tiistai 21. huhtikuuta 2009

Kuntien palvelut ajetaan alas

Maassamme tarvitaan etujärjestö joka lähtöön. Kuntaliitto lienee kuntien etujärjestö? ”Valtiovarainministeriö on aloittamassa Kuntaliiton kanssa työtä, jossa päätetään, mistä vaatimuksista on varaa tinkiä. Esillä ovat olleet muun muassa päivähoidon ryhmäkoot ja kelpoisuusvaatimukset.” Näin kertoo YLE. Neuvottelu sinänsä on varmasti helppoa. Politbyrokratian edustajat istuvat neuvottelupöydän kummallakin puolella.

Joka immeisellä pöydän kaikilla puolilla nimensä perässä pikku kuvaus palkanmaksajasta: kesk., kok., sdp, rkp, vihr, ja mitä niitä nyt onkaan. (Ja hyvin, hyvin monella kesk. tai kok.) Ja syöttävää kättä ei ole syytä purra. Katkeaa ura muuten yhtä helposti kuin kanalta kaula. Ja tämä herra on äkkipikainen ja pitkävihainen.

Miksiköhän kaikkien kuntien edustaja ei mene hallitukselle iskemään nyrkkiä pöytään? "Lisää rahaa tai lopetamme kuntalaisten palvelut tyystin." ”Viimeksi veitte meiltä kunnassa asuvien pääomaveropotin, ettekä vieläkään ole sitä meille kokonaisuudessaan palauttaneet.” olen kuulevinani. Vaan tuskin kuulen. Nollasummapeliään tässä harrastavat poliitikkomme. Mutta maksumies on jo ennalta selvä: tuiki tavallinen tavis. Siis ne meistä, joilla vielä on tuloja, joista veroja maksaa.

Työn alulle paneva kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) vakuuttaa, että laadusta pidetään kiinni, mutta Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan laatu heikkenee varmasti. Ja ihan varmasti näin käy. Muutenhan kunnat osoittaisivat, että he ovat tähän mennessä toteuttaneet laatuun tai määriin vaikuttamattomia toimenpiteitä. Eli sanalla sanoen, ovat tuhlanneet. Mari sitten lieneekin kehittänyt uuden ikiliikkujan; nyhtää tyhjästä. Vai oliko se nyhjää tyhässä?

Palaen aiempaan ehdotukseeni: Heistä laman maksumiehet. Maksakoot puolueet tuistaan. MOT

4 kommenttia:

Marko Kytömaa, Laukaa kirjoitti...

Joo. Päivähoito on yksi esimerkki, vai on siitä tehty jo hanke. Jo nyt on kunnissa ryhmäkokoja venytetty ja työntekijöiden kelpiosuus vaatimuksista tingitty perustamalla ns. ryhmäperhepäivähoitokoteja. Siis päiväkoteja ilman lastentarhan opettajan kelpoisuus vaatimuksia hoitajille. Myöskään perhepäivähoidossa ei vaadita koulutustasoa, onneksi. Mitään kovin suurta säästöä ei kuitenkaan ole kelpoisuus vaatimuksia alentamalla tulossa, koska johtuen huonosta palkkauksesta perhepäivähoitajia ei juuri ole saatavissa, tuskin siis kouluttamatonta lastenhoitajaakaan.Kansallisella hankkeella tuskin mitään sellaista löydetään, jota kunnat eivät olisi jo tehneet. Tietysti subjektiivinen lapsen oikeus päivähoitoon on ollut vahva, lieneekö kysymys on sen lakkauttamisesta?

tietysti laatu kärsii. Kuntaliiton ongelmana edunvalvonnassa on se, ettei se ole kuntalaisten, vaan kuntien etujärjestö. Kuntaliitto tarkastelee palvelutuotantoa kokonaan kulu eränä, jonka aiheuttaa valtiolta tuleva velvoite ja tasovaatimukset.

Pekkarinen muuten aina sanoo pääomaveropotin jyvitetyn kunnille takaisin. niinpä. Otapa tuosta nyt selvä, mitenpäin se on. Valtion osuudet on kasvaneet ja pienentyneet, taas kasvaneet ja pienentyneet, samoin marginaaliverotuoton osalta tulonjako kuntien ja valtion välillä elää, pelkästään yhteisöverotulon jakoa tarkastelemalla ei tulonjaon muutoksesta valtion ja kuntien välillä saa selvää. Taitaa olla sellainen asia, josta voi sanoa ihan mitä tahansa.

hakki47 kirjoitti...

Marko

"Kuntaliiton ongelmana edunvalvonnassa on se, ettei se ole kuntalaisten, vaan kuntien etujärjestö." Näinhän se on. Tässä leikissä kuntalaisilla ei enää ole sanan sijaa. Kun turkoosihallitus on linjansa valinnut ja lähtenyt etsimään leikkauksia, joita niitäkään ei vielä muutama viikko sitten pitänyt olla edes tulossa se on sysännyt kuntien palvelut syöksykierteeseen. Arvaapa lisääntyvätkö huudot julkisen palvelun tehottomuudesta ja vaateet yksityisten palveluiden saatavuuden parantamiseen esimerkiksi palvelusetelistöä lisäämällä?

Onko kukaan, ihan vaan pituuttaan vaikka laskenut kuinka montaa erilaista maksuvälinettä, siis tällä lippu ja lappu tasolla" meillä käytetään. Vaikka itse olen palveluiden järjellisen yksityistämisen kannattaja en voi kuin ihmetellä.

seniorikonsultti kirjoitti...

Sama aihe herättää keskustelua eri tahoilla tässäkin nettiaviisissa. Jäljempänä, siis ajallisesti, on merikhen juttu päivän sapetuksista. Mutta todettakoon tässäkin, että itse näen hyvänä asiana, että joku yrittää edes määritellä, mistä voidaan tinkiä ja mistä ei. Muuten käytetään juustohöytää ja kaikki kärsivät. Demokraattinen päätöksenteko valitettavasti viime kädessä vesittää kaikki hyvä ajatukset, koska kaikkien äänestäjien etuja on ajettava. Kyllä kuntienkin virkamiehillä olisi hyviä ajatuksia, jos joku heitä suostuisi kuuntelemaan. Pitäisikö perustaa puolue, joka ryhtyisi ajamaan valistunutta diktatuuria tähän maahan? Entisajan patruunahengessä oli paljon hyvääkin.

Ja muuten olen sitä mieltä, että pormestarimalli on haudattava alkuunsa. Tasavallan presidentillä ei onneksi ole valtaa kuin suurissa asioissa, kuten minulla kotona: globaali maailmantalous, euroopan rahapolitiikka ja valtakunnan työmarkkinakysymykset. Vaimo sitten päättä näistä pienistä asioista, kuten perheen sijoituksista, kodin hankinnoista ja perheen harrastusmenoista. Pormestaria ei pidä päästää päättämään kuntien pienistä asioista. Kansan suosio ei saa olla peruste päätöksenteolle.

hakki47 kirjoitti...

Seniorikonsultti

On äärimmäisen hyvä priorisoida eli päättää mistä voi tinkiä ja mistä ei. Moinen jatkuva arvojen testaaminen tekee monessa suhteessa hyvää. Erityisen hyvä se on siksi, että se pakottaa ajattelemaan. Kerran toisensa jälkeen. Mutta ajattelun toivoisi edes joskus tapahtuvan perinteisiä tapoja laveammalla näköalalla, perspektiivillä.

Oman priorisointini ole suorittanut seuraavasti: Säästöt Kansallisista maataloustuista luopuminen, Puoluerahoitus tulosvastuu-pohjalle ja Puolueitten julkisrahoitteisten byrokratiasuojatyöpaikkojen poistaminen. Säästötavoite vuositasolla 17 miljardia euroa. Väittäisin, että tässä on uusi luova tapa kohdistaa säästöjä.

Eiköhän kuntien palvelu, eli suoritepuolta ole jo rassattu kyllästymiseen asti? Varmasti jostain rattaasta löytyy vielä pölyhiukkanen sieltä tai paakkuuntunut rasvaklöntti täältä. Mutta tuskin sieltä enää tarvittavia miljoonia tai miljardeja enää on löydettävissä. Jos löytyy, ovat aiemmat säästöjen metsästäjät selityksiä velkaa. Etsintä on suunnattava uusille tasoille. Noille edellisille. Minun mielestäni.

Älä edes leikilläsi ehdota maahan diktatuuria tähän maahan. Niitten valistuneisuus loppuu aina lyhyeen.

On se vaan hyvä, että maailmassa eivät kaikki asiat sentään ole jatkuvan muutoksen kourissa. Vaimo se on herralla. Meillä jokaisella. :-)