tiistai 10. marraskuuta 2009

Heikkoja signaaleja?

Suomen tieteen tila ja taso ovat pudonneet selvästi menneistä vuosista. Suomen Akatemian mukaan Suomen tieteessä on nähtävissä huolestuttavia piirteitä. Tutkijoiden vierailut ja työskentelyt ulkomailla sekä tieteellisten artikkelien lukumäärät ovat vähentyneet.Tieteellisen merkittävyyden ja laadun mittareina pidettävät julkaisujen viittaukset ovat laskusuunnassa.Suomen tieteellisen tutkimuksen laatu on vain OECD-maiden keskitasoa ja pohjoismaisessa tarkastelussa selvästi heikoin.

Telakkayhtiö STX Finland aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Turun telakalla. Yhtiön mukaan koko telakan henkilöstö todennäköisesti lomautetaan ensi vuoden aikana, ja myös irtisanomisia on odotettavissa. Jopa yli neljäsataa työntekijää saattaa joutua lähtemään ensi vuonna.

Tilastokeskuksen mukaan kaikkien päätoimialojen tuotanto laski syyskuussa vuodentakaisesta. Eniten laski sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto vajaat 47 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto putosi syyskuussa lähes 37 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto sen sijaan laski syyskuussa vain 7,9 prosenttia.

Olemme eläneet viimeiset 19 vuotta ottamalla velkaa velan päälle! Olemme myyneet kansallisomaisuudestamme suurimman osan ja lisäksi olemme kahdessa kymmenessä vuodessa viisinkertaistaneet velkamme. Wahlroos möisi loputkin valtion osakkeet.

Yrityksillä, erityisesti sen kokoisilla, joilla on tarvetta T & K osastoihin, on etujärjestönsä. Sitä paitsi, vastahan TEM ministeri Mauri Pekkarinen närkästyi kun ei saanut kansainvälistä kannatusta ajatukselleen, että innovaatiotukia pitää roiskia aluetukien synonyymeinä ympäri takametsiä. Siellähän niitä olisi, pilvin pimein?

Teollisuuden (C )tuotanto on vastaavana ajankohta pudonnut 26 prosenttia ja tammi-elokuun indeksipisteluku oli 84,8 (2005=100).

Erityisesti asiasta kysyttäessä Raimo Sailas vahvisti, että Aallon kehittämisrahat eivät ole keneltäkään pois. Nyt tosin YLE kertoo toista. Ilmeisesti Raimolla ei sittenkään ollut omaa setelipainoaan?

Poliittiset virkanimitykset ovat tapa turvata poliittisen eliitin tai entisen poliittisen eliitin tulevaisuus. Mieleen tulevat auttamatta Hannele Pokka ja Olli Heinonen. Niillä rahoitetaan myös kaaderien ylläpitäminen avustajia ja valtiosihteereitä on pilvin pimein siitä huolimatta, että lainsäädäntötyöstämme 80 % on kuulemma siirtynyt Brysseliin.

Väittivät TVssä, että palkatta työharjoittelussa ja -koulutuksessa työmarkkinoilla - orjien tavoin - toteutetaan palkatta 61 000 henkilötyövuotta.

Eikä olekin tragikoomista, että vielä vuosi sitten maailman vähiten korruptoituneeksi maaksi nimetyn maan puoluerahoitus täyttää EUn järjestäytyneen rikollisuuden kriteerit? Ainakin kolmen suurimman puolueet toiminnan osalta.

Nyt noudatamme Turkoosihallituksen puuttumattomuusstrategiaa ja Euroopan paras suunnittelee tuplata valtionvelkamme. Mutta pienetyvään bruttokansantuotteeseen. Lisäksi noin 3 vuoteen ei ole tarkoitusta leikata, ei korjata rakenteita mutta pienetää veroja, vähentää alv-verokertymää ja odotella mitä seuraava hallitus suuressa viisaudessaan tekee.

Etujärjestö nimeltä Kepu on surutta ulosmitannut kaiken ulosmitattavissa olevan ja syytänyt rahat kasvukeskusten ulkopuolelle. Kuten ennen paskaa pelloille. Korkeakoulupolitiikka on aluepolitiikkaa. Hajasijoittaminen on aluepolitiikkaa. Elinkeinopolitiikka on aluepolitiikkaa. Kunnallinen itsehallinto on aluepolitiikkaa. Ja aivan ilmeisesti myös tutkimus- ja innovaatiopolitiikasta on tehty osa aluepolitiikkaa. Mikä tässä maassa ei ole aluepolitiikkaa?

Mitä nämä tapahtumat ja johtopäätökset viimeiseltä parilta viikolta kertovat tulevaisuudestamme? Siis sitten joskus kun maassa on uusi, joskin pääosiltaan entinen hallitus? Mitä pitäisi tehdä? Onko meillä todella varaa odotella?

5 kommenttia:

Nokkosvieras kirjoitti...

Käyt aina ärhäkkäästi poliitikkojen broilerivirkoja vastaan. Mitä mieltä olet tapauksesta Janina Andersson? Itse olin kaiken kansan mukana ihmettelemässä miten epäreilua moinen eläke-etu oikein on, mutta nyt kun olen hieman miettinyt, mikä olisi toinen -se tavallinen vaihtoehto, niin ei tuo nuori eläkeläinen kuulostakaan niin kovin pahalta. Tavallisestihan kun konkaripoliitikko jää syystä tai toisesta ulos eduskunnasta tms, "löytyy" hänelle sopiva virkatehtävä. Nytkin olisi varmasti ilmestynyt yllättäen tarvetta perustaa esimerkiksi saaristomeren suojelun tarkastusvirasto, johon Janina sopisi esimerkiksi ylitarkastajaksi. Italä olisi seuraava virastopäällikkö ja Kanervasta saisimme kehitysjohtajan. Taitaa tuo eläke tulla aika paljon halvemmaksi...

Tuossa viikonloppuna juovuspäissäni ratkaisin maatalouden tuki ja ylituotanto-ongelmat. Mitäpä jos kaikille yli 50 hehtaarin (taitaa olla elinkelpoisen raja?) tiloilla maksetaan könttäsummana keskipalkka, eli 30 000€ vuodessa? Alle tuon tuki laskee portaittain rajusti. Valvova organisaatio ajettaisiin minimiin: alle 100 henkilön organisaatio, joka lähinnä mittailisi tilojen kokoja. Farmarit saisivat viljellä mitä lystää tai olla viljelemättä, miten tykkäävät. Loppuisi varmasti kannattamaton tuotanto ja raskas ja turha byrokratia. Tuolla tavoin toteutettuna systeemin hinnaksi tulisi laskimeni mukaan 1,4 miljardia. Elukoille pitäisi luoda saman kokoinen ja kaltainen järjestelmä ja vot!

Taas kävi viikonloppuna demokratian murskavoitto, kun Sauli valittiin palloliiton johtoon ilman äänestystä. Arvostan toki kyseistä henkilöä poliitikkona, mutta hän vaikuttaa tietävän palloilusta melkein yhtä paljon kuin kana kuuraketeista. Jos kerran poliitikko oli pakko valita, niin eikö olisi voinut olla edes urheilutaustainen poliitikko...

hakki47 kirjoitti...

Nokkosvieras

Syy miksi käyn mm. poliittisten suojatyöpaikkojen kimppun on sekä moraalinen mutta ennen kaikkea taloudellinen. Olemme menossa kohti taloudellista kansallista konkurssia siksi, että poliittinen järjestelmämme on sekä tehoton tuottamaan niitä palveluita, joita varten poliitikkomme valitsemme että tuhlailevan kallis. Kun koko rakenteen otamme huomioon, sen ylihinta on varmuudella lähempänä 15 miljardia vuodessa kuin virallinen viisaus 50 miljoonaa. Eli 30 kertainen viralliseen viisauteen. Ja sen seurauksena Suomi ajautuu konkkaan.

Lisäksi minua häiritsee suunnattomasti kokiksien, rkpn, vihreiden mutta erityisesti kepun saalistusmenttaliteetti. Kaikki mikä kasvukeskuksista irti lähtee siirretään Kepulandiaan. Eikä kannettu vesi kuitenkaan kaivossa pysy. Sinne häviävät kaikki ne panostukset, joilla maamme taloudellinen tulevaisuus pitäisi turvata. Milkjardeja jälkiä jättämättä. Joka vuosi.

Lisäksi http://www.findikaattori.fi/60/?show=teema

christer kirjoitti...

Suurin mätäpaise on että 850 000 ihmistä saa palkansa verovaroista tavalla tai toisella.
Sitt vielä päälle maajussit, työttömät ja muut"kelvottomat".

Yksi esimerkki: Yhden lapsen huostaanotto ja sijoittaminen jonkun järjestön hoitoon maksaa noin 78000 ekiä vuodessa.

Ajaavat mersuilla ja elintaso henkilökunnalla on aivan huippuluokkaa.

On luotu aivan omaa huvielämänsä viettävä hovi kun me maksajat( yksityisektori) joudutaan kärsimään laman tullen.
On koht selvästi muutosten aika.

hakki47 kirjoitti...

christer

vaikka en ole henkisesti koskaan kuulunut "me vaatimme" porukkaan, alan vähitellen olla siihen taipuvainen. En itseni vuoksi sillä, herra paratkoon, olen jo meneviä miehiä, vaan lasteni ja lasteni lasteni vuoksi.

Eikä minua pahemmin häiritse edes se, että "Ajaavat mersuilla ja elintaso henkilökunnalla on aivan huippuluokkaa." Mutta ne 800.000 - 850.000 turhaketta, joita elätämme se minua häiritsee. Tosin varmasti heistä 2/3 tekee ihan oikeaa, hyödyllistä palvelutyötä. Enkä miekkaan syöksy oikeastaan edes sen vuoksi. Mutta se, että samalla kupataan rahoja oikealta ja vasemmalta ja pidetään oman osaamattomuuden seurauksena yli 500 000 ihmistä työttömänä, eikä tehdä elettäkään tilanteen korjaamiseksi. Se kieltämättä jurppii. Aivan yhta paljon kuin pari kymmentä vuotta sitten.

Ei pöhkömpi ajatus kirjoitti...

Mitäs, eiku toimeks.

"Tuossa viikonloppuna juovuspäissäni ratkaisin maatalouden tuki ja ylituotanto-ongelmat. Mitäpä jos kaikille yli 50 hehtaarin (taitaa olla elinkelpoisen raja?) tiloilla maksetaan könttäsummana keskipalkka, eli 30 000€ vuodessa? Alle tuon tuki laskee portaittain rajusti."

Juovuspäissä ovat puhuneet meillä jo vähän joka puolella samaa metsästä.

Työnnetään kaikki 50 - 300 ha metsätilat yli 5 - kymppisiltä omistajilta valtion omistukseen ja maksetaan heille veroton könttäsumma taimikkovaiheen yli kasvaneesta kuorellisesta puusta 10 euroa motti pystyyn ja 10 000 - 30 000 vuosipalkka lopuksi ikää.

Syntyisipä tunku metsänmyyjistä myyntijonoissa kuin väestä ajan sikataudin rokotusjonoissa.

Vaikka Tshadiin olisi sitten lähettäväksi suojatyöpaikoista enemmmän kuin 3000 metsäinsinööriä ja metsänhoitajaa. Lähtiäisiksi ja viemisiksi ottaisivat jokainen oikeisiin töihin menijöistä mukaansa moottorisahan vanhan traktorin ja klapikoneen.

Voisivat nämä meidän metsäoppineemme siellä Tsdisssa ja missä tahansa vähämetsäisessä vinku intiassa istuttaa,kasvattaa, kaataa ja pilkkoa paimentolaisille polttopuita.

Aatelkaapa 50 000 vapautettua kannattamattoman metsätilan omistajaa herroina nappaskengissä ja puhdasta rahaa tasku pullollaan matkalla vaikka pariksi kuukaudesksi joka talvi etelän lämpöön.

Saataisiin Finnairin lentäjille ja emoille hommelia siinä sivussa.