keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Kumpi voitti? Sauli Niinistö vai JOKU MUU?Sauli Niinistö sai nenälleen, kunnolla. Näin kai voin perustellusti väittää. Sillä oliko ojennus ”oikein” tai ”väärin” ei tämän tarkastelun kannalta ole merkitystä, se ei ole tärkeää. (Itse olen kyllä sitä mieltä, että mielenilmauksen esittäjät, aihe ja kohde kuvaavat hyvin sitä, kuinka kauas tavallisen kansalaisen realiteeteistä kansanedustajamme ja muu puoluepoliittinen eliitti on erkaantunut. Olen siis sitä mieltä, että ”väärin perustein” äänestivät.)

Mutta ensimmäisen kerran pitkästä, pitkästä aikaan suuri osa kansanedustajista ilmeisesti toimi perustuslain 29§ kunnioittaen. Ajattelivat omilla aivoillaan ja äänestivät sen mukaisesti. Se mitä pidettiin sopivana tai mitä kabineteissa oli sovittu ei enää painanut.

Eduskunnan pöytäkirjasta:

Äänestyksessä ovat ääniä saaneet edustaja Sauli Niinistö 89 ääntä, edustaja Ravi 25 ääntä, edustaja Kanerva 14 ääntä, edustaja P. Virtanen 3 ääntä, edustaja Heinäluoma 2 ääntä, edustaja J. Koskinen 2 ääntä ja seuraavat edustajat kukin 1 äänen: Ahde, Kiviranta, Kääriäinen, V. Niinistö, L. Oinonen, Sarkomaa ja Tiura. Tämän lisäksi on annettu 29 tyhjää äänestyslippua sekä 15 äänestyslippua, jotka on hylätty sen johdosta, että niissä on ollut puutteellinen nimi tai vaalisäännön 5 §:n kanssa ristiriitainen merkintä.

Eli selvyyden vuoksi alakkain ryhmiteltynä:

Sauli Niinistö 89 ääntä

Muita äänestäneet: Nimiä 53

Ravi 25 ääntä
Kanerva 14 ääntä
P. Virtanen 3 ääntä
Heinäluoma 2 ääntä
J. Koskinen 2 ääntä

Ahde 1 ääni
Kiviranta 1 ääni
Kääriäinen 1 ääni
V. Niinistö 1 ääni
L. Oinonen 1 ääni
Sarkomaa 1 ääni
Tiura 1 ääni

Tyhjiä 29 lippua
Hylättyjä 15 lippua

Eduskunnan normaali toimintatapa on ainakin pitkään jo lähtenyt siitä, että puhemiehistöstä sovitaan etukäteen ja taatusti jokainen kansanedustaja myös tietää keistä on sovittu. Samoin jokainen taatusti myös tietää siitä, että pelkkä sukunimi ei riitä silloin, jos samalla sukunimellä on kaksi tai useampi edustaja. (Lisäksi asiaa painotettiin äänestysohjeen antamisen yhteydessä. ”Pyydän huomauttaa erikseen, että ehdokkaan nimi on yksilöitävä riittävällä tarkkuudella tarvittaessa myös etunimeä käyttäen.”)

Kansanedustajista 25 toimi kuten meillä eduskuntavaaleissa protestiäänestäjät tapaavat toimia. Äänestävät henkilöä/puoluetta josta tietävät, että ei ainakaan tule valittua. Vaarana se, että moinen pelle tulisi valittua.

Lipuista 29 oli tyhjiä, eli lippuun ei ollut kirjoitettu mitään. Mutta siitä huolimatta äänestettiin. Vaara, että siihen joku ääntenlaskija jotain kirjoittaisi on näin pienessä lippuäänestyksessä todella pieni. Vaikka kansanedustajien aikaisempia metkuja muistellen, sekään ei olisi pois suljettu.

Hylättyjä ääniä annettiin 15
. Niistä valtaosassa luki Niinistö, mutta kun Eduskunnassa istuu kaksi Niinistöä ei ääntenlaskija voi olla varma kumpaa tarkoitetaan.

Kumpi voitti? Sauli Niinistö vai JOKU MUU? Sauli sai 89 ääntä ja JOKU MUU 97.

Huomaatko muuten mikä voima on sillä, että valitsija kirjoittaa lippuunsa jotain sellaista, joka aiheuttaa äänen hylkäämisen tai toteuttaa samaa ajavan toimenpiteen, jättää tyhjän äänestyslipun? Ei kukaan edes muista niitä 15, jotka eivät olleet paikalla, eli nukkuivat. Itse asiassa Niinistö suivaantui siitä, että riittävän moni äänestäjä "kirjoitti" lippuunsa JOKU MUU.

Tässä tapauksessa se mitä mieltä olemme toimenpiteen järkevyydestä juuri tässä äänestyksessä on sivuseikka. Eduskunta on ”ammattilaisten” työkenttä. Mutta sitä, ilmeisesti kansalaisia opettaakseen juuri tämä politbyrokraatin kansanedustajafraktio käytti ”virtuaalista” JOKU MUU- edustajaa protestoidakseen. Ja tyytymättömyys tuli yksiselitteisesti selväksi. Lue vaikka lehdestä. Ja voi vielä johonkin positiiviseen johtaakin.

Kansalaisten massiivinen JOKU MUU eduskuntavaaleissa toimii kuin neutronipommi tämän poliittisen kähmintäjärjestelmän lian poistajana. Tai kuin menneiden aikojen AJAX. Siis kun riittävän moni äänestäjä muistaa äänestää ja kirjoittaa lippuunsa JOKU MUU.

PS.


Eduskunnan puhemiehistön vaali on poikkeuksellinen äänestys. Eikä sen tämänkertaista vaikutusta vielä tiedetä. Mutta ainakin se on herättänyt miettimään.

PPS.


Lainaan kommenttia Aamulehdestä.
Kyuu kiteytti Velton sivulla pohteen hienosti: "On se tavallaan hienoa, että tässä pelissä kansa on häviäjä, oli lopputulos mitä vaan." Mutta ei niin tarvitse olla. Mutta se edellyttää, että riittävän moni on valmis sitoutumaan tekemään JOKU MUU vaalivoittajaksi.

Ei kommentteja: