torstai 2. huhtikuuta 2009

1 000 000 000 000 taalaa

Tuhat miljardia dollaria, että maailma pelastuu. Niin ne kaksikymppiset geet lupasivat. On siinä Lottopotti poikineen. Jopa täysin siitä riippumatta sisältyvätkö aiemmat "sitoumukset" siihen. Jos miljoonassa on kuusi nollaa, tuhannessa miljardissa on sitten kaksitoista. Nollia siitä huolimatta.

Aina pitää kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä ovat sitoumukset, lupaukset tulevasta. Aikaisemmista lupauksista päätellen kannatta suhtautua varauksellisesti poliitikkojen lupauksiin. Eihän niiden pitämistä kukaan, koskaan ennenkään ole valvonut. Puhumattakaan, että kukaan koskaan olisi vaivautunut vaativaa yhteenlaskua suorittamaan.

Ja nyt sitten toivotaan. Toivotaan, että riittävän suuri enemmistö uskoisi. Mahdollisesti skeptisestä otteestani riippumatta, sitä minäkin toivon. Kivikauteen siirtyminen kun ei puhuttele. Varsinkaan ei minua.Eläkeläisellä tulojen vaihtoehdot ovat vähissä.

Tällä hetkellä ei kannata esittää ennusteita tulevasta. On pakko odottaa ja katsoa, miten lausumat ja lupaukset uskoon vaikuttavat.

PS.

Toivotaan, että tämä ongelma ratkeaa rahalupauksilla.

PPS.

Pitäisikö sittenkin, valtioviisaasti, odottaa kommunikeaa? Sillä kohtahan taas lässähtää.

10 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Jaa, paljon? 1 000 000 000 000 taalaa - taisi muuten olla euroja jos uutisia oikein kuuntelin. Mutta meidän Katainen puhuu että vuoden lopussa meillä suomalaisilla olisi valtionvelkaa 100 miljardia euroa (josta uutta lainaa 60 miljardia euroa). Eihän tuo summa ole kuin 10 kertainen. Ja kun katsot mitä nuo G20 maat ovat niin on hiukan toisen kokoisia maita kuin 5 miljoonan ihmisen kokoinen Eiköhän tuota pitäisi yrittää suhteuttaa kansakunnan kokoon. Wikipedian mukaan G20 maat edustavat 2/3 koko maailman väestöstä (n 6,77 miljardia ihmistä) ja 85% koko maailman bruttokansantuotteesta.

Onhan tuo tuhat miljardia paljon. Mutta kun tuota suhteuttaa Kataisen puhumiin summiin alkaa nuo Kataisen puheet todella huolestuttaa - nehän ovat suorastaan gigantomaanisia. Onkohan meillä Suomessa suhteellisuudentaju sittenkään enää kohdallaan.

Suomen väestömäärä on n 0,1 prosenttia G20 maiden 4,5 miljardin väestöstä. Meillä hallituksen suunnittelema velkamäärä kasvaisi v 2009 noin 60 miljardia euroa - eli tuosta 1000 miljardin summasta 6%. Kun noita suhteuttaa keskenään alkaa tuo 1000 miljardia tuntua pikkusummalta ;)

Vai ollaanko me nyt todella niin siellä haaveillussa EU:n "ytimessä"? Hyväuskoisina hölmöinä ja kenties rehvakkaina maksajina?

hakki47 kirjoitti...

Enpä ole kuulutkaan, en edes Euroopan parhaan valtionvarainministerin uhkaavan ottaa tänä vuonna tuollaista lainaa. Eikö tuo ensin puhunut kahden miljardin lainanlyhennyksistä? :-) Jyrki-boylta on kuultu jo niin monta lukua ja niin monta ennustetta suuntaan jos toiseenkin, että tuskin hän itsekään tietää missä mennään. Varmaan kaikkien alojen asiantuntija Raimo Sailas hänelle vuorosanat ja luvut antaa 5 minuuttia ennen esitystä.

Itse kuvittelen, että 100 miljardin valtiovelka on ajatus saavuttaa vasta vuoden 20011 loppuun mennessä. Uskomaton määrä kyllä sekin. Silloinkin. Riippuen nyt siitä mihin suuntaan teelehdet maailmantalouden kertovat kääntyvän ratkaisee kuinka paljon "tavoite" ylittyy.

Ihmettelen toisaalta kun Jaakko Kiander väittää, että valtionvelkaa ei ole tarkoitustakaan koskaan maksaa takaisin. Kunhan hoidetaan korot. Uutta kansantaloutta? Jos tuo pitää kuitenkin paikkansa, miksi ihmeessä Jyrki-boy lähti lyhentämään vielä viime kesänä?

Pohdiskelija kirjoitti...

Summat ovat niin suuria ettei niitä tavallinen ihminen ymmärrä. Ymmärrettäväksi ne saisi laskemalla kaikki yhteen ja jakamalla maapallon jokaisen asukkaan kesken. Itsestäni tuntuu, että kysymyksessä on ihmeteko, samanlainen missä jeesus ruokki kansaa leivällä ja kalalla. Koska kansan paimenet ovat toiminnallaan aiheuttaneet laman näyttävät he olevan
innoissaan pelastaessaan vähittäismaksulla kansat ahdingosta. Lama operetti on suuri taiteellinen läpimurto, kaikki pääsyliput on myyty ja paljon väkisineläjiä on jäänyt ilman eturivin tuolia. Toivottavasti tämä pihtisynnytetty teos pyörii riittävän pitkään myös vaatimattomillakin areenoilla jolloin sen näkevät myös maksajan osaan joutuneet.

maavaanjaairee kirjoitti...

Amerikan opit ne tuli viivellä meidän Jyrkille ja muillekin suomalaisille Kiander mukaan lukien.
Eli otetaan velkaa, maksellaan mitä maksellaan ja toivotaan, että joku mullistus suuntaan tai toiseen hävittäisi velan kuin äidin sytyttämä valo mörön sängyn alta. Amerikan velkahan on kuin mörkö, pelottava mutta sitä ei ole oikeasti olemassa kun kerran sitä ei tarvitse takaisin maksaa. Kunhan pikkusen pelkää ja maksaa korkoja.

Olemme tässäkin asiassa olleet mallioppilas ja uskoneet, että muutkin maksavat velkansa. Näyttää vaan siltä, että sama peli mutta eri säännöt.

Eikun kauhea rähinä päälle ja velkaa suut ja silmät täyteen!

hakki47 kirjoitti...

Pohdiskelija

Kultivoidun tasapainoisesti koottu taidekritiikki vuosisadan performassista. ;-) Ja itse esitykselle toivomme luonnollisesti täysiä katsomoita ja pitkää ikää.

Mutta miksi minusta edelleen tuntuu, että ihmeiden aika on ohi?

hakki47 kirjoitti...

maavaanjaairee

Ehkä se uusi talous toimii siellä uudella mantereella? Ainakin niin kauan kunnes Setä Chin kehottaa: "Maksakaa olkaa hyvä. Betala vassokuu."

Sovitaanko työnjaosta? Ota sinä se velka. Mutta ei minun piikkiin. Minä lupaan kyllä seurata katseella.

maavaanjaairee kirjoitti...

hakki47:

eli sinä suhtaudut velkani ottamiseen kuin aikanaan eräässä tiimivalmennuksessa ollessani valmentaja kuvasi sitoumisen ja osallistumisen eroa.

Anglo-amerikkalaisessa muna ja pekoni aamiaisessa kana on osallistunut ja sika sitoutunut. ;-)

hakki47 kirjoitti...

maavaanjaairee

Olemme ehkä osallistuneet samaan valmennukseen? :-)

GranpaIgor kirjoitti...

Saatat olla oikeassa vuosilukujen suhteen. Päähäni on jäänyt vain tuo Kataisen suusta kuultu luku sata miljardia euroa velkaa. Toteutuuko tuo v 2010 vai 2011 loppuun mennessä on pieni juttu siihen verrattuna että lainataanko 30 miljardia euroa vuodessa vai kaksinkertainen 60 miljardia. Molemmat summat ovat järkyttäviä.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Taisin sitä jossain aiemmassa artikkelissani taivastella. Mutta toisaalta, ihmekö tuo. Lahjattomilta onnistuu kyllä velanottaminen. Vähän aikaa sitten siihen ei itse asiassa tarvittu lahjoja ollenkaan. Riitti kun otti vastaan. Sen sijaan siihen, että alettaisi tehdä päätöksiä, joiden seurauksena lainanottamisen tarve ainakin olennaisesti vähenisi, ei tämän porukan lahjat eikä intressitkään riitä. Sen eteen kun pitäisi nähdä vähän vaivaakin.

PS.

Huomasitko, että laskin KIRKKOVENEEN taas vesille? Nyt lähdetään Eurooppaan. Tarttis lisää soutajia. ;-)