perjantai 20. marraskuuta 2009

Tuleva valuuttavallankumous

Palatessani hyvin kauan sitten konsultointikeikalta Ruotsin Karlstadista, törmäsin Linjeflygin asiakaslehdessä ajatukseen oman valuutan luomisesta. Se oli aikana ennen intrernettiä. Mutta jo silloin idea oli mielestäni hieno. Barter eli vaihtokauppa, jossa vaihdanta ei ole suoraan palvelu palvelusta, tavara tavarasta, vaan virtuaalivaluutan avulla tapahtuvaa.

Tarvitaan vain tietokonepohjainen pörssi, jossa jäsenten vaihdanta tapahtuu oman virtuaalivaluutan perusteella. Olkoon sen nimi esimerkiksi VEN.

Jos haluan myydä sohvani ja saan aikaan kaupan, tiliäni hyvitetään 100 VENillä ja ostajan tiliä velotetaan vastaavalla summalla. Jos haluan ostaa juristin palvelua esimerkiksi testamentin aikaansamiseksi, sovin hinnaksi halukkaan juristin kanssa 50 VENiä. Jos haluan myydä omaa osaamista teen tarjoukseni pörssissä, myyn ja markkinoin ja toivottavasti saan maksavan asiakkaan. Hän saattaa maksaa euroilla, taaloilla, VENeillä tai jollain muulla sopimallamme tavalla.

Oma valuutta toimii, jos verkosto on riittävän laaja. Netti mahdollistaa riittävän laajan verkon.

Törmäsin yhteen sellaiseen tänään. HUB Culture ja sen vaihdannan väline VEN. Ja jälkimmäisessä linkissä WSJ.com´in klippi muistakin alan ideoista ja valuutoista.

Hub Culture on ilmeisesti yhdistelmä, joka sisältää osaamis- ja innovaatioverkoston, toimisto- ja kokoushotellin ja oman osaamisen barteriverkoston. Konseptiin voisi varsin hyvin liittää myös muita elementtejä, vaikkapa Janne Saarikon kehittämän toimistonomaadin.

Tästäkö alkaa Suomen nousu? Lähdetkö kanssani kehittämään? Eikö olisikin kivaa jos meidän valuutaksi tulisi esimerkiksi EAGLE? Ajattele, olla oman valuutan haltija!

PS.

Jos et halua julkista keskustelua ajatuksestasi kommentoimalla tätä postausta, vaan haluat suoraa yhteyttä, voit lähettää eemailin eaglesflysingly@gmail.com.

11 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

"...valuutta toimii, jos verkosto on riittävän laaja."
Mikä tahansa vaihdon väline toimii, jos verkosto on riittävän laaja; esim. oravannahka, simpukka jne. (= yksi VEN). Kun vain jokin yksikkö riittävän laajasti hyväksytään vaihdon välineeksi. Pankkien välillä "raha" on jo binäärilukusarja. Samoin monilla nettiä käyttävillä raha on virtuaalirahaa, joka on vaihdettavissa numeroilla merkityiksi paperilapuiksi tai metallikolikoiksi. Euron, taalan, punnan ja yenin todelliseksi arvoksi on todettava niiden lähe globaali hyväksyntä vaihdon välineeksi. Ehdotan yksiköksesi ASO:a. Ensinnä siksi että se on filipinoksi koira ja toiseksi se qwerty-näppiksellä kaksormijärjestelmällä helpompi kirjoittaa kuin VEN.

hakki47 kirjoitti...

PLM

Joko sinulla on ASO? Saattaisit vaikka "välttää" verot.

GranpaIgor kirjoitti...

ALV?

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

ALV

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Ei ole. Voisi joutua maksamaan koiraveroa.

sei kirjoitti...

Jokos pojilta on järkiaiheet loppu?

hakki47 kirjoitti...

sei

Ei. Katso vaikka tätä tämänpäiväistä.

kaippa kirjoitti...

Olen mukana! Kuka käynnistää pelin myymällä minulle Rolls Roycen 1.000.000 VEN:illä. Maksan käteisellä!

hakki47 kirjoitti...

kaippa

Myyn kyllä. Paljonko VENejä sinulla piikissäsi on?

juhamatti kirjoitti...

Hyvä idea Hakki! Tehdään samointein vaihtoehto Suomi, Onhan kaikenlaiset talonvaltaaja ym. vaihtoehto- porukat, joilla ei mitään virallista valuuttaa koskaan ole ollutkaan
onnistuneet pitkäänkin pyörittämään pieniä kommuunejaan vaihdantataloustyyliin. Tuskin valtakunnan tasolla toimisi.

Asiallisesti ottaen,toistaiseksi meillä on hyvin toimiva valuutta €, joten miksi emme käyttäisi sitä maksuvälineenä.
Taisit heittää homman herjana? Tai sitten heittää jossain.

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

Täytynee sitten vaan hyväksyä, että jossain heittää? Sillä herjana en ajatusta heittänyt. Siitä varmasti jo kertoo sekin, että asia ei ole mielestä yli parissa kymmenessä vuodessa hävinnyt.

En kuitenkaan ajattele sitä "kommuunina vaihdantataloustyyliin". En uskokaan, että valtakunnan tasolla toimisi mutta saattaisi hyvin toimia globaalilla markkinalla, jos vaihdannan kohde on osaaminen. Ennemmin ehkä jopa kohdennettuna markkinointivälineenä, kuin vaihtoehtoisena maksutapana. Eikä millään muotoa ainoana maksutapana.

Mitä osaat? Mitä tarjoat? :-)