perjantai 10. kesäkuuta 2011

Poltamme rahaa

Maatalouden ympäristöohjelma on epäonnistunut ja jopa lisännyt Itämeren rehevöitymistä. Näin kirjoittaa HS.fi tänään.


Eipä tuo mikään iso uutinen ole? Tilanne on ollut tiedossa jo pitkään. Noin 300 miljoonaa euroa vuodessa 15 vuoden ajan tekee noin 4.500 miljoonaa euroa, 4,5 miljardia. Ja ilman merkittävää tulosta. Eikä kyseistä nolla-investointia varmasti lueta maataloustukiin? Pahamaineisten "pikkulintujen" kertoman mukaan, se kuitenkin on yksi maamiehen saavutetuista eduista, jonka purkaminen on mahdotonta maanviljelijän ansiotasoa olennaisesti heikentämättä. Se kun maksetaan kaikille tähän nolla-ohjelmaan sitoutuneille viljelijöille.


Minusta uutisen tekee mielenkiintoiseksi kuitenkin tutkijoitten johtopäätös "Tutkijoiden mukaan viljelijät itse olisivat olleet valmiita tehokkaampiinkin ratkaisuihin, jos ympäristöohjelma olisi sellaiset mahdollistanut." Vaan ei mahdollistaneet. Kuinka monessa kepun ajamissa maatalouden, elinkeinoelämän, aluepolitiikan ja vaikkapa innovoinnin tukiohjelmissa ja sen harjoittamassa tukipolitiikassa laajemminkin mahtaa olla sama tilanne? Tuskinpa asiaa kokonaisuutena on edes tutkittu? Mutta varmasti pitäisi.


Nopeasti tulee mieleeni Mauri Pekkarisen, Sirkka-Liisa Anttilan ja Paula Lehtomäen reaktiot niihin harvoihin selvityksiin, jotka on tehty, tai ainakin joista julkisuuteen on näkynyt tietoa.


Kansalliselta tutkijaryhmältä tilaamansa Innovaatiojärjestelmän tutkimuksen Mauri Pekkarinen lyttäsi, koska siinä todettiin eurojen heittely ympäri maakuntien olevan järjetöntä. Tilasi uuden ja sai mitä tilasi.


"Torjuntavoitto" Anttila istui sen selvityksen päälle, jossa selvitettiin ruoan hinnannousujen syyt ja edunsaajat muistaakseni vuonna 2008. Eipä tainnut olla tyytyväinen tuloksiin?


Paula Lehtomäen piikkiin voikin sitten laittaa vaikka Pallaksen hotellin laajennuksen, Talvivaaran uraaninjalostuksen ympäristöluvan, haja-asutusalueitten jätteenkäsittelyn ja vaikkapa Merentutkimuslaitoksen paloittelun.


Ja samalla käy varsin hyvin myös selväksi missä meillä mennään pieleen. Yksittäiset tuensaajat ja heidän arkijärki ja tahto toimivat kyllä sekä kaupungeissa että maaseudulla. Halua ja kykyä ratkaista ongelmia kyllä löytyy. Valitettavasti samaa ei voi sanoa etujärjestönä toimivista puolueista. Tiedämmehän, miten joukossa tyhmyys tiivistyy?  Tässä tapauksessa Kepussa. Taas.


 


PS.


Nämäkin eurot ovat veroeurojamme ja pois kansakuntamme muusta kehittämisestä.


 

2 kommenttia:

ei mikään yllätys kirjoitti...

Eikös tämän vuoden loppuun mennessä tule tuosta jo 5100000000 euroa. (17 vuotta * 300 )
Eli n. 1000 euroa/jokainen suomalainen.
Tämä jos oltaisiin laitettu korkeakorkoiselle tilille tai sijoitettu niin mitä summa olisikaan? Melko mukavia tuollakin rahalla oltaisiin saatu aikaan.
Vaikkapa kesälomarahat jokaiselle suomalaiselle jos ei muuta olisi keksitty.

Vaatii kyllä melkoista taitoa polttaa 300 miljoonaa vuodessa vailla minkäänlaista hyötyä.
Veikkaisin, että vaikka tämä nyt tiedetäänkin niin sama meno jatkuu vielä vuosia.
Kyllähän meillä varaa on...

hakki kirjoitti...

ei mikään yllätys

kiitti kommentista. Ei se polttaminen vaadi taitoa ollenkaan. Mutta se on vaatinut yksiniittistä taitoa ja pitkää pinnaa kun etujärjestöpuolue kepu on runsaudensarvea omilleen meidän verovaroista rakentanut. Ja jos tämä olisikin ainoa. Siis ainoa toimimaton tai peräti tarkoitustaan vastoin toimiva tuki. Ja ainoa puolue, joka samalla tavalla uskovaisista pojistaan ja tytöistään huolta pitää.

Kokonaissumma tässä leikissä toivottavasti pysähtyy edes tasolle 15 miljardia, siis 15.000.000.000 euro VUODESSA. Kyllä. Puhumme noin kolmanneksesta valtion budjetista! Ja valitettavan moni meistä vain huokaa ja toteaa Sinuhen tavoin; Näin on aina ollut ja aina oleva. Mutta näin ei todellakaan tarvitse olla. Meistä kansalaisistahan se yksistään on kiinni.