lauantai 4. huhtikuuta 2009

Glimmers of hope?

Maailmaa uhkaavan talouslaman ratkaisun avaimet ovat, nekin, siirtymässä Kiinaan. Näin tulkitsen China’s Dollar Trap” Paul Krugmanin kirjoitusta NYTssä. Ja sen mukaan erityisesti Kiina on hyvin vaikeiden ratkaisujen edessä. Taaloja käsissä niin, että ranteet rutisevat, mutta mitä niillä tehdä?

Ilmeisesti valittu nykyinen tie, joka pohjautui oman valuutan aliarvostukselle ei voi enää toimia, kun kiinalaisiakaan tavaroita ei enää osteta riittävässä määrin. Eivätkä ne vaikeimmat ratkaisut edes ole pohjimmiltaan taloudellisia vaan yhteiskuntapoliittisia. Vertaaminen Brittiläisen Imperiumin rakentamiseen on todella ajatuksia herättävä.

”The bottom line is that China hasn’t yet faced up to the wrenching changes that will be needed to deal with this global crisis. The same could, of course, be said of the Japanese, the Europeans — and us.

And that failure to face up to new realities is the main reason that, despite some glimmers of good news — the G-20 summit accomplished more than I thought it would — this crisis probably still has years to run.”

Tämähän on luonnollisesti vain yhden miehen näkökulma. Siitä huolimatta on mielestäni lukemisen väärtti ja pohteitten paikka myös meille.

Ei kommentteja: