksi, että heidän realistisempi näkemys on alkanut tulla enemmän hyväksyttäväksi bullipoikienkin taholta. Täkäläinen.....Julia....on taitava politiikko, mutta myös arvostettu ihmisenä kaikissa piireissä. Vastapuolta on vaikea nähdä edes lähellekään vastaavissa mitoissa.

Muuttumista on joka tasolla. Ilmasto lienee suurin tekijä meidän ihmistenkin ”muuttumiseen”, olemmehan siitä riippuvaisia. Muuttumisen ehto on aina tinkimätön, mutta ihminen tinkii siitäkin, vastustamalla tapahtumaa joka ei ole edes hänen hallittavissa, ja jonka alaisena vain voimme jatkaa olemmassaoloamme. Sopeutuminen uusiin olosuhteisiin on ”kova pala” vain jos vastustetaan muuttumista. Mitä on tapahtumassa, vaatii ehdotonta ihmisen muuttumista.

PS. Taisi ”langat mennä ristiin” ja Anonyymistä tulikin Synonyymi?

Hakki kirjoitti...

Karl

maailman muutos on tuonut feminiimmät arvot framille. Eipä se ole sen paremmin muutos parempaan kuin huonompaankaan. Aika aikansa kutakin.

Positiivisena pitäisin, jos muutos tuo johtoon aidosti osaavan, vastuuta ottavan aikuisen ihmisen, parhaan vertaistensa joukossa.

Valitettavasti machoiluajoista on jäänyt käsitys, että johtoon päätyivät lähinnä pahimmat öykkärit. Niistä ainakin meillä on mielestäni aivan liikaa esimerkkejä.