torstai 29. toukokuuta 2008

Vouw arkkitehtuuria KatajanokalleHelsinki voi lunastaa paikkansa arkkitehtuuriin historiassa nyt tosi halvalla. Ja samalla kunnioittaa suomalaisen insinööri- ja innovaatiotyön ehkä komeinta tulosta.

”Ympäristörikos. Järjetön hanke. Pilaa historiallisen keskustan.” Tällaisia sanoja käytettiin Katajanokalle suunnitteilla olevasta norjalaisen rahoittajan ja sveitsiläisten arkkitehtien design-hotellista Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston kuulemistilaisuudessa keskiviikkona.” Näin aloittaa US uutisensa Katajanokalle suunnitellusta Design hotellista. Juttuun liittyvässä kuvassa valkoinen lasiristi esittää kuulemma 7 kerroksista hotellia, josta sitten tuleekin väriltään tumma.

Ovatpa kaupunginisät, poliitikot tai virkamiehet, jo luvanneet paikan norjalaiselle sijoittajalle tai ei, unohtakaa koko juttu. Alvar Aalto aikoinaan pilasi Katajanokan näkymän jo kertaalleen. Miksi miksi tehdä uusi samanmoinen virhe?

Minulla on ehdotus.

Enson vuorineuvos William Lehtinen katsoi aikoinaan yhtiön tarvitsevan maan nimekkäimmän arkkitehdin suunnittelemaan sille pääkonttorin Helsingin näyttävimmälle paikalle. Ja kiire oli kova. Väittävät, että Aalto oli juuri aiemmin hävinnyt jonkin kilpailun jossain päin maailmaa hotellin suunnittelusta. Niinpä, simsalabim, Lehtinen sai hotellinsa ja sijoitti siihen Enson pääkonttorin. Huonejako ja varustus ainakin vielä 80-luvulla piti monessa paikassa sisällään vielä kylpyhuoneetkin.

Kun Stora Enso nyt lähiaikoina siirtää pääkonttorinsa Ruotsiin, varmaankin Uppsalaan, vapautuu vanha Gutzeitin palatsi. Ja kun huoneitten määrä ei välttämättä riitä kannattavaan hotellitoimintaan, hankitaan nyt nopeasti Finnjet (Vielä kerkiää, se on vasta matkalla Mumbaihin.) kaupungin omistukseen 8 miljoonalla eurolla. Parkkeerataan jetti siihen Aallon suunnitteleman hotellin eteen ja annetaan suomalaisen huippuarkkitehdin suunnitella yhdyskäytävä hotellin ja laivan välille. Näillä kahdella kun on ennenkin ollut kiinteä kohtalonyhteys.

Provikan, sikäli kun joku älyää nyt tarttua tähän elämää suurempaan mahdollisuuteen, voi osoittaa minulle. Olisko 5 prosenttia ensimmäisen vuoden liikevaihdosta? Puhtaana käteen.

Nimimerkki

Open for suggestions

Ei kommentteja: