torstai 5. marraskuuta 2009

Aalto yliopisto kähmi kehitysrahat

Lähes kolme vuotta sitten hallintobyrokraatti Raimo Sailas ja silloinen valtionvarainministeri Antti Kalliomäki tulivat julkisuuteen innovatiivisen huippuyliopiston kehittämiseksi Suomeen. Sittemmin siitä on kuoriutunut tai oikeastaan kuoriutumassa Aalto yliopisto, oikeastaan Aalto ammattikorkeakoulu.

Erityisesti asiasta kysyttäessä Raimo Sailas vahvisti, että Aallon kehittämisrahat eivät ole keneltäkään pois. Nyt tosin YLE kertoo toista. Ilmeisesti Raimolla ei sittenkään ollut omaa setelipainoaan?

Kaikki tästä Aallosta mahdollisesti saatavissa olevat hyödyt olisi ollut saavutettavissa myös vanhalla, kolmen itsenäisen korkeakoulun rakenteella panostamalla alojen välisen yhteistyön kehittämiseen. Keskeisin hyöty tutkimuksen ja opetuksen laadun paraneminen byrokraattisten hallintoleikkien kautta jää vielä nähtäväksi. Samoin ilmeisesti elinkeinoelämän - siis yksittäisten yritysten, ei heidän etujärjestöjensä tai aloilla koulutettujen etujärjestöjen - lisäpanostukset antavat odottaa itseään.

Mutta varmaankin semi-akateemisen rakenteen mylläämisestä on ainakin pölyn ja lian pyyhkimistä vastaava hyöty? Kumpaakin on ainakin omaan opinahjooni HKKK viime vuosikymmenien aikana tarttunut riittävässä määrin. Varmaan kahteen muuhunkin.

Joko muuten on ratkaisunsa saanut se minne Aalto Campus sitten joskus keskitetään? Korkeatasoisten erilaisten ihmisten alueellisen keskityksen kautta on ehkä mahdollista saada aikaan laadun kasvua? Ja varmasti kaksi kaupunkia ja useat rakennusliikkeet jo odottavat kieli pitkällä?

Kun asiasta olen jo aikoinaan aika monta kertaa ja eri kanteiltakin kirjoitellut liitän linkit muutamaan.

Antti Kalliomäki ja Raimo Sailas tervehdys

Akateeminen vapaus tuskin pintaa raapaisten

Kasvatuksen huippuinnovaatio

ja sokerina pohjalla

Huippuinnovaatio AMKsta tuli Aalto korkeakoulu

Ei kommentteja: