sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Iloista Isänpäivää

Ilahdutan itseäni näin aamusella poikkeuksellisella tavalla. Kirjoittelen artikkelia blogiini. Varsinaiset juhlallisuudet kun ovat tiedossa vasta iltapäivällä. Mutta ajattelin kyllä pysyä päivän teemassa.

Annan kaikille isille lahjaksi vasta löytämäni Suomen Kansan Tietolaarin, Findikaattori - yhteiskunnan kehityksen indikaattorikokoelman. Sen ovat toteuttaneet Tilastokeskus ja valtioneuvoston kanslia yhteistyössä ministeriöiden kanssa. Se löytyy osoitteesta http://www.findikaattori.fi/

Siellä sitä kelpaa pöyhiä tärkeäksi kokemiaan tietoja meistä ja yhteiskunnasta jossa elämme. Sieltä esimerkiksi paljastuu, että Julkisyhteisöjen yhteisvelka (käytännössä valtio ja kunnat) vuonna 1990 oli 12,5 miljardia euro, nousi laman seurauksena, ja käytännössä vuosi vuodelta kasvavana aina viimeiseen tietoon, vuoden 2008 ennakkotietoon 63 miljardiin.

Mielenkiintoisin tieto on mielestäni se, että 19 vuoden aikana olemme oikeastaan vain kaksi kertaa onnistuneet velkaa lyhentämään, vuosina 2005 ja 2007. Oikeastaan olemme siis eläneet koko tämän ajan ottamalla velkaa velan päälle! Kahdessa kymmenessä vuodessa olemme viisinkertaistaneet velkamme.


Mutta Isänpäivänä meillä isillä on oikeus positiiviseen, optimistiseen perusvireeseen. Onhan bruttokansantuotekin kasvanut vastaavalla ajalla. Kokonaista kaksinkertaistunut henkeä kohti.

Keskinäisten onnittelujen lisäksi päätänkin kirjoitukseni kysymykseen. Mitkä toimialat vetävät Suomen  tästä lamasta?

4 kommenttia:

Länsiväylä kirjoitti...

Isänpäiviä,

En tiedä mitkä toimialat, mutta arvaan mikä ilmansuunta: itä.

Suomessa venäläisiä pidetään yleisesti epäluotettavina ja vaikeina sopimuskumppaneina, ja ryssästä ei vaan tykätä. Ja kaikki tämähän on minunkin mielestäni totta, mutta pitäisi osata ajatella sen oman laatikon ulkopuolelle.

Venäjä on hemmetin iso markkina, ja niin kauan kun öljyn ja kaasun hinta on korkealla (tästä päivästä maailman tappiin saakka?), sieltä löytyy maksukykyistä porukkaa. Tämänhän tyhmempikin tajuaa..

Mutta katsotaanpa asiaa Venäjän vinkkelistä. Vanjakammoinenkin Suomi on Venäjän PARAS NAAPURI! Venäjällä suhteet Baltiaan, Puolaan, Ukrainaan ja Georgiaan ovat kammottavassa kunnossa ja Valko-Venäjä ei johda mihinkään. Siperian rata ei tunnetusti oikein toimi, joten Kiinaan on yhtä pitkä matka kuin muualtakin euroopasta. Stani-maista ei sen enempää. Siis, jonkun on oltava Suuren mahtavan paras kaveri ja miksei siitä samalla otettaisi taloudellista hyötyä.

Suomessa logistiikka toimii suht hyvin ja vaikka ugreja pidetäänkin vähän vajaaälyisinä (tai ehkä juuri siitä syystä!), olemme me suomalaiset haluttuja sopimuskumppaneita rajan takana.

hakki47 kirjoitti...

Länsiväylä

Olisiko mielestäsi bilateraalikaupalla vielä mahdollisuuksia? Sen aikana kun menestyttiin aika kivasti. Ellei, unohda koko juttu. Noilla tunnusluvuilla meillä ei ole heille kohta enää mitään riittävän laadukasta mitä he haluaisivat ostaa. Paitsi maata.

Länsiväylä kirjoitti...

Hakki,

Luettuani kysymyksen uudestaan ja laitettuani sen oikeaan kontekstiin huomasin, että kun kysyit mitkä toimialat nostavat... tarkoititkin tietysti, että mitkä toimialat muka voisivat nostaa. Ihanan raadollista :)

Ja osuvaa. Ei Venäjä Suomea lamasta nosta, ongelmat ovat jossain muualla. Mutta sanonpahan vain, että niille markkinoille kun saisi edes jotain myytyä, niin tulokset näkyisivät pienen maan budjetissa kivasti.

Ehkä se velkojen maksaminen nostaisi tämän maan jaloilleen. Sellainen sotakorvausilmiö, tiedäthän? Kukakohan velkoja ottaisi sähkömoottoreita ja höyryvetureita lyhennyksinä?

hakki47 kirjoitti...

Länsiväylä

Perityt 63 miljardia, Kataisen suunnittelemat 50 lisämiljardia ja kuntapuolen takuuvarma lisävelkaantuminen sanotaan nyt vaikka kaksinkertaiseksi eli noin 10 lisämiljardia yhteensä siis 123 miljardia onkin jo sellainen kakku, että saa myydä sähkömoottorin jos toisenkin. Voi sitä riemua.