keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Senkö lauluja laulat, jonka leipää syöt?

21.5.2008 12.55 | hakki47 | Raha & valta, Politiikka, Business, Johtaminen

“EU:n teollisuuskomissaari on moittinut pietarilaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa Suomea siitä, että se väärinkäyttää Venäjän puuvaroja, tuo niitä halvalla itselleen, jalostaa ja myy kalliilla takaisin. Komissaarin mukaan Suomi kohtelee Venäjää kuten kehitysmaata.” Näin aloittaa Raimo Ilaskivi bloginsa. Ja Helge omalla blogillaan jatkaa: “Suomalaiset ja ruotsalaiset eivät hyväksyisi miljoonien raakapuutonnien rahtaamista pohjolan metsistä Keski-Eurooppaan jalostettavaksi…Ennen Neuvostoliiton romahtamista tarrauduimme viimeiseen asti sikäläiseen talousjärjestelmän tarjoamiin vientimahdollisuuksiin. Nyt haluaisimme jatkaa kommunismin romahtamisen jälkeistä aikaa tästä ikuisuuteen.” Kovin ovat erilaisia juttujen painotukset. Mikä on totuus?

En minä vaan tiedä. Olen kyllä taipuvaisempi yhtymään sellaiseen ajatteluun, jota Helge edustaa, vaikka kyllähän Ilaskivi sinänsä oikeassa on. Mutta on kai myös selvää, että Venäjä haluaa nostaa vientituotteittensa jalostusastetta ja tuottaa itse omista raaka-aineista tuotettavat jalosteensa? Niinhän mekin aikoinaan halusimme ja teimme kun sahateollisuudesta kehitettiin paperiteollisuus.

Itse ottaisin talouskomissaarin viestin tyystin toiselta kannalta. Se osoittaa kuinka huonosti me suomalaiset itse olemme huolehtineet oman etumme ajamisesta Brysselissä viime aikoina. Eikä syyttävä sormi tältä osin ole suinkaan yksin valtiovaltaan osoittamassa. Ja toisaalta se osoittaa mikä painoarvo meillä EU foorumeilla on, jos emme itse riittävästi omista eduistamme huolehdi. Ja huolehtimisen on tapahduttava jatkuvasti ja pitkällä aikavälillä.

Kun se on housuissa on turha rypistää.

Pysyvä linkki | Muokkaa | 2 kommenttia »

Ei kommentteja: