tiistai 16. helmikuuta 2010

Velkavankkuri Kankkulan kaivoon?

Todelliset syyt alkavat vähitellen selvitä.


"Meidän pitää aukottomasti todistaa niille kansainvälisille tahoille, jotka arvioivat Suomen velkojen korkoja, että työryhmän ehdotukset lisäävät työurien pituutta. Jos näin ei käy, niin kansainväliset rahoittajat joutuvat pohtimaan, kuinka paljon ne heittävät rahaa kankkulan kaivoon, Katainen jatkoi lauantaina puheessaan kokoomuksen kenttäväelle." Näin Kauppalehti tänään.


Mielenkiintoista on, että Katainen ei tuo esille niitä muita mahdollisuuksia, joita kulujen olennaiseksi vähentämiseksi meillä on. Kirjoitin asiasta viime viikolla. Todella ihmetyttää se, että tämä turkoosihallitus on ilmeisesti kuvitellut, että se pystyy päättämään maassa kaikesta. Ilman poikkeuslakia tai poikkeustilanteen julistamista tässä siis saattaa nyt käydä niin, että kansainväliset rahahanat menevät kiinni. Siinä sitä sitten ollaan sen puhtaaksi pestyn kaulan kanssa.


Jyrki Katainen ja Matti Vanhanen esittävät dueton: Kusessa ootte. Sillä lienee aika selvää, että heitä mahdollinen valtion kassakriisi ei koske. Vasta seuraavaa hallitusta. Miten on mahdollista, että näin vastuuttomat henkilöt saavat jatkaa hallituksessa? Koska Eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta. Ja sen taas nautittava ainakin kokiksien ja kepuleitten eduskuntaryhmien/puolueitten luottamusta ja niiden taas, ihan vaan ryhmäkurinkin vuoksi Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen luottamusta.


Näin toimii suomalainen politiikka nykyään.


 


 

11 kommenttia:

helanes kirjoitti...

Uskonpa sentään, että jos Kreikka niin kyllä mekin - selviämme.

hakki kirjoitti...

helanes

Tuolla Aamulehden puolella joku, olisiko Harri Rautiainen, mietti ketkä muut tuolla Välimeren alueella oikein ovat ongelmissa. Siitä muodostui hieno kokonaisuus PIGS (don´t fly). Silloin ei Suomesta vielä huolta kannettu. Mutta jos Portugal, Italia, Greikka ja vielä Spanjuurit joutuvat ongelmiin kuten näyttää, siat lentävät ennen kuin Suomi selviää.

hakki kirjoitti...

Pojat on poikia? Mutta kuka ihmeessä on päästänyt nämä kakrut ajamaan Suomi konkurssiin?

"Erityisesti hän korosti, että Suomen pitää pystyä näyttämään luotonantajille selkeät signaalit siitä, että talous saadaan kestävälle pohjalle. Esimerkiksi Kreikassa näin ei ole tapahtunut ja he maksavat valtiovelasta korkoa kuusi prosenttia, kun me Suomessa ja Saksassa maksamme keskimäärin kolme prosenttia. Kreikan tapaus on ennakkovaroitus meille. Jos Suomi luisuisi tuollaiseen korkoon, niin Suomen valtio ei sitä kestäisi." Näin säestää Vanhanen.

Kestävä pohja edellyttää muutakin kuin pitkiä työuria. Se edellyttää ennen kaikkea yksityisen sektorin työpaikkoja. Se taas maksavia asiakkaita. Eivät pitkät työurat ole avain kansantalouden kestävään pohjaan. Sitä ovat yksityisen sektorin työpaikat.

nakke kirjoitti...

Työurien pidentäminen on ratkaisu meidän eläkejärjestelmämme ongelmaan. Itsekään en keksi siihen muuta ratkaisua. Valtion velkaantumiseen sillä ei ole kuin kosmeettisia vaikutuksia. Nyt kun vielä otetaan käyttöön veronkorotus ja julkisen hallinnon työntekijöiden palkanalennus, niin kaikki Kreikassa "tehokkaasti" käytetyt keinot ovat meilläkin käytössä. Kreikan tie ei ole meidän tiemme. Meidän ongelmamme eivät ole samoja kuin Kreikan (siellä ihmiset eivät maksa veroja). Hienoa, että meillä sentään kehdataan huomata ongelman olemassaolo, mutta kyllä keinot pitää olla tehokkaampia kuin joku kosmeettinen juustohöylä.

Ojoi kirjoitti...

Vanhanen äkkiä telakalle ja oman tuntemuksen mukaan viiskymppisen olossa ja villityksessä oleva Paavo pukille.

hakki kirjoitti...

Nakke

Politiikassa asiat ovat siltä miltä ne näyttävät?

En kiellä, etteikö eläkejärjestelmää pitäisi ehkä uudistaa, vaikka asiantuntijoina pitämäni henkilöt minulle vakuuttavatkin, että varsinaisia ongelmia ei siellä puolella ole. Ja olen toki samaa mieltä, eläkekertymästä riippumatta, että työuria olisi syytä pidentää. Mutta herrojen Matti Vanhanen, Jyrki Katainen jopa Raimo Sailaksen avaukset tilanteessa, jossa tuotanto tippuu vuodessa neljänneksellä ja vienti lähes kolmanneksen, eikä riittävän suurta paranemaa ole lähiaikoina näkyvissäkään täytyy ihmetellä heidän poliittista pelisilmää. Oikeammin sen puutetta.

"First things first" sanoisi engelsmanni. Miettiköön hallitusherrat ennemminkin mistä saadaan työtä, miten valtion kuluja pienenetään, rajusti ja nopeasti.

hakki kirjoitti...

Ojoi

Muistaakseni olet jostain sieltä pohjoisemmasta? Ottaisitko molemmat kotiruokintaan mutta lukkojen taakse?

Tobe kirjoitti...

Kyllä hakki nyt haukut väärää puuta.Voipa olla , että Kataisen sanat ja kehonkieli ärsyttää ja asiakin on inhottava, mutta ehkä syytä pitää kaivaa hieman laajemmin ja syvemmältä. Eteläinen naapurikansa sai nauttia yli 50 vuotta Kommunismista ja keskusvallasta.
Olisiko se syynä siihen , että kansalaiset tytyy siellä nurkumatta palkan alennuksiin ja talouskuureihin.
Onhan tässä tietysti sekin vaihtoehto, että tehdään samat asiat Heinäluoman johdolla.Aina on vaihtoehto edes niille kasvoille jotka ruudussa näkyy.Ehkä siihen sisältöön ei ole sitten niitä vaihtoehtoja.Ai niin.Eihän niin saanut sanoa!

hakki kirjoitti...

OrNot

Kataisen kehonkieli? Saa mielestäni Jyrki tanssia vaikka paspartoun, ei se minua häiritse. Kun työeläkeiän pidentämisestä on kysymys tässä nykyisessä tilanteessa, olen edellä mainitsemaani mieltä. First thing first.

Ojoi kirjoitti...

Met kyllä muten mutta mitä eläteistä muut sanois.

hakki kirjoitti...

Ojoi

Pelkäät siis muiden ministerien kateutta? Pahastumista ikihyväksi? Saat puolestani ottaa kaikki.