Pari päivää sitten ainoan valtakunnallisen pääkirjoitus käsitteli taas kerran kuntia, Kainuun mallin ongelmien kautta.
"Ongelmana on kaksinkertainen ja väkimäärään nähden raskas hallinto: kunnanvaltuutettuja on 242, maakuntavaltuutettuja 59 ja asukkaita 80 000. Helsingissä asukkaita on 590 000 ja valtuutettuja 85." Raskas ei tässä yhteydessä varmaankaan suoraan heijastu käytetyn rahan määrään. Ainakin minä olen siinä lapsenuskossa, että valtuutettujen eikä edes lautakuntien jäsenten palkkioilla yhtäkään kuntaa pelasteta.
Mutta voi hyvin ymmärtää, että kun yhteensä 301 luottamushenkilöä, ja lautakuntien jäsenet vielä siihen päälle, yhdessä hallinnoi 80.000 ihmisen yhteistyöaluetta, soppahan siitä syntyy. Viimeistään siinä vaiheessa kun kahta päällekkäistä organisaatiota ohjataan. Jos jossain, niin viimeistään silloin joukossa tyhmyys tiivistyy. Eikä helpotusta tuo ilmeisesti sekään, että reippaasti yli puolet edustaa yhtä ja samaa puoluetta, kepulaisia.
Maakunnallinen paikallinen itsehallinto, joka korvaa kokonaisuudessaan ja kaikilta osiltaan nykyisen kunnallisen itsehallinnon on ainoa järjellinen tie, kun harkitaan tehokkainta tapaa turvata kansalaisten palveluiden saatavuus ja laatu. Erilaisten yhdistelmien rakenteleminen on itsensä pettämistä. Kun ajat muuttuvat ja uudet päätöksentekijät saavat päähänsä haluta oman Eskon-puumerkkinsä kunnan historiikkiin, myös yhdistelmät muuttuvat. Ja samalla käynnistyy taas valtavia kustannuksia ja pähkäilyjä aiheuttava muutos, jonka kuluista 90+% menee muutoskitkan poistamiseen. Ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulokset jäävät kerta kerralta entistäkin heikommiksi. Ja verovaroja tuhraantuu joka kerta. Turhaan.
Nykyistä kuntien kuristuslinjaa ei pidä jatkaa. Kuntien talouden raunioittaminen vain siksi, että niiden rahanpuutteessa on pakko yhdistyä, ei ole edes taloudellisesti järkevää. Liian monia, liian arvokkaita inhimillisiä arvoja tapetaan sen myötä. Säästöjen, tehostamisen tervehdyttämisen jatkuva kierre vain leikkaa, tuhoaa ja tappaa. Siinä työssä ei kansalaisten sydän ole mukana.
Tarvitaan progressiivinen, rakentava uusi ratkaisu, johon myös nykyisten kuntalaisten on helppo samaistua. On luovuttava vanhasta mutta rakennettava uutta, yhdessä. Sillä uutta rakennettaessa saadaan aikaan positiivista energiaa koko yhteisöön. Juuri sellainen vaihtoehto on Maakunnallinen paikallinen itsehallinto.
Sekään ei tule toteutumaan ilmaan uusia tapoja ajatella ja toimia. Työtä on paljon. Tarvitaan uusia ideoita, innovaatioita, ja ennen kaikkea paljon työtä ja tekemistä.
Mutta, jotta uutta päästäisi luomaan tarvitaan päätöksiä. Vaan onko tästäkään hallituksesta niiden tekijäksi?