lauantai 11. kesäkuuta 2011

Historia ei toista itseään. Eihän?



Näin kuumana päivänä ei oikein jaksa eikä viitsi. Mutta joskus vain on "pakko".  Ja näin illan vähitellen viilentyessä alle 30 asteen on ehkä hyvä aika kirjata tekosensa näkyville.

Uusi Suomi uutisoi aika näyttävästi USAn eläköityvän puolustusministerin jäähyväismatkan eilisen puheen NATO-kokouksessa Brysselissä. Ja siitäkö me suomalaiset ja erityisesti me nettiin ”osallistuvat” suomalaiset taas saimme aihetta jenkkien kaikenlaiseen mollaamiseen.  Jotenkin se vastuuton riekkuminen alkaa vanhemmiten jo ärsyttämään, joten kirjoitinpa kommentin minäkin. Yritin panna Gatesin puhetta mittasuhteisiin.

Robert Gatesin viestiä on syytä kuunnella tarkkaan ja ottaa onkeensa. Kovin on lapsellista uhittelua jenkkejä kohtaan. Eipä siis varmaankaan ihme, että kuvailin persuja aikamme taistolaisiksi?

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Eurooppaan syntyi epälukuinen määrä demokratioita, jotka poliitikkojen osoittauduttua kykenemättömäksi muuhun kuin oman edun edistämiseen pian rapautuivat diktatuureiksi. Samalla isolationistit, jotka eivät halunneet USAn kiinnittävän huomiota kuin itseensä ja omiin etuihinsa, tulivat siellä valtaan.

Vasta Japanilaisten hyökättyä Pearl Harbouriin joulukuussa 1941 saattoi Yhdysvallat osallistua täysimittaisesti maailman ja Euroopan pelastamiseen. Siihen mennessä Saksa oli vallannut Euroopasta kaiken haluamansa, Brittein saaria lukuun ottamatta. Hitler kolkutteli Moskovan portteja, Leningradin piiritys oli alkamassa, Rommel hyökkäsi Egyptiin. Talvisota oli käyty ja Jatkosodan hyökkäysvaihe oli päättymässä.

Ja miksi Eurooppa vajosi sotaan vain parikymmentä vuotta sen sodan jälkeen, jonka piti lopettaa kaikki sodat? Koska kaikenkarvaisten diktatuurien hallitsemassa Euroopassa, demokratiat eivät halunneet uskoa "ihmiskunnan olevan niin hullu, että aloittaisivat taas sodan" ja diktatuurit keskittyivät joko itseensä tai miettimään mistä löytyisi lisää "Lebensraumia" ja varustautuivat hyökkäyssotiin.

Vasta USAn tuleminen mukaan II maailmansotaan mahdollisti Länsi-Euroopan pysymisen eurooppalaisena. Vasta USAlaisen Ronald Reaganin voitto Neuvostoliitosta Kylmässä sodassa, joka aiheutti Neuvostoliiton romahtamisen, antoi monille aiemmin Neuvostoliiton kontrolloimille maille mahdollisuuden itsensä löytämiseen ja itsenäiseen demokratiaan. Sekin prosessi on vielä kesken. Ja tämä koskee myös Suomea.

Ei historia ehkä toista itseään - toivottavasti ei - mutta Euroopan poliittisessa ilmastossa ovat nyt heränneet samankaltaiset, demokratiaan pettyneiden kansalaisten muodostamat ääriliikkeet, jotka aiheuttivat Euroopan diktatuurikehityksen 1920 ja 1930 luvuilla. Onko edellinen kehitys enää vältettävissä, en osaa sanoa. Mutta ellemme Euroopassa ole valmiita huolehtimaan omasta turvallisuudestamme satsaamalla siihen riittävästi, että kykenemme, saatamme joutua vielä havaitsemaan, että joudumme pärjäämään ilman USAn apua.

Ja se tietää verta ja kurjuutta meille kaikille. Kuten ystävälleni yritin kertoa.

Ei kommentteja: