perjantai 10. kesäkuuta 2011

Poltamme rahaa

Maatalouden ympäristöohjelma on epäonnistunut ja jopa lisännyt Itämeren rehevöitymistä. Näin kirjoittaa HS.fi tänään.

Eipä tuo mikään iso uutinen ole? Tilanne on ollut tiedossa jo pitkään. Noin 300 miljoonaa euroa vuodessa 15 vuoden ajan tekee noin 4.500 miljoonaa euroa, 4,5 miljardia. Ja ilman merkittävää tulosta. Eikä kyseistä nolla-investointia varmasti lueta maataloustukiin? Pahamaineisten "pikkulintujen" kertoman mukaan, se kuitenkin on yksi maamiehen saavutetuista eduista, jonka purkaminen on mahdotonta maanviljelijän ansiotasoa olennaisesti heikentämättä. Se kun maksetaan kaikille tähän nolla-ohjelmaan sitoutuneille viljelijöille.

Minusta uutisen tekee mielenkiintoiseksi kuitenkin tutkijoitten johtopäätös "Tutkijoiden mukaan viljelijät itse olisivat olleet valmiita tehokkaampiinkin ratkaisuihin, jos ympäristöohjelma olisi sellaiset mahdollistanut." Vaan ei mahdollistaneet. Kuinka monessa kepun ajamissa maatalouden, elinkeinoelämän, aluepolitiikan ja vaikkapa innovoinnin tukiohjelmissa ja sen harjoittamassa tukipolitiikassa laajemminkin mahtaa olla sama tilanne? Tuskinpa asiaa kokonaisuutena on edes tutkittu? Mutta varmasti pitäisi.

Nopeasti tulee mieleeni Mauri Pekkarisen, Sirkka-Liisa Anttilan ja Paula Lehtomäen reaktiot niihin harvoihin selvityksiin, jotka on tehty, tai ainakin joista julkisuuteen on näkynyt tietoa.

Kansalliselta tutkijaryhmältä tilaamansa Innovaatiojärjestelmän tutkimuksen Mauri Pekkarinen lyttäsi, koska siinä todettiin eurojen heittely ympäri maakuntien olevan järjetöntä. Tilasi uuden ja sai mitä tilasi.

"Torjuntavoitto" Anttila istui sen selvityksen päälle, jossa selvitettiin ruoan hinnannousujen syyt ja edunsaajat muistaakseni vuonna 2008. Eipä tainnut olla tyytyväinen tuloksiin?

Paula Lehtomäen piikkiin voikin sitten laittaa vaikka Pallaksen hotellin laajennuksen, Talvivaaran uraaninjalostuksen ympäristöluvan, haja-asutusalueitten jätteenkäsittelyn ja vaikkapa Merentutkimuslaitoksen paloittelun.

Ja samalla käy varsin hyvin myös selväksi missä meillä mennään pieleen. Yksittäiset tuensaajat ja heidän arkijärki ja tahto toimivat kyllä sekä kaupungeissa että maaseudulla. Halua ja kykyä ratkaista ongelmia kyllä löytyy. Valitettavasti samaa ei voi sanoa etujärjestönä toimivista puolueista. Tiedämmehän, miten joukossa tyhmyys tiivistyy?  Tässä tapauksessa Kepussa. Taas.

PS.
Nämäkin eurot ovat veroeurojamme ja pois kansakuntamme muusta kehittämisestä.

Ei kommentteja: