torstai 9. huhtikuuta 2009

Vai että Turkki osaksi syöksyvää EUta

Barak Obama on ilmaissut, että Turkki pitäisi hyväksyä nopeasti jäseneksi Euroopan Unioniin. Sehän sopii. Heti sen jälkeen kun se täyttää jäsenyyden kriteerit. Sen toiminta NATOn 60 vuotis-synttäreillä ei kyllä uskoa nopeaan liittymiseen lisännyt. Käyttäytyivät kuin kepulit iltalypsyllä.

Mitä asiaa Barakilla oli ottaa kantaa EUn jäseniin ja jäsenyyksiin, onkin jo sitten ihan oma juttunsa. Se kai edelleenkin lähtee ajatuksesta, että Venäjän iso Karhu on ympäröitävä progressiivisten vapaitten valtioiden voimalla. Vai voisiko olla, että kyseessä olisi takaovi islamin sydämeen? Ja tässä globaalissa maailmassa sillä voi juuri olla niin suuri merkitys, että lausunto asiasta, joka ei millään tavalla liity USAan, heltiää.

Entä kun asiaa ajattelee EUn ruoansulatuksen kannalta? Eiköhän kannattaisi ensi sulattaa yhteiseksi kokonaisuudeksi jo olevat jäsenet ja vasta sen jälkeen miettiä uusien mukaan ottamista? Kun ei tässä nykyisessä konklaavissakaan tasapainoisuus ole mitenkään leimallista. Parempi pyy pivossa....

PS.

Kataisen Jyrki on esittänyt, että taantuman/laman pohja on tässä. Varmasti hän on oikeassa, kun oikein amerikoista kävi tiedon hakemassa. On medialta todella epähienoa kertoa päivästä toiseen huonontuvia tuotannon, viennin, kansantuotteen kehitystietoja. Kannattaisiko Jyrkin hiukan hillitä näiden hyvien käänteentekevien tietojen julkistamisessa? Odottaa sitä oikeaa hetkeä?

Uskottavuus on samanlainen kuin luottamus. Se on vaikea hankkia ja jos sen kerran menettää, sen saa unohtaa.

PPS.  • Ennusteet synkkenevät: Nokia painuu tappiolle

  • Pankkikriisi on vasta iskemässä Venäjälle

  • Las Vegasin pelihelvetti elää kriisissä

  • Suomi ei enää houkuttelekaan

  • Listautumismarkkinat kaikkien aikojen huonoimmat alkuvuonna

12 kommenttia:

Helge V. Keitel kirjoitti...

"Suomi ei enää houkuttele" uutisen julkaisemisesta on muutama vuosikymmen ja pitää edelleen paikkansa. Nokian ympärille kerääntyi hiukan sälää (ekosysteemi) muutaman vuoden aikana ja ehkä jotain on tullut metsäteollisuudenkin takia. Suomi houkutteli 1800-luvun lopulla, jolloin Kusetit ja muut perustivat sahoja ja puuhiomoita. Tuli kaljanvalmistajia ja suklaan tekijöitä. Miten 5 miljoonan köyhtyvät markkinat voisivat kiinnostaa ulkomaalaisia, kun omatkin suuryritykset joutuvat markkinoiden takia lähtemään muualle. Ollaan täällä ja möllötetään.

Turkki, Georgia, Valkovenäjä ovat valtapolitiikkaa, eikä niihin sovi EU:n talous- ja muut säännöt. Sen ne tietävät toki itsekin. Rhen on pantu juksupojaksi. Pienen maan tehtäväksi sopii kaikenlaisen sälän yhteensovittaminen. Ahtisaarelle annettiin siitä Nobelin palkinto. Integraatio- ja valtapeliasioissa Amerikka heiluttaa edelleen tahtipuikkoja ja me täällä sormi suussa ihmettelemme, mitä isot edellä. Sinne ytimeen mekin kaipaamme. Ruotsalaisilla on varaa olla vähemmän innostunut.

Ai lama loppui? Hieno homma, porukat palaavat entisiin töihin, tilauskirjat täyttyvät ja Ideaparkkeja tulee lisää. Sen jälkeen aloitamme uudelleen keskustelun ympäristön hädästä ja tarpeesta vähentää kulutusta, paitsi tietenkin omaa.

Laman vaikutukset eivät vielä ole iskeneet Suomeen. Katainen ehkä selviää, mutta monilla on verta, hikeä ja kyyneleitä pitkään. Kunnista puhumattakaan, koska veroja ei kerry, kun vienti ei vedä, kun firmat eivät tilitä. Kyllä tämän syntyneen kuopan korjaamisessa menee monta vuotta.

Excelissä se onnistuu käden käänteessä. Katainen saattoi tarkoitta jotain käppyrää, joka ei tajua reaalielämää sen paremmin kuin future-eläkeläinen Lilius.

hakki47 kirjoitti...

Ootkos Helge miettinyt mitä tapahtuu, kun maailman kaikki vientivetoiset valtiot pyristelevät väellä ja voimalla takaisin markkinoille, joilla ihmiset edelleen ihmettelevät onko todella pakko ostaa? Ja vielä ulkomailta? Ja millä maksamme, kun ei kukaan meiltäkään ole vielä mitään ostanut. Tai ainakaan maksanut.

Eli; millä helkutilla pysähtynyt maailmantalous käynnistetään? Mutta onhan meillä aikaa sitä vielä pähkiä. Eihän se vielä ole edes pysähtynyt. Kokonaan.

maavaanjaairee kirjoitti...

Maailmantalous käynnistetään

a) Sodalla
- siis ei millään pienellä kahakalla vaan jatko-osalla Maailman sotiin I ja II. Lueskelin vanhaa Suomen kuvalehteä tältä keväältä ja siellä tulevaisuusskenaarioissa tälläistä on hahmoteltu Intia-Pakistan otteluksi. Aasia kun on sen mukaan samankaltaisessa kehitysvaiheessa kuin Eurooppa maailman sotien aikoihin.

b) Nollaamalla velkoja
- eli romuttamalla talouden rakenteet joka maan sisällä tai suhteissa ulkomaisiin velkojiin. (Pohdin tätä taannoin omassa blogissani.) Tämä vaihtoehto saattaa johtaa vaihtoehto a:han. Silloin otteluparina olisi todennäköisesti USA-Kiina

Helge V. Keitel kirjoitti...

maavaanjaairee kommentoi, että sota tästä tulee ja hakki47 miettii, millainen tungos on ostajan ulko-ovella, kun joku lähettää ensimmäisen tarjouspyynnön.

a) Intia-Pakistan valmistelut ovat pitkällä
b) Kiina-USA on sen verran kova juttu, että pelkkä ajatus puistattaa
c) velkojen nollaaminen ei sovi minulle, koska ei oo.

Business Weekin kolumnisti ennakoi aikoja sitten, että tämän laman jälkeen talousjärjestelmä uudistuu. Istuin eräässä seminaarissa kuukausi takaperin, jossa amerikkalaisen yliopiston proffa ennakoi samaa. Mikä nimeksi?

hakki47 kirjoitti...

maavaanjaairee

Vaihtoehdot ainakin on aika vähissä. Voisihan se juuri noinkin mennä.

Toisaalta kuvaat sitä, millä tavalla olemassa oleva rakenne ja regiimi tuhotaan. Sen jälkeen, mutta vasta sen jälkeen ihmisten tarpeet, siis niiden jotka ovat vielä hengissä, pitävät jälleen huolen siitä, että maailmantalous alkaa pyöriä. Nitkutellen.

Ei kiva visio. Ei edes näin Kiirastorstaina. Sitä kun seurasi se Pitkäperjantai.

hakki47 kirjoitti...

Helge

Kun en tiedä edes tämän proffan nykynimeäkään. :-)

Politiikka on kuulemma mahdollisuuksien taidetta. Kansainvälinen politiikka on sitten kansainvälisten mahdollisuuksien taidetta. Kuulostaa hienolta. Eikö? Vielä paremmalta tällaisen entisen asuntovelallisen korvissa kuulostaa velkojen nollaaminen. Mielestäni olisin ollut oikeutettu nollaamaan omani jo huomattavasti ennekuin viimeisen lainaerän maksoin.

Oikeasti tuo tietysti tarkoittaa, että kansainvälisestikään kukaan ei enää vastaa mistään. Ja siinä menee sitten nykyisen globaalin finanssijärjestelmän pohja. Sitten siirrytään reaalitalouteen. Ja ilman virtuaalista finanssitaloutta se tarkoittaa, että vaihtoehtona on todellinen reaalitalous. Toivottavasti ei kuitenkaan tarvitsisi siirtyä suoraan barter-kauppaan.

Ei vaadi kovin kummoista mielikuvitusta ennustaa, että talousjärjestelmää on muutettava. Mutta mihin, minkälaiseksi? Kun nykyinenkin, anteeksi mennytkin, oli ihmisen tiedon ja osaamisen paras aikaansaannos.

Onko ehdotuksia?

Vox Populi kirjoitti...

On syytä huomata se, että koko infrastruktuuri, kaikki tuotantolaitokset ja kaikki työväki samoin kuin kaikki kuluttajat ovat yhä olemassa. Mutta porukka seisoo suu auki ja tumput suorassa !
Höttö hattara on tahrannut naaman jä kädet. Paha jälkimaku on vain jäänyt kieleen ja kitalakeen.On nälkä ja jano.Pitäis jo lähteä huvipuistosta, mutku kummitusjunalippu on tarttunut tahmakäteen. Ollan nyt vaan ja hengaillaan. Persuuksille potkijaa odotellaan.

Mikäli sydänpysähdys jatkuu liian pitkään, tuhoutuvat ensin aivot.
Tämä nykykriisi ei vielä vastaa sydänpysähdystä, koska elämän merkkejä yhä on. Ja aivotoimintaakin.
Paha rytmihäiriö ja siitä aiheutuva sydäninsuffisienssi on nyt päällä.Elimistö huutaa happea ja ravinteita. Kuona-aineita rupeaa kertymään, mikä voi johtaa lisävaurioihin.Tajunnan taso alkaa laskea.
Elävä ja vaurioitumaton elimistö toipuu, kun sydämen sykintä normaalistuu, ja verenpaine palautuu. Kunhan suonet ovat yhä avoimet. Rytmihäiriö voi itsestäänkin korjaantua, mutta kunnon sähköisku voidaan tarvita. Tai pelkkä mojova tälli nyrkillä rintalastaan voi palauttaa rytmin.

Mikä olisi se sydämen rytmin palauttava tälli !?
- Messias-Obama ?
- Massiivinen maailmanlaajuinen velkaelvytys ?
- Höttökuonan poistaminen sepelvaltimoista ?
Ehkä nämä yhdessä.Ehkä jotkin muuta.

Poppamiesten maailmanlopunsynkistelyt kokoavat kuulijansa, mutta parannusohjeet ovat harvassa. Huijarisaarnaajat eivät luo tietä pelastukseen. Syöksyssäkin ovat shorttaajansa, jotka poimivat viimeisetkin roposet, ja keräävät kolehdin.

Velkojen nollaaminen toimisi neutronipommin lailla.
Tietysti jäljelle jäävä zombi muistuttaisi ulkonaisesti sitä kehoa, jonka elintoiminnat ovat lakanneet. Tämäkin voi olla tyydyttävä olotila. Kunhan tottuu !

Sota repisi ja tuhoaisi toimintakuntoisia rakenteita.
Evoluutio kyllä kaikkien lohdutukseksi järjestäisi jotakin uutta tilalle, sitten myöhemmin.
Vanha viisaus sanoo, että sokeiden maassa yksisilmäinen on kuningas.Jäisipä edes se toinen silmä !

Helge V. Keitel kirjoitti...

Vox Populi
Taidan tietää, kuka tuo "yksisilmäinen kuningas" on. Kuluttaja. Loppupeleissä "me kansalaiset" ratkaisemme, lähtevätkö tehtaat pyörimään. Jos meitä ei saa liikkeelle, ostoksille ja luottokortin vingutukseen, bisnekset tilttaa. Vain ja ainoastaan meillä on valtaa. Ostamme tuotteita ja palveluita, joita tarvitsemme ja joihin luotamme. Asuntojen hintavakaus on hävinnyt; luottamuspulan takia rakentaminen hiipuu. Hintoja joudutaan polkemaan reilusti alas ja ehkä turhaa rakentamista on pakko karsia. Hintojen höyläämistä tarvitaan monilla muilla aloilla. Hölmöintä on, että hintahöyläys kohdistuu kouluruokailuun. Ongelmat ovat muualla, eivät kakarat tätä lamaa aiheuttaneet.

hakki47 kirjoitti...

Vox

"Ollan nyt vaan ja hengaillaan. Persuuksille potkijaa odotellaan." Kaksi niin todellista ja, ah niin vaarallista faktaa.

Aina silloin kun nämä kaksi faktaa kohtaavat, pojat kohta juoksevat. Ja tavallisesti siihen todella liittyy sopulilaumaefekti, ilman ensimmäistäkään riskiarviota. Pääasia että tehdään. Toisinajattelijat vaiennetaan. Kärryt täytyy saada liikkeelle. Ja heti.

Näinä hetkinä toivotaan, että paikalle tulisi joku, joka potkisi persuksille. Ei yksin toivota, hetken kuluttua suorastaan vaaditaan. Ja aina tähän mennessä jos persuksesi potkittavaksi tarjoat kyllä potkija, jopa potkijoita löytyy. Varmasti nytkin.

Millä tavalla voisimme väistää vahvan Johtajan vaateet? En näe kuin kaksi tietä, kumpikin äärimmäisen vaikeita ja ensimmäinen todennäköisesti liian hidas, vaikkakin paras. Parlamentaarinen demokratia toimivaksi on siis ensimmäinen. Toinen, lopetetaan hengailu ja ryhdytään vaan tekemään. Kukin tahollaan. Ei se maailma muuten muutu.

Miltä tuntuis?

PS.

Hauskaa Pääsiäistä.

hakki47 kirjoitti...

Helge

En olisi aivan noin varma siitä, etteivätkö juuri kakrut olisi saaneet tätä lamaa aikaiseksi. ;-) Mutta ehkä vähän vanhemmat, kuin ne joiden kouluruokailuja aletaan köyhdyttää. Niinhän siinä aina käy. Lama ja sen höylä kohdistuvat aina niihin, joilla ei ole ollut minkäänlaista syytä tilanteeseen. Lisäksi heillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia pitää puoliaan, niitä vastaan, joilla olisi ollut mahdollisuus ja velvollisuuskin johtaa laiva mahdollisimmilla vaurioilla läpi karikkojen.

"Sulkekaa vesitiivit ovet". "Laskekaan pelastusveneet!" "Päällystö veneisiin!" "Veneet irti!"

PS.

Olen kanssasi samaa mieltä. "Vain ja ainoastaan meillä on valtaa." Sitä pitäisi kai alkaa sitten käyttää?

Helge V. Keitel kirjoitti...

Katselin eilen elokuvaa Lutherista. Sehän oli h-vetin vaarallinen mies. Ihme, että paavin porukat eivät ottaneet sitä hengiltä. Todistamme ilmeisesti uuden aikakauden reformia, kun me Agricolan jälkeläiset täällä omia aapisiamme julkaisemme. Valtaapitävät reagoivat jälleen liian myöhään. Guantamoon olisi pitänyt kerätä kaikki bloggajaat ja kansalaisjournalistit ja IVO:n verkot veke. Maailmankirjat olisivat hetkessä kunnossa, kun palattaisiin aikaan, jolloin Gatekeepereillä oli vara valita, mitä tyhmä kansa halua ja kykenee lukemaan. Lutherin viaksi voi lukea tämänkin. Ilman häntä kondomeja ei myytäisi marketeissa. Jeesuksen luita ostaisimme ja ristinpalasia miljoonilla pääsiäiseksi. Nyt ostamme sentään munia tehotuotantokanaloista, jollei teillä ole omaa vapaana munivien kanojen kanalaa takapihalla.

hakki47 kirjoitti...

En muuten elokuvaa nähnyt. Sääli.

Jos ajattelee mitä kaikkia seurauksia ainoalle oikealle kirkolle, hän ja häntä lähellä olleet muutkin uskonpuhdistajat ja erityisesti heidän seuralaisensa saivat aikaan, niin varmasti riittävän moni ainakin yritti hänet listiä. Mutta kuten tiedät, ei kaikkea voi saada. Samalla selvisi ehkä syy siihen, että uskonpuhdistus ei ole viime aikoina ollut kovassa huudossa? Seuraava yrittäjä saattaisi onnistua.

Historian pitkässä juoksussa valtaa pitävät kaatuvat yleensä kai silloin, kun joko he tulevat liian itsevarmoiksi ja mukavuudenhaluisiksi ja / tai vallan kohteet heräävät jonkin ulkoisen sytykkeen seurauksena omasta horroksestaan havaitsemaan, että heitä on kusetettu ja jo riittää. Milloin niin pitkällä ollaan, sitäkään ei kai tiedä kukaan. Sen paremmin kansainvälisesti kuin kansallisestikaan. Mutta tällaisena aikana elementit alkavat helposti liikkua.